Görüş Bildir
Haberler
Altın Portakal’da Demet Evgar’dan Gezi Mesajı: 'Ölen Tüm Gençlere Selam Olsun'

Altın Portakal’da Demet Evgar’dan Gezi Mesajı: 'Ölen Tüm Gençlere Selam Olsun'

Fatih UZUN
18.10.2014 - 23:24
İçeriğin Devamı Aşağıda

Reyan Tuvi’nin ‘Gezi belgeseli’ Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’in sansürlenmesiyle gündeme gelen Altın Portakal Film Festivali’nin ödül töreninde oyuncu Demet Evgar, Gezi’de polis şiddetine kurban giden gençleri unutmadı.

Ödül vermek için sahneye çıktığında Gezi eylemlerinin başladığı tarihe atıfta bulunan Evgar, Gezi eylemlerinin başladığı tarihe atıfta bulunarak “28 Mayıs 2014’den beri ölen tüm çocuklara ve gençlere selam olsun” ifadelerini kullandı.

Demet Evgar’ın bu sözleri uzun süre alkışlanırken, akıllara önce sansürlenen ardından ‘yeni haliyle’ festivale kabul edilen ancak komitenin samimi bir özür dilememesi üzerine 11 belgeselle birlikte festivalden çekilen Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek filmi geldi.

Reyan Tuvi’nin belgeselini ön jüri tarafından yarışmaya değer bulunmasına rağmen Türk Ceza Kanunu’nun şahsa ve cumhurbaşkanına hakaret suçlarını düzenleyen ‘125. ve 299. maddelerine aykırı ifade ve içerik’ nedeniyle yarışma programına alınmamıştı. Yönetimin bu kararı, ön jüride bulunan üç ismin yazılı açıklamasıyla ortaya çıkmıştı.

Yönetim yazılı bir açıklamayla kararını filmde ‘insan haklarının rencide edilmesi’ ne bağlarken, aynı zamanda festival komitesinde görev alan SİYAD Yönetim Kurulu Genel Başkanı Alin Taşçıyan da Diken’e ortada sansür değil, filmi korumaya yönelik bir karar bulunduğunu söylemişti.

Yönetmen Reyan Tuvi’nin İngilizce altyazıda küfürlü bölümleri kendi inisiyatifiyle çıkarmasının ardından belgesel yeniden festivale davet edilmişti. Ancak komite samimi bir özür dilemeyince 11 belgesel filmin yönetmen ve yapımcısı da tavır alarak filmlerini festivalden çekti.

Diken

Kaynak: http://www.diken.com.tr/sansur-soslu-...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0