Görüş Bildir
Haberler
Demirtaş: 'Biz O Barajı Aşacağız'

Demirtaş: 'Biz O Barajı Aşacağız'

adem kara
02.12.2014 - 14:14
İçeriğin Devamı Aşağıda

HDP grup toplantısında konuşan Demirtaş, engellilerin sorunlarına dikkat çekti, çözüm üretilmesini istedi. Yüzde 10 seçim barajına iliştin tartışmalara dikkat çeken Demirtaş, hükümete 'Barajdan korkmuyorsanız, gelin Anayasa Mahkemesi kararını vermeden, kaldıralım' çağrısı yaptı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin grup toplantısında siyasi gelişmeleri değerlendirdi.

Demirtaş, Dünya Engelliler Günü nedeniyle grup toplantısına katılan engellilerin sorunlarına dikkat çekti, 'Her birimiz engelli adayıyız. Engelliler için ne yapıyoruz? Asıl mesele bu. Bizler dünyada engelli insanlar yokmuş gibi davranıyoruz. Kim ki aldığı kararlarda engelliler yokmuş gibi davranıyorsa, asla kendisine demokrat, eşitlikçi diyemez' dedi.

Yerel yönetimlerde ve parlamentoda engelli temsiliyeti olmadığını belirten Demirtaş, 'Parlamentonun engelini aşacağız, önümüzdeki dönem engelli arkadaşlarımız HDP’de milletvekili olacak' dedi. Kent planlamasının engellilerin de dikkate alınarak yapılması gerektiğini belirten Demirtaş, 'Hangi partiden olursa olsun belediyeler kusurlu' diye konuştu.

Engellilere istihdam edilmediğini belirten Demirtaş, 'Bu insanlarımız yaşam koşulları dikkate alınarak yeteneklerine göre istihdam edilmelidir' diye konuştu. İstanbul Fatih'teki işitme engelliler okulunun Büyükçekmece'de ücra bir yere taşındığını hatırlatan Demirtaş, 'Buradan İstanbul İl Müdürlüğü'ne sesleniyor; bu haksızlık derhal giderilsin. İstanbul'da işitme engelliler için tahsis edilecek onlarca bina varken neden kentin dışına sürülüyor çocuklarımız?' diye sordu. Demirtaş, engellilerin sağlık haklarının da devlet tarafından ücretsiz olarak karşılanması gerektiğini belirtti.

Seçim barajının önlerine engel olarak getirildiğini belirten Demirtaş, 'Biraz önce bu ülkenin Başbakan'ı seçim barajı için 'Biz getirmedik' dedi. Evet siz getirmediniz. Kim getirdi? 12 Eylül cuntası getirdi. Hiç mi utanmıyorsunuz darbenin meyvelerini yemekten? Baraj nedeniyle bedava koltuklarda oturan AKP milletvekilleri, hiç mi utanmıyorsunuz?! Seçim barajını savunmak, hiç utanmadan 'Ben hırsızım, hırsızlığa da devam edeceğim' demektir' diye konuştu.

Seçim barajına ilişkin tartışmalara dikkat çeken Demirtaş, 'Hem demokrasi, hem özgürlük, hem adalet kavramı ile yüzde 10'luk seçim barajını aynı cümlede nasıl buluşturuyorsunuz. Bu nasıl utanmazlık. Seçim barajı yüzde 10'da olsa, biz o barajı aşacağız. Parlamentoya daha güçlü geleceğiz. 2015'de iktidara ya da iktidar ortaklığına geldiğimizde ilk yapacağız seçim barajını kaldıracağız. Kim ki başkanlık hayali kuruyorsa, kim ki saraylar taktırıp ebediyete kadar var olacağım diyorsa, kim ki milyon dolarlık saatler takıp kendi saadetini düşünüyorsa, 2015 yılı onlar için parlamento zor geçecek. Başkanlık olayları onlar için rüya olarak kalacak. Pazarlık dedikodularına asla inanmayın. HDP parlamentoda olduğu sürece başkanlık hayallerine asla izin vermeyeceğiz. Çirkin pazarlıklara girmeyecek kadar ilkeli partiyiz. O sarayları sultanlara dar etmeye geliyoruz. Onun için parlamentoya daha güçlü gireceğiz.'

Hükümete, 'Barajdan korkmuyorsanız, gelin Anayasa Mahkemesi kararını vermeden, kaldıralım barajı' çağrısını yapan Demirtaş, 'Kenan Evren'in ipi ile niye kuyuya iniyorsunuz? Bak Kenan Evren'in başına ne geldi? Darbeciliği yeni Türkiye, baskıyı demokrasi diye bu halka sunmayı maharet sanıyorsunuz. Elmalı şekerin elması bitti. Elmayı halk yedi. Sap AKP'nin elinde kaldı. Şimdi böyle 2015 seçimlerine gidiyoruz' diye konuştu.

