Görüş Bildir
Haberler
Darülaceze Nedir? TDK'ya Göre Darüleceze mi Darülaceze mi Olarak Yazılır?

Darülaceze Nedir? TDK'ya Göre Darüleceze mi Darülaceze mi Olarak Yazılır?

Elif Ateş
03.12.2021 - 10:20

Kelimelerin doğru yazımı ilgili pek çok kaynak bulunmaktadır. Bu kaynaklar, Türk Dil Kurumu'nun güncel veri tabanına göre düzenlenmektedir. Türk Dil Kurumu ise dil üzerinde çalışma yapan merkezdir. Aynı zamanda dilin gelişmesini amaçlar. Atatürk tarafından açılan bu kurum ilk başlarda bağımsız bir dernek