Görüş Bildir
Haberler
Davutoğlu: 'Rusya Büyük Yanlış İçinde'

Davutoğlu: 'Rusya Büyük Yanlış İçinde'

Onedio Medya
07.10.2015 - 21:13
İçeriğin Devamı Aşağıda

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türk hava sahasını ihlâl eden Rusya'nın 'büyük yanlış içerisinde olduğunu' belirterek 'Biz iyi niyetimizi gösterdik, soğukkanlı bir tavır gösterdik, tekrarı bunların sehven olmadığını pekiştirir” dedi.

Star TV'de Nazlı Çelik'in sorularını yanıtlayan Başbakan Davutoğlu, Rusya'nın Suriye'de hava saldırılarının ülkedeki iç savaşı 'başka bir aşama'ya geçirdiğini belirterek, 'Koalisyon güçlerinin bütün operasyonları terör örgütüne karşıydı. Rusya, son müdahalesiyle özellikle sınırlarımız da ihlal ederek böyle bir Suriye içinde olan bir krizi Türkiye'yi de içine alacak şekilde tırmandırarak büyük bir yanlış içindedir' dedi.

Rus uçakların iki kez Türk hava sahasını ihlâl etmesiyle ilgili 'Uçaklar nereden gelmişler, nasıl girmişler' diye soran Başbakan, 'Yanlış değerlendirme söz konusu olmaz. Bir kaç saniye ile iligli bir durum değil. Biz iyi niyetimizi gösterdik, soğukkanlı bir tavır gösterdik, tekrarı bunların sehven olmadığını pekiştirir. Hem ikili bazda, hem de uluslararası bazda konuşmak lazım. Bunu kabul etmemiz, müsamaha göstermemiz mümkün değil.' tepkisini gösterdi.' diye konuştu.

'İhlaller devam ederse ne olacağını kestirmek güç'

Başbakan Davutoğlu, Rusya'ya 'Ulusal güvenliğimize saygı gösterilmesini bekleriz' çağrısı yaparken, ' Bizim uluslararası hava sahamızı kimse ihlal edemez. Türkiye'nin angajman kuralları bellidir. İzah etmek durumunda olan hava sahasını ihlal eden taraftır. Biz herhangi bir şekilde rejimin yanında halkı bir mülteci dalgası halinde Türkiye'ye sevk edecek şekilde yapılacak bir operasyonu müsamaha ile karşılamayız. Bu, Türkiye'nin artık kapasitesini aşan bir durum. Sadece bir kişi iktidarda kalacak diye, bir ülkenin Suriye gibi onurlu bir halkın bütün geleceğini karartmak kimin hakkı? Sadece bir kişi iktidarda kalmaya devam etsin diye.' dedi.

İhlallerin devam etmesi halinde Türkiye'nin tavrının ne olacağı sorusuna ise, 'Suriye sorunu değil, bölgesel ve küresel bir sorun haline geliyor. Hukuk ihlalleri devam ederse ne olacağını kestirmek çok güç. Diplomatik temaslarımız sürüyor, bir savaşın parçası olmak istemeyiz' yanıtını verdi.

Operasyonun IŞİD'e karşı yapılmadığını, Yayladağı'nın, Reyhanlı'nın karşısında IŞİD değil, ılımlı Suriye muhalefetinin, Bayırbucak Türkmenlerinin bulunduğunu anlatan Davutoğlu, bu durumun izah edilmesi gerektiğini söyledi. 

Davutoğlu, 'Şu ana kadar bize verilen izahatlarla tatmin olmamızı beklemek doğru değil çünkü saniyeler süren bir şey değil. Bundan cesaretlenen Suriye rejimine ait olduğunu düşündüğümüz başka uçaklar, taciz yapıyor. Türkiye'nin ulusal çıkarlarını tehdit eden hiçbir eylemde bulunulmaması gerektiği konusunda bütün taraflara açık ve net mesajlarımız iletildi' dedi.

'Biz kabul etsek bile Suriyeliler kabul eder mi?'

Başbakan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'i de kapsayan geçiş süreci tartışmalarına ise 'Esad'lı bir geçişi biz kabul etsek Suriyeli vatandaşlar kabul eder mi, Suriyeliler buna inanır mı?Esed orada otururken Türkiye'ye gelen 2 milyon Suriyeli ülkesine döner mi? Evini yıkan kişi hala orada oturuyor, döner mi? ' sorusuyla karşılık verdi.

'Türkiye'yi hükümetsiz bırakmayız'

Davutoğlu, AK Parti'nin tek başına iktidara gelmesini hedeflediklerini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

'7 Haziran akşamı ne söylediysem şimdi de aynı şeyi söylerim, 1 Kasım akşamı da. Türkiye'yi hükümetsiz bırakmayız, hiçbir sorumluluktan kaçmayız. Bugün Türkiye'de terörle mücadele ederken, elini taşın altına koymayıp kaçanların yaptığı işi yapmayız. Küçük nefsi ve şahsi hesaplarla, o veya bu şey içine girmeyiz. 7 Haziran'da kimsenin belki o anda beklemediği şekilde, o gece söylediğim söz, gereken dersi aldık şimdi o dersin gereğini yapıyoruz her açıdan. Milletimizin iradesine saygımız sonsuz. Sonuçta milletimiz huzur duysun ve rahat etsin, Türkiye'yi bir saniye dahi yönetim boşluğuna düşürmeyiz, hiçbir krize izin vermeyiz. İnşallah en iyi şekilde 2 Kasım sabahı tek başına iktidara ulaşırız.'

Kaynak: Star TV ve AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0