Görüş Bildir
Haberler
Davutoğlu Neden Diyanet'i Kendisine Bağladı?

Davutoğlu Neden Diyanet'i Kendisine Bağladı?

Fatih UZUN
01.09.2014 - 19:08 Son Güncelleme: 01.09.2014 - 19:34

Bakanlar Kurulu, bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki ilk toplantısını yaptı. Toplantıda başbakan yardımcıları arasındaki görev dağılımı da yapıldı. Çözüm Süreci de ilk kez bir hükümet programında net ifadelerle yer aldı.

Hürriyet’ten Zeynep Gürcanlı’nın haberine göre; dağılımdaki en büyük sürprizlerden biri de, daha önce Başbakan Yardımcılığı’na bağlı olan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Başbakanlık makamına bağlanması oldu.

DİNİ DİPLOMASİ ATAĞI

Davutoğlu’nun sürpriz bir kararla, Diyanet’i kendisine bağlaması, Ankara kulislerinde “dini diplomasi atağının işareti” olarak yorumlandı.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, son dönemde Ortadoğu’daki mezhep çatışmaları, Suriye ve Irak’ta artan IŞİD etkinliği konusunda açıklamalar yapmıştı. Diyanet’in öncülüğünde, Ortadoğu’daki dini liderler Türkiye’de bir konferansta biraraya getirilip, “uzlaşma” ve “tolerans” mesajları verilmişti.

Şimdi Diyanet’in Başbakanlığa bağlanması ile Ortadoğu’da mezhep ve din çatışmalarından dolayı akan kanı durdurmak amacıyla, Türkiye’nin “dini diplomasiye ağırlık vereceği” yorumları yapıldı.

ATATÜRK DÖNEMİNDE CUMHURBAŞKANI’NA BAĞLIYDI

Modern Türkiye tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığı değişik kurumlara bağlandı. Atatürk, kendi Cumhurbaşkanlığı döneminde Diyanet’i kendisine bağlamıştı.

Atatürk sonrasında ise Diyanet bir bakan aracılığıyla, Başbakan’a bağlanmıştı.

Özal’ın Başbakanlığı döneminde, o zamanın Diyanet işleri başkanı ile bağlı bulunduğu bakan arasında anlaşmazlık yaşanınca, Diyanet Başbakanlık makamına bağlanmış, ancak daha sonra yeniden Başbakan Yardımcılığına bağlı bir kurum haline getirilmişti. 

Zete

Kaynak: http://zete.com/diyanetin-basbakanlik...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0