Görüş Bildir
Haberler
Davutoğlu'nun 'Dokunulmazlık' Açıklamasına Muhalefetten İlk Tepkiler

Davutoğlu'nun 'Dokunulmazlık' Açıklamasına Muhalefetten İlk Tepkiler

ATKN
17.03.2016 - 15:03 Son Güncelleme: 17.03.2016 - 15:09

Başbakan Davutoğlu'nun dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili 'hodri meydan' açıklamasına ilk yanıtlar gelmeye başladı. CHP'li Tezcan, 'Biz kürsü dokunulmazlıkları hariç bütün dokunulmazlıkların olmamasını savunuyoruz. Bu teklif umut ederim bizim söylediğimiz hattadır. Sevindirici bir gelişmedir' dedi. MHP'li Vural ise MHP'nin dokunulmazlık ile ilgili tavrının net olduğunu belirterek, terör suçlamasıyla diğer konuların aynı kefeye konulmasını eleştirirken, HDP'li Baluken, 'Davutoğlu'nun önerisi bizim bu ilk önerimize uyuyor. Bu açıdan olumlu karşılıyoruz' yorumunu yaptı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Başbakan Davutoğlu, bütün milletvekillerinin dokunulmazlığını kaldırma çağrısı yapan CHP lideri Kılıçdaroğlu'na yanıt vererek, 'Hodri meydan, gelin dokunulmazlıkları hep birlikte kaldıralım. Hiçbir parti ayrımı gözetmeden, Meclis’te bekleyen bütün dosyaları devreye sokalım' demişti.

Peki CHP, MHP ve HDP Davutoğlu'na nasıl yanıt verdi? 

İlk yanıtlar şöyle:

CHP: 'Dokunulmazlıklarla ilgili bizim ne söylediğimiz sağır sultan bile duydu'

Genel Merkez'de düzenlediği basın toplantısında konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, şunları söyledi:

'Hepsini görüşmeye varız. Kürsü dokunulmazlığı hariç bütün dokunulmazlıkları kaldıralım. Biz kürsü dokunulmazlıkları hariç bütün dokunulmazlıkların olmamasını savunuyoruz. Bu teklif umut ederim bizim söylediğimiz hattadır. Bu sevindirici bir gelişmedir.

Sayın başbakan akşama kadar süre vermiş akşama kadar süre vermesine gerek yok. Bizim tutumuz daha önceden nettir ve paylaşılmıştır. Yine de akşama kadar beklemiyoruz. Ama Sayın Başbakan akşama kadar söylediği sözden dönebilir.O yüzden cevabımızı hemen vermeyi yararlı görüyoruz. Dokunulmazlıklar hiçbir şekilde şantaj konusu yapılamaz.

Dokunulmazlıklarla ilgili bizim ne söylediğimiz sağır sultan bile duydu. Demek ki sayın Başbakan duymamış. Hodri meydan kabadayılığı içerisine girmiş. Sayın Davutoğlu'na sesleniyoruz. CHP'nin hiçbir milletvekili dokunulmazlık zırhı veya elbisesi altında siyaset yapmadı. Biz dokunulmazlıklara net olarak başından beri ne söylüyorsak aynı şeyi söylüyoruz. Kürsü dokunulmazlığı hariç bütün dokunulmazlıklar kaldırılsın. Dokunulmazlık konusunda hangi dosyalar varsa, kürsü dokunulmazlığı hariç bütün milletvekillerinin dokunulmazlığı kaldırılsın.

Adalet ve Kalkınma Partisi, çeşitli dönemlerde dokunulmazlık konusunu bir şantaj meselesi  yaparak parlamento gündemine getirdiği her zaman CHP'nin tutumu net olarak bu doğrultuda olmuştur. Arşivlerde de var. Bu bizim önerimizdir. Demek ki sayın Başbakan da bu doğrultuya doğru yaklaşıyor.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

MHP: 'Terör suçlamasıyla diğer konuların aynı kefeye konulmamalı'

Habertürk TV'ye konuşan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, MHP'nin dokunulmazlık ile ilgili tavrının net olduğunu belirterek, terör suçlamasıyla diğer konuların aynı kefeye konulmasını eleştirdi. Vural, şunları söyledi:

'Sayın Başbakan'ın miat koyması kendi bileceği iş. Biz tavrımızı her zaman koyuyoruz. MHP bu konuda tavrı en net partidir. Parti tüzüğümüzde dokunulmazlıkla ilgili, 'Kamu vicdanının makul kabul edeceği ölçülere bağlanmalıdır' denilir.

Sayın Genel Başkan MHP'nin tutumunu açıklayacaktır. Ama bu tereddüt nedendir, bunu anlayamıyoruz. MHP'nin dosyaları, seçim kanununa muhalefet gibi konular. 'Teröristin yolu bizim yolumuzdur' diyenlerle nasıl aynı kefeye konuluyor, bunu anlamış değilim.'

HDP: 'Bizim ilk önerimize uyuyor, bu açıdan olumlu karşılıyoruz'

HDP: 'Bizim ilk önerimize uyuyor, bu açıdan olumlu karşılıyoruz'

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarını Reuters'a değerlendirdi.

Baluken, HDP olarak bu konuyla ilgili iki önerileri bulunduğunu, birincisinin Meclis'te bulunan tüm dosyaların komisyona indirilerek değerlendirilmesi olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

'Davutoğlu'nun önerisi bizim bu ilk önerimize uyuyor. Bu açıdan olumlu karşılıyoruz, tabi ki objektif kriterler, ulusal ve evrensel hukuki normlar çerçevesinde bir değerlendirme yapılması durumunda. Böylece toplumun da rahatlayacağını düşünüyoruz.'

Baluken, ikinci önerilerinin de TBMM'deki bütün milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması olduğunu söyleyerek, bu konuda da gerekli yasal düzenlemelere destek olmaya hazır olduklarını ifade etti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
26
6
3
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
goofy

0001 nolu kırmızı plakanın da kalkacak mı dokunulmazlığı?

Nilüfer Gündoğdu

Adamlar rahat tabi. 17 aralık zanlılarının hangileri milletvekili ki dokunulmazlıkları olsun. Dokunulmazlık olmasa da hasır altı çalışıyor onların durumunda.