Görüş Bildir
Haberler
Davutoğlu: 'Türkiye'yi Tarihin Akışının Öznesi Yapacağız'

Davutoğlu: 'Türkiye'yi Tarihin Akışının Öznesi Yapacağız'

Onedio Medya
10.11.2015 - 13:05

Atatürk'ü anma töreninde konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu 'Bizim davamız hem Türkiye'nin onurunu kudretli kılmaktır, aynı zamanda dünyanın her yerine adaleti yayma peşindeyiz. Tüm dünya için adalet, adalet, adalet diyoruz. Türkiye'yi tarihin akışının öznesi yapacağız. Bizim için mesele sadece var oluş meselesi değil, yükselme meselesidir.' dedi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Davutoğlu, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Kurumu Başkanlığınca ATO Congresuimda düzenlenen Atatürk'ün 77. vefat yıldönümü anma törenine katıldı. 

İşte Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları:

Bugün de bizim kendimize kurduğumuz özgüvenin yanında milletimize duyduğumuz güvendir. Kendimize güveniyoruz, aitolduğumuz millete güveniyoruz.1 Kasım seçimleri millet iradesini ortaya koymuştur. Bize güven duyan milletimize milletin güven duyduğu lider olan Gazi Mustafa Kemal'e bir kez daha minnet duyuyoruz. Geçtiğimiz yıl millet iradesine dayalı olarak Cumhurbaşkanı seçimleri yine bu geleneğe atılan bir adımdır. 

Atatürk'ün en önemli vasıflarından birisi Cumhuriyetin önünü açarken tarihin akışını değiştirmiştir. 1.Dünya savaşı yeni bir konjonktür ortaya çıkarmıştır. Mustafa Kemal aynı zamanda sömürge imparatorluklarına karşı savaş vermiş ve öncü olmuştur. Biz Türkiye Cumhuriyeti'nin nevzuhur bir devlet olduğuna inanmıyoruz. Arkasında çok köklü Selçuklu ve Osmanlı'nın derin devlet tecrübesini yansıtmıştır. 

TÜRKİYE'Yİ BU AKIŞIN ÖZNESİ YAPACAĞIZ

Bizim temel vazifemiz küresel çağda yeni şartlara intibak eden bir güce ulaştırmaktır. Etrafımızdaki ateş çemberi içinde aynen 100 örnce o büyük dönüşümler gibi tarihi okuyup tarihin öznesi haline getirmektir. Yeni bir seçimin sonrasında tarihin akışını doğru okuyacağız. Türkiye Cumhuriyeti'ni bu akışın nesnesi değil öznesi yapacağız. Bizim meselemiz sadece varoluş değil güç, kuvvet ve izzetle yükselme meselesidir. 

Tarihi realitelere mahkum olursanız, misyonununuz unutursanız kimliğinizi kaybedersiniz. Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşları her türlü mandacılığı reddederek realiteleri değiştirecek vizyona sahiptiler. Biz de bugün şartların çerçevesini çizeceğiz,tarihi realitenin mahkumu değil yönlendiren olacağız. İzmir İktisat Kongresi tarihi realitenin anladığını gösterir. 100 sene sonra Türkiye'yi IMF'ye muhtaç etmemek, namerde muhtaç etmemek bizimen büyük hedefimizdir. 

BÜYÜK LİDERLER SADECE KENDİLERİ İÇİN DEĞİL BAŞKA MİLLETLERE DE YÖN VERİRLER

Biz 2023 vizyonu çerçevesinde bu realiteyi değiştirmenin bilincindeyiz. Büyük liderler sadece kendileri için değil başka milletlere de yön verirler. Dünyada adalet ideali etrafında öncülük yaparlar. Anadolu ihtilali, direnişi, şahlanışı İstiklal Harbi'yle Gazi Mustafa Kemal'in liderliğinde yürürken birçok lider ve halk o yiğit insanları örnek aldı. Cinnah'tan Ömer Muhtar'a herkesin ilham kaynağı bizim İstiklal Harbimiz oldu. 

100 yıl önce fakir Hintli müslümanların ellerindeki nikah yüzüklerini bir millet için feda etmeleri ancak vie ancak ortak bir yürekle izah edilebilir. Biz sadece kendi şehitlerimizi rahmetle anmıyoruz. O isimsiz insanları rahmet ve şükranla anıyoruz. Öyle bir destansı onur mücadelesinden bahsediyoruz ki, 100 yıl sonra bile oradaki insanların şehitlerimizi koruduğunu görüyoruz. 

BÜTÜN İNSANLAR İÇİN ADALET DİYORUZ

100 yıl önce olduğu gibi dünyanın her yerine adaleti yayma idealini hayata geçirmek istiyoruz. Tek başına ve kendi milletimiz için kalkınma istemiyoruz. Bütün insanlar için adalet, adalet, adalet diyoruz. 100 yıl sonra gıyaplarında Anadolu'ya destek veren Hint müslümanlarına, Muhammed İkbal'e buradan seslenmek istiyorum. Sizler ve diğer mazlum milletler bunun Türkiye Cumhuriyeti'nin himayesi altındadır. O masum milletleri omuzladıkça geleceğimizin daha berrak olduğunu görüyoruz. 

1 Kasım seçimleri Bosna'da, Somali'de sanki Arakan'da yapılmıştı. Onlar kendi geleceklerini Türkiye Cumhuriyeti devletinde görüyorlardı. Bütün mazlum milletlerin geleceğini teminat altına almak için gece gündüz çalışıp, onların kaderini kendi kaderimizden ayrı görmüyoruz. 100 yıl önce bitti sanılan milletin 100 yol sonra G-20 zirvesinin yapılması önemlidir. Biz muassır medeniyetleri aşma çalışmasının sadece sözde değil özde, gayrette olduğunu görüyoruz. 

GAZİ MUSTAFA KEMAL VE ARKADAŞLARINI RAHMETLE ANIYORUM

Önümüzdeki dönemde 2016'da İslam İşbirliği Zirvesi'ne ev sahipliği yapacağız. Ne mutlu bize ki, milletin istikbalini ancak ve ancak azim ve kararlılığı kurtaracaktır. 1 Kasım'da milletimizin gösterdiği teveccüh azim ve kararlılığının en büyük teminatıdır. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşlarını rahmetle anıyorum.

İHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda