Görüş Bildir
Haberler
Davutoğlu'ndan İbadi'ye Mektup: Başika'ya Asker Gönderilmeyecek

Davutoğlu'ndan İbadi'ye Mektup: Başika'ya Asker Gönderilmeyecek

ATKN
06.12.2015 - 22:25 Son Güncelleme: 07.12.2015 - 10:11

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak Başbakanı İbadi’ye bir mektup göndererek, Musul'un Başika kasabasındaki Türk askerleriyle ilgili bilgi verdi. Davutoğlu, Irak hükümetinin hassasiyetleri giderilinceye kadar Başika'ya kuvvet intikali gerçekleştirilmeyeceğini belirtti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Irak Başbakanı Haydar İbadi, Aralık ayında Ankara'da Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmüştü. (Arşiv)

Davutoğlu, Irak Başbakanı İbadi'ye mektup göndererek, Türkiye'nin, Başika’da geçen mart ayından bu yana uygulamakta olduğu eğitim programı ve burada bulunan kuvvetlerin görev ve faaliyetlerine ilişkin güncel gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Davutoğlu, mektubunda, Irak’ın, tüm ülkelerce saygı gösterilmesi gerektiğine inandığı, egemenliği ve toprak bütünlüğü konusunda en hassas ülkelerden olan Türkiye’nin bunu yıpratacak herhangi bir adım atmayacağını kaydetti.

'Irak Hükümetinin hassasiyetleri giderilinceye kadar Başika’ya kuvvet intikali gerçekleştirilmeyecek'

'Irak Hükümetinin hassasiyetleri giderilinceye kadar Başika’ya kuvvet intikali gerçekleştirilmeyecek'

'Irak hükümetinin hassasiyetleri giderilinceye kadar Başika'ya kuvvet intikali gerçekleştirilmeyeceğini' belirten Başbakan Davutoğlu, mektubunda Türkiye'nin, Irak’a IŞİD ile mücadelesinde her türlü desteği kararlılıkla vermeye devam edeceğini, bu konuda Irak hükümetiyle olan işbirliğini danışma ve eşgüdüm içerisinde derinleştirmek istediklerini ifade etti. 

Başbakan Davutoğlu, mektubunda, Irak ile Türkiye'nin işbirliğinden rahatsızlık duyan ve bunun sona ermesini isteyen odakların emellerine ulaşmasına izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.

48 saat süre vermişti

Irak Başbakanı Haydar İbadi, Türk askerlerinin Musul yakınlarındaki kamptan 48 saat içinde çekilmesi çağrısı yapmış, askerler çekilmezse BM Güvenlik Konseyi'ne başvuracaklarını söylemişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ne olmuştu?

Ne olmuştu?

Türkiye, Cuma gecesi Başika'ya en az 100 asker göndermişti.

Anadolu Ajansı askerlerin 'Peşmerge güçlerinin eğitimi amacıyla 2,5 yıldır Musul'da bulunan Türk birliğinde yapılacak görev değişimi için gönderildiğini' duyurmuştu.

Asker sevkiyatının kendilerine danışılmadan yapıldığını belirten Irak merkezi hükümeti, Pazar günü yaptığı açıklamada 'Türkiye askerlerini 48 saat içinde çekmezse konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne taşıyacaklarını' belirtmişti.

Bağdat Türkiye'nin bu adımının ulusal egemenliğinin ihlali olduğunu vurgulamıştı.

Doğan Haber Ajansı ise, eski Musul valisi Etil El Nuceyfi'nin sosyal medyadan yaptığı açıklamada Irak Başbakanı Abadi'nin asker sevkiyatından haberdar olduğunu belirttiğini yazdı.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü geçen yıl Musul'un kontrolünü ele geçirmişti.

Kentin düşmesi IŞİD'in yükselişi açısından önemli bir dönüm noktası olmuştu. Irak hükümetin kenti geri alma çabaları sonuçsuz kalmıştı.

AA ve BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
47
22
9
4
4
4
0