Görüş Bildir
Haberler
Değeri Yüksek Trüf Türleri Bulundu

Değeri Yüksek Trüf Türleri Bulundu

KIRCA
05.04.2014 - 17:09 Son Güncelleme: 05.04.2014 - 19:01

Değeri yüksek trüf türleri bulundu!

Bilim insanları tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde 6 ilimizde ekonomik değeri yüksek trüf türleri bulundu.

Türkiye’deki trüf mantarı potansiyelinin ortaya çıkartılarak ekonomiye kazandırılması için MuğlaSıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) öncülüğünde çalışma yürütülüyor. ‘Siyah elmas’ olarak nitelendirilen, kilogram fiyatı, türü ve kalitesine göre 100 ila 3 bin avro arasında değişen trüf mantarı üretiminin artırılması amacıyla Türk ve yabancı bilim insanları laboratuvar ortamında ve sahada çalışma yapıyor. Yapılan çalışmalar sonucunda 6 ilde ekonomik değeri yüksek 10 yeni trüf mantarı türü bulundu.

Saha çalışmalarında tespit edilen yeni türler laboratuvar ortamında incelenerek isimlendirme çalışması yapılıyor. Ardından dünya literatürüne kazandırılacak.

10 yeni trüf mantarı türü

Yapılan çalışmalarda Muğla, Ordu, Denizli, Burdur, Osmaniye ve Artvin’de 10 yeni türe rastlandı. Yeni türlerin bulunması dünya literatürü için önem taşıyor.

Türkiye’de ekonomik değeri çok iyi olan trüf türlerinden özellikle yaz trüfü çok yaygın. Orman Genel Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmayla hem bunun yaygınlaştırılması hem de Türkiye’de henüz bulunmayan ama dünyada çok önemli bir yere sahip kışlık trüf türlerinin tanıtılmasıyla ilgili çalışmalar yapılıyor.

Eğitimli köpekler bulacak

Türkiye Bilimsel Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Orman Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle trüf mantarının yaygınlaştırılması konusunda yürütülen çalışmalar sayesinde ülkede birçok insana gelir kapısı da sağlanacak. Aynı zamanda Türkiye’de yeni bir endüstriyel alan oluşacak. Hazır tüketimin yanında, işlenmiş, dondurulmuş ve konserve olarak tüketimi sağlanacak. Trüf yağı üretme imkanı doğacak. Aynı zamanda bahçelerdeki trüfleri bulabilmek için eğitimli köpeklere ihtiyaç olacak. O da başlı başına bir endüstri olacak.

Kaynak: http://www.etarim.net/tarimsal-haberl...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın