Görüş Bildir
Haberler
Davutoğlu: 'IŞİD, PKK ve Rejim 28 Mayıs'ta Haseke'de Anlaştı'

Davutoğlu: 'IŞİD, PKK ve Rejim 28 Mayıs'ta Haseke'de Anlaştı'

Deniz Gök
14.10.2015 - 20:10 Son Güncelleme: 15.10.2015 - 09:49

Başbakan Davutoğlu, geçen 28 Mayıs'ta Haseke'de IŞİD, PKK ve rejimin bir masaya oturduğunu, muhalefete saldırı ve Türkiye sınırını paylaşma konusunda anlaştıklarını söyledi. Ankara Katliamı'nda can kaybını 99 olarak açıklayan Davutoğlu, ABD'nin PYD'ye silah yardımıyla ilgili ise 'Gerekirse PYD'yi vururuz. Silah yardımı Türkiye'ye tehdit halini alırsa tereddüt etmeyiz' diye konuştu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Show TV canlı yayınında gazetecilerin gündeme ilişkin soruları cevapladı.

Davutoğlu, 'İlk yaralıların hastaneye intikali, acil müdahaleler ve bugün itibarıyla da büyük ölçüde cenazelerimizin tespitinin hemen hemen tamamının... 99 cenazemiz var. 94'ü teslim edildi, geri kalan 4 cenaze ailesini bekliyor. Bir cenaze de Filistinli. O da ailesini bekliyor, ailelerinin almasını' diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir röportajda, 'Bir liste vardı emniyet birimlerinde, bu iki isim ve fail o listede var mı?' yönündeki sorusunun hatırlatılması üzerine Davutoğlu, 'Sayın Kılıçdaroğlu keşke hükümet içinde görev almayı kabul etseydi yani kastettiğim seçim hükümeti. Koalisyon olmadı. O siyasi irade ama o olsaydı bütün bu süreci birlikte yürütürdük ama elini bu taşın altına koymadı. Sayın Bahçeli de koymadı. Şimdi hariçten ahkam kesmek kolay oluyor' diye konuştu.

'Sayın Başbakan 'Elimizde ama eylem yapmadan yakalayamayız' cümleniz eleştirildi. Burada makul şüpheli konusu gündeme geldi' yönündeki soruyu Davutoğlu, makul şüpheyi İç Güvenlik Yasası'na koyduklarında bunun da eleştirildiğini anımsattı.

Başbakan Davutoğlu, 'Şunu deseydim eminim Türkiye'de biz diktatörlükle itham edilirdik. 'Eylem yapmasa da veya eylem hazırlığı yapmasa da şüphelendiğimiz adamı biz içeri alırız' deseydik Türkiye Suriye gibi rejim olurdu ve çok ciddi eleştiri alırdık diktatörlükle, otoriterlikle. Demokratik hukuk devletinde takip edersiniz, eyleme kalkışma ihtimali olduğu anda göz altına alırsınız' dedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, 'Liste var mı elinizde?' sorusu üzerine, emniyetin istihbarat olarak topladığı şeylerin olduğunu aktardı.

'20 milyon parmak izi üzerinde inceleme yapıldı'

Davutoğlu, 20 milyon parmak izi üzerinde incelemeyle DNA eşleştirmelerinin yapıldığını ifade ederek, geldikleri noktada sağlıkla ilgili yapılan şeylerin dışında hukuki bakımdan da araştırmanın çok ileri aşamalarına geldiklerini anlattı.

Davutoğlu, 'Bir diğer canlı bomba için ulaşamadığımız zaman acaba dış bağlantıları nedir diye onun üzerinde çalışmalar sürüyor. Ayrıca yine çarpıcı şekilde bu DAEŞ izi üzerinde yürüyen çalışmalar bunların bir kısmı. Bir kısımı da bombalama olmadan önce Twitter hesabı üzerinden neredeyse bombayı tarif edecek şekilde, neredeyse zamanlamayı tarif edecek şekilde. Gözaltılar oldu. Bu da çarpıcı' şeklinde konuştu.

'IŞİD, PKK ve rejim 28 Mayıs'ta Haseke'de anlaştı'

IŞİD, PKK, PYD ve Suriye rejiminin 28 Mayıs 2014'te Haseke'de masaya oturarak, bir plan dahilinde anlaştıklarını dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

'Palmira, rejim tarafından DAEŞ'e terk edildi. Tel Abyad DAEŞ tarafından PYD'ye terk edildi ve hepsi birden ılımlı muhalefete dönük olarak saldırı yapmaya karar verdi. DAEŞ ile PKK unsurları hiç bir araya gelmiyor değil. DAEŞ ve PYD, dolayısıyla PKK aynı masa etrafında buluştu. Şu gün de bu iki örgütün veya onlarla birlikte o masaya oturan Suriye rejiminin Türkiye'yi istikrarsızlaştırma yönünde geçici bir ittifakta buluşması imkansız değil. Bir duyum değil. Ne konuştuklarının bütün detayları var elimizde. Bunları bildiğiniz zaman böyle bir olay olduğunda 'Ya şu örgütle bu örgüt iş birliği yapar mı?' diye düşünmeyin... Her iki örgüte sızmış unsurlar her iki tarafa da yarayacak bir eylemi gerçekleştirirler. İşte piyonlarla bu işin arkasındaki isimler, gerçek aktörler arasındaki ilişki bu.' 

Davutoğlu, 'PYD'yi vururuz dediniz' sözünün hatırlatılması üzerine 'Gerekirse... Türkiye'nin güvenliği ne gerektirirse onu yaparız. PYD'yi şu ana kadar vurmamışsak, PYD masum olduğundan, PKK'dan ayrı olduğundan da değil. Çözüm Süreci devam ediyordu, silahların bırakılacağına dair sözler vardı. Diğer taraftan da PYD'nin doğrudan Türkiye'ye Suriye üzerinden bir saldırısı söz konusu değildi, Irak'takinin aksine, PKK'nın...' dedi.

Davutoğlu, ABD'ye, bütün müttefiklere ve Rusya'ya, 'Türkiye sınırlarına yakın bir yerde PYD'ye yapılan silah yardımı herhangi bir şekilde Türkiye'ye yönelik tehdit halini alırsa ve PYD de PKK gibi sızmalarla veya silah aktarımıyla Türkiye'ye zarar vermeye başlarsa hiç tereddüt etmeyiz, bir an dahi tereddüt etmeyiz. Eğer PYD, Irak'a geçerek Irak üzerinden Türkiye'ye girmek suretiyle bir şeye kalkışırsa yine tereddüt etmeyiz' mesajını ilettiklerini aktardı.

'PKK'nın çatışmasızlıktan anladığı şu: Askerin operasyonları dursun ama kendileri Cizre'de barikat yapmaya, Varto'da mezar görüntüsü altında kalaşnikof, doçka biriktirmeye, Cudi Dağı'nda örgüt elemanların her türlü faaliyet yapmasına, Tendürek'te örgüt elemanlarının rahatlıkla mezralara, yaylalara çıkanları tehdit etmesi, bunlar olacak ama sadece asker operasyon yapmayacak. Böyle şey olmaz.'

Muhalefetten bunların ihmal edildiği eleştirisi olduğuna yönelik değerlendirme üzerine Davutoğlu, şöyle konuştu:

'Samimilerse çok kolay, bırakacaklar silahlarını. O zaman PYD'yi başka bir denkleme alırız. PYD, PKK ile bu kadar içiçeyken ve PKK Türkiye'ye saldırırken, bakın Türkiye'de terör yaparak demiyorum, Türkiye'ye saldırırken, müttefik ya da dost ve komşu bir ülkenin, Rusya gibi, PYD'ye verdiği silahları kimse meşru kılamaz. Eğer meşru kılınması gereken bir şey varsa, o zaman PYD'ye yardım edilmesin, Özgür Suriye Ordusu'na yardım edilsin, Özgür Suriye Ordusu içindeki Kürt tugaylarına, taburlarına yardım edilsin. Onlar gelsinler. Türkiye'ye saldırmayan müzahir bir yapı olarak yanımızda, başımızda bulunsunlar ama kimse ikili bir oyuna kalkışmasın. Kimse Türkiye'yi bu yolla içeride ve dışarıda tedirgin ederek, Türkiye'nin istikrarını tehdit altına alabileceğini düşünmesin.'

'Bütün sanal medya iletişimleri tetkik edildi'

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu, bu süreç içinde bütün sanal medya iletişimlerinin tetkik edildiğini belirterek, değişik örgüt telsiz konuşmalarından, Twitter üzerindeki paslaşmalardan tetkik yapıldığını, bazı Twitter hesaplarında 'Ankara'da bomba patlayacak', 'Suruç'un ikinci versiyonu' gibi çok ilginç bulgulara rastlandığını anlattı.

Bunların bir kısmının kimliğinin tespit edilmesinin zor olduğunu ifade eden Davutoğlu, IP adreslerinin alındığını ve bu isimlerden gözaltına alınan iki kişinin PKK ile irtibatlı olduğunu, bazı eylemlere katıldığını aktardı.

Davutoğlu, bu kişilerin, Türkiye'de sansasyonel bazı işlere imza atmış bazı isimlerle irtibatları bulunduğunu belirtti.

Kamuoyunun anlaması için şu detayları verdiğini ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

'Birileri, tam da bu işi bu günlerde kendilerine ihale eden birileri kolaylıkla bir sonuca ulaşmak isteyebilirler. Sorumsuzca devleti 'katil' diye suçlayan, halkı devlete karşı tahrik eden ve uluslararası basına çıkıp 'Bunu devlet yaptı' diyecek kadar seviyeyi düşüren bir siyasi parti eş başkanı olabilir. Bunlara dikkat etmesi lazım halkımızın. Özellikle de orada hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarının karşı karşıya kaldığımız tablonun, tam da bu dikkatleri dağıtmak isteyen çevrelerin işine yarayacak şekilde seyretmesi konusunda da dikkatli olmalarını rica ederim.'

Davutoğlu, 'Tek başına AK Parti'nin iktidar olmasından tedirgin olan, tek başına AK Parti'nin iktidar olması suretiyle Türkiye'de tekrar istikrar döneminin başlayacak olmasından ve Türkiye'nin herhangi bir kaotik süreç yaşamadan istikrarla kalkınmasını devam edecek olmasından kimler rahatsızsa bu saldırı onları memnun etmiştir. Yapmıştır demiyorum, yapan çevreleri çıkaracağız ama onları memnun etmiştir' dedi.

Ankara'daki terör saldırısını gerçekleştirenleri, arkasındaki aktörleri ve piyonları mutlaka ortaya çıkaracaklarını ve hesabını soracaklarını ifade eden Davutoğlu, 99 vatandaşın kanının yerde kalmayacağını herkesin bilmesi gerektiğini vurguladı.

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
2
2
0
0
0
0