Görüş Bildir
Haberler
Davutoğlu: 'Geçiş Sürecinde Esad'a Yer Yok'

Davutoğlu: 'Geçiş Sürecinde Esad'a Yer Yok'

Onedio Medya
28.09.2015 - 20:46
İçeriğin Devamı Aşağıda

New York’ta basın toplantısı düzenleyen Başbakan Davutoğlu, Obama’nın sözlerinin, ABD’nin Esad’lı geçişe meylettiği görüşünü boşa çıkardığını belirtti. 'Ülkenin sadece yüzde 14’ünü kontrol eden bir tirandan geçiş süreci beklemek mümkün değil' diyen Davutoğlu ayrıca Batı‘yı yeni bir mülteci krizi konusunda uyardı.

New York’ta BM temasları kapsamında bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu’na Obama’nın, “Esad’den başka bir lidere geçmemiz gerekiyor.” sözü soruldu. Davutoğlu’nun yanıtı şu şekilde oldu;

“Obama’nın yaptığı referanslar bizim açımızdan takdire şâyandı. Gerçekten Sayın Obama’nın demokrasi vurgusu önemlidir. BM vurgusu hakkında söylediği takdire şâyandır. Suriye bağlamında söylediği de ABD’nin Esed’in kalışına yönelik meylettiği görüşünü boşa çıkardı. Konuşmada Filistin konusu eksik kaldı. İsrail’in mescidi aksa saldırısı devam ederken çok güçlü bir mesaj vermesi gerekirdi.”

“Yüzde 14’ünü kontrol eden bir tiran”

Başbakan’a, Türkiye’nin kısa süreli de olsa Esad’in iktidarda olacağı bir geçiş sürecine “Evet” deyip demeyeceği de soruldu. Yanıtı şu şekilde oldu;

“Olayların başlangıcında Suriye’ye gitmiş ve kendisi ile 7 saat görüşmüştüm. O zaman Esed’li bir geçişi savunduk. Bu formülleri Esed kendisi öldürdü. 350 bin insan öldükten sonra ülkenin sadece yüzde 14’ünü kontrol eden bir tirandan geçiş süreci beklemek mümkün değil. Eğer Türkiye’de 2 milyon Suriyeli ülkeme dönebilirim derse geçiş süreci başlar.”

Davutoğlu’ndan yeni mülteci akını uyarısı

Davutoğlu, Suriye krizinin mülteci sorunu açısından da çözülmesi gerektiğini belirtti;

“Suriye işçinde daha 7-8 milyon yerinden edilmiş insan var. Bunların ilk geleceği yer Türkiye’dir. Buradan da Avrupa’ya geçmek isteyecekler… Mülteci krizi küresel bir krizdir. Bunu engellemek için Esed'in katliamlarını durdurmak gerekir. Eğer mümkünse mülteci krizi Suriye sınırları içinde çözülmeli. Bunu tüm liderlerle görüşüyoruz. Buraya gelmeden önce tüm liderlere mektup yazdım. Mülteci barındırma konusunda diğer ülkelerin Türkiye'ye katkısı az oldu. Esed şu andaki durumun ana sorumlusu.”

“Birbirini destekleyen iki şeytan”

Davutoğlu IŞİD’in 3 yıl önce, Esad’ın katliamlarının ardından ortaya çıktığını da belirtti ve rejim ile IŞİD’in arasında taktik işbirliği olduğunu söyledi. Bu iki yapıyı “Birbirini destekleyen iki şeytan” olarak tanımladı, vaktinde adım atılmadığı için bu krizin ortaya çıktığını belirtti.

Al Jazeerave AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0