Görüş Bildir
Haberler
Demirtaş: 'YPG Fırat’ı Geçecek, Sen de Mal Mal Bakacaksın'

Demirtaş: 'YPG Fırat’ı Geçecek, Sen de Mal Mal Bakacaksın'

Onedio Medya
28.10.2015 - 14:37

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Davutoğlu'nun katıldığı bir TV programında söylediği 'Fırat'ın batısına PYD geçmeyecek. Geçtiği anda da vururuz dedik. 2 kere de vurduk' sözlerine yönelik sarf ettiği 'YPG Fırat'ı geçecek, sen de mal mal bakacaksın' sözleri için 'Söyleyeceğim şeyi açıkça söylemişim' ifadesini kullandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Selahattin Demirtaş Beyoğlu'nda bir otelde Süryani, Rum, Ermeni ve Yahudi toplumunun temsilcileriyle kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Toplantının basına açık kısmında bir konuşma yapan Demirtaş daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 

Selahattin Demirtaş'a Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı bir televizyon programında ''Fırat'ın batısına PYD geçmeyecek. Geçtiği anda da vururuz' dedik. 2 kere de vurduk' açıklamalarına yönelik söylediği 'YPG Fırat'ı geçecek, sen de mal mal bakacaksın' sözleri hatırlatıldı.

Bununla ilgili ne söylemek istediğinin sorulması üzerine, Demirtaş, 'Söyleyeceğim şeyi açıkça söylemişim' diyerek şöyle devam etti:

'Şu anda resmi olarak Rojava, Kürdistan, Suriye bölgesi Türkiye'nin toprağı olmayan bir toprak. Orada Kürtler var, Türkmenler var,

Araplar var, Ermeniler var, çok farklı gruplar ve toplumlar var. Bunlar bir araya gelmişler ve bir meclis oluşturmuşlar. Şu anda onlar için en büyük tehdit IŞİD'tir. Barbar, tecavüzcü insanlığa da İslama da her türlü insani değere de zarar veren bir anlayış. Ve onlar şu anda Cerablus'ta hakimler. Başbakan'ın Fırat'ın Batısı dediği kısımda hakimler. Başbakanın buna itirazı yok. Cerablus IŞİD'in elinde ve çok memnunlar. Daha önce Telabyad IŞİD'in elindeydi ve yine başbakanın itirazı yoktu. Şimdi PYD toplanıp, hep birlikte kararlar alıp 'IŞİD'i buradan çıkaracağız, uluslararası koalisyon güçlerinin desteğiyle ilerleyeceğiz ve IŞİD'i buradan temizleyeceğiz' diyorlar. Peki bizim ülkenin Başbakanı 'Fırat'ı geçerseniz vururuz, 2 defa vurduk' diyor. Yani IŞİD'in üstüne giderseniz biz sizi vururuz diyor. Ben de dedim ki orasın senin tapulu arazin değil, hadi bizi burada kendi kulun gibi görüyorsun, bakıyorsun da oradaki Kürdün sana ne zararı var. Orada Ermeni'nin, Arap'ın bir araya gelmiş toplulukların sana ne zararı var. Tarihin bazı dönemlerinde öyle akışı vardır ki engelleyemezsiniz. Su akar yatağını bulur. Fırat'ın suyu da akacak ve yatağını bulacak. PYD, IŞİD'i Cerablus'tan çıkaracak ve oraya geçecek. Ve Davutoğlu sen de öyle 'bön bön' bakacaksın. Yapacak bir şeyin yok. Yapabileceğin en önemli şey oradaki insanların uzattığı dost elidir. Yoksa buradan bakacaksınız.'

'BİZ PYD'Yİ TERÖRİST OLARAK GÖRMÜYORUZ'

Türkiye'de 20 milyon Kürt yaşadığını belirten Demirtaş ' En az onun kadar da onların dostu var bu ülkede. Aslında bu ülkenin yarısına parmak sallamış oluyorsunuz. Biz PYD'yi terörist örgüt olarak görmüyoruz. Nasıl bir terörizm uyguladılar, kime uyguladılar. Türkiye'ye karşı bırakın saldırıları en küçük saygısızları yok. Bunlar IŞİD'e 'öfkeli çocuk', PYD'ye ise 'terörist' diyorlar. 

Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bu yanlışı Türkiye'nin uzun süre uygulama şansı yok. Davutoğlu başbakan değil, geçicidir. 1 Kasım'dan sonra da siyaset sahnesinde olmayacak bir yurttaşımızdır. Kendisine akademi dünyasında başarılar dileriz. Birazda akademi dünyası onun kahrını çeksin' diye konuştu.

'KAMP ARMEN' AÇIKLAMASI

Öte yandan toplantı sonrası değerlendirme yapan Selahattin Demirtaş, Tuzla'daki Ermeni Yetimhanesi Kamp Armen'in Ermeni Vakfı'na iade edilmesiyle ilgili bir soruyu ise şöyle yanıtladı:

'Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Çok zorlu bir sahiplenme ve mücadeleyle gerçekleşti. Kamp Armen sadece Ermeniler açısından değil, ortak toplumsal bir hafıza açısından önemliydi. Çok sayıda insan gece gündüz mücadele etti, nöbetler tutuldu. Mücadele eden, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.'

Enver ALAS/İSTANBUL, (DHA)

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda