Görüş Bildir
Haberler
'Davutoğlu Samimiyse Genelgeyi İptal Ederek İşe Başlasın!'

'Davutoğlu Samimiyse Genelgeyi İptal Ederek İşe Başlasın!'

12.11.2014 - 15:20 Son Güncelleme: 12.11.2014 - 15:25
  • ESK’YI GÜÇLENDİRİP TOPLAMADAN BU İŞLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ

  • NEDEN ILO SÖZLEŞMELERİ 15 GÜNDÜR TBMM’DE BEKLİYOR?

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı iş güvenliği paketini değerlendiren CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, 'Davutoğlu samimiyse hemen bugün, maden ruhsatlarının tamamını Başbakana bağlayan 2,5 yıllık genelgeyi iptal etsin. Hükümet bu konuda samimiyse zaten 23 yıldır bekleyen İLO sözleşmelerini neden 2 haftadır TBMM Genel Kurulu'nda bekletiyor, istenirse hemen bugün yasalaşır ikisi de' diye tepki gösterdi.

yazılı açıklama yapan Umut Oran, Davutoğlu'nun yeni iş güvenliği paketi, ilk bakışta iş güvenliği konusunda kapsamlı önlemler alındığı izlenimi verdiğini, ancak kâğıt üzerinde getirilen önlemlerin içeriği değil, uygulamasındaki kararlılığın önem taşıdını söyledi. Davutoğlu'nun, getirdikleri önlemlerin “mükemmelliğine” vurgu yaparak, neredeyse iş kazalarında sorumluluğu işçiye yüklediğine işaret eden Umut Oran açıklamasında şunları kaydetti:

Maden genelgesinin iptali samimiyet testidir

Öncelikle bu hükümetin, Davutoğlu’nun samimiyet testinden geçmesi gerekmektedir. Testin birinci maddesi de 16.06.2012 tarih ve 28325 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 2012/15 sayılı Başbakanlık genelgesidir. Selefi Recep Tayyip Erdoğan’ın getirdiği ve tüm maden izinlerini kendisine, Başbakana bağlayan genelgesi halen yürürlüktedir. Bir başbakan nasıl olur da binlerce maden ruhsatı başvurusunu tek tek kendisi inceler, devlet mekanizması, Enerji Bakanlığı niye var?

Hani ESK nerede bu pakette?

Başbakan Davutoğlu da selefinin yolundan yürümektedir. Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ESK) referandumla anayasal kurum haline getirmelerine rağmen halen altını oyup iyice zayıflatıyorlar. İş güvenliği paketi, reformu gibi iddialı bir sunum yapılıyor ama bu konu ESK ile istişare edildi mi acaba, hiç sanmıyorum! Anayasaya saygılı olup ESK’yı acilen bu çalışmaya dahil etmeleri gerekmektedir.

Hemen bugün kaldıralım taşeronu

Eğer hükümet samimiyse neden “Hemen bugün taşeron sistemini kaldırıyoruz” diyemiyor? Bütün sendikalar bundan yakınmıyor mu, iş güvencesi olmayan insanın iş güvenliği nasıl olacak?

ILO sözleşmeleri 15 gündür bekliyor

Davutoğlu çok samimiyse 23 yıldır TBMM’ye gelmeyi bekleyen İLO’nun 167 ve 176 sayılı maden ve inşaat işlerini güvenlik sözleşmelerini TBMM Genel Kurulu’nda da bu kez 15 gündür bekletiyor. Çok mu zordur hemen bugün iki sözleşmeyi yasalaştırmak?

Neden sendika yok bu pakette?

Maden sektöründe taraflar ve tüm veriler sendika varsa iş kazalarının yok denecek kadar azaldığını ortaya koyuyor. Neden hemen bugün özellikle maden sektöründe sendikayı zorunlu kılmıyoruz, iş güvenliği seferberliği başlatmıyoruz!

Davutoğlu, tehlikeli işlerde çalışan 2.7 milyon çalışana “mesleki yeterlilik belgesi” alma zorunluluğu getireceklerini söylüyor. İşçilerin mesleki yeterlilik belgesi alması ile iş güvenliğine kavuşturulacağı iddiası gerçekçi değil. Çünkü Türkiye’de bu işler adet yerini bulsun kabilinde yapılıyor, işçiler yeterli bir eğitimden geçirilmeden bu tür belgeler veriliyor. Bu uygulamanın amacına uygun hale getirilmesi şart…

Devletin nasıl sorumluluğu olmaz?

Davutoğlu devletin hiçbir sorumluluğunun, suçunun olmadığını nasıl söyleyebilir, ortada bir denetimsizlik sorunu varsa bunun sorumluluğu kamunundur, devletindir, hükümetindir, ilgili bakanındır. Kağıt üzerinde düzenleme yapmak artık yetmiyor, bunun anlaşılması için daha kaç kurban verilmesi lazım?

Soma, asansör, Ermenek gibi facialar üzerine, yaklaşan genel seçimi de düşünerek, şimdi 12 yılın ardından bir paket açıklayarak sorunu çözdüğünü ilan ediyor. Açıklanan paket, son dönemlerde art arda yaşanan iş cinayetleri üzerine sıkışan hükümetin, kamuoyunda büyüyen tepkiyi yatıştırmaya yönelik bir girişimi izlenimi veriyor. Davutoğlu ve kabinesine 12 yıldır hükümette olduklarını bir kez daha hatırlatır, artık biraz samimi olun çağrısı yapmak isterim.

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0