AKP'nin halktan korktuğunun altını çizen Demirtaş, Erdoğan'ın sarayının önünde eylem yaparken dövülerek gözaltına alınan gençlerin fotoğrafını gösterdi, 'İşte yeni Türkiye budur' dedi. HDP Eş Genel Başkanı, 'Her yerde üniversite öğrencileri kampüsün içinde dövülüyorlar. Özel güvenlik ve polis, yeni Türkiye'yi böyle inşa ediyor' diye konuştu.

Hükümetin İç Güvenlik Yasa Tasarısı'na dikkat çeken Demirtaş, 'Her gün dövdükleri yetmiyormuş gibi daha çok yetki istiyorlar. Her gün bir yerde bir gencimizi öldürecekler' dedi.

İktidarın halktan korktuğunun altını çizen Demirtaş, 'Korkun yoksullardan, işçilerden, gençlerden. Çünkü onlar sizin saraylarınızı yıkacak' diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, şöyle konuştu: 'Diyorlar ki, Demirtaş da seçilse, sarayda oturacaktı. İki odalı bir yer başımızın üzerinde fazladır, ne sarayı? HDP iktidarı kurulursa, cumhurbaşkanını o saraydan çıkaracağız. O sarayı kadın örgütlerine, sendikalara, çevre örgütlerine, engellilere vereceğiz. Bu ülkene insanlar tezekle ısınıyor. Binlerce insen aç yatıyor. Onlar da Türkiye'nin itibarı sarsılmasın diye bin odalı saraylar yapacak. Sen bu saraydan hesap soracak halksın. Ayağa kalk, elini masaya vur ve sarayları sultanlara dar et.'

Meclis'teki yolsuzluk soruşturmasına dikkat çeken Demirtaş, 'Orada aklama faaliyeti yürütülüyor. Buna alet olmamak için çekildik. Hırsız değilseniz, rüşvet yemediyseniz, niye yayın yasağı koydunuz? Komisyondan çekildik ama gözümüz onların üzerinde' dedi.

Her gün yaşanan işçi katliamlarını hatırlatan Demirtaş, 'Türkiye'de iş kazası yoktur. Cinayettir bunların hepsi. Patron daha fazla para kazanabilsin diye, işçi güvenliği için yapılması gerekenleri yapmadığı için bunlar yaşanıyor. Birçok işçi tesadüfen yaşıyor. İstisnai bir kaç iş yeri dışında hiçbir iş yerinde işçi güvenliği önlemi yoktur' diye konuştu,

Demirtaş, önümüzdeki günlerde Ermenek'le ile ilgili gensoruyu güncelleyip Meclis'e sunacaklarını söyledi.

HDP Eş Genel Başkanı, BEDAŞ, Ülker, ZET Farma, Nestle, Danone Tikveşli, TÜTSA Denim, MT Reklam, ICF ve Yatağan işçilerinin direnişlerine dikkat çekti, işçilere mücadelelerini birleştirme çağrısı yaptı.

Demirtaş, '2015 seçimlerinde işçi temsilcilerinin değil, işçilerin milletvekili olması için çaba göstereceğiz' dedi.

Bursa'da 3 mahallenin ortasına kurulmak istenen termik santrale karşı halkın mücadelesinin yanında olduklarını duyuran Demirtaş, şöyle konuştu: 'Akkuyu'ya nükleer santral, Yırca'ya termik santral yaparsanız, halk bunu kabul etmez. Bu isyan nedenidir. Bu santrallerle geleceğimizi katledecekler, yeni zenginler türetecekler. Bursalı o karbondioksiti soluyacak, ama para patronun cebine akacak. Bu isyan nedenidir. Bu ekolojik katliamlara asla izin vermemeliyiz.'

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, son olarak Mürşitpınar Sınır Kapısı'nda yaşanan gelişmelere dikkat çekti. IŞİD çetelerinin Tarım Bakanlığı'na bağlı TMO ofislerinden ateş ederken çekilmiş görüntülerini gösteren Demirtaş, hükümete, 'Eğer siz merkezi olarak talimat vermediyseniz, yerelde bunu yapanlara hesap sorun' dedi.

TSK ile IŞİD'in işbirliğini gösteren diğer fotoğrafları da gösteren Demirtaş, 'Bizimki iddia ise siz soruşturun. Başbakan'a bu görüntüleri gönderdik. İnşallah kendisi gereğini yapıp IŞİD teröristlerine karşı tutum aldığını göstermiş olur' diye konuştu.

Etha

Kaynak: http://www.etha.com.tr/Haber/2014/12/...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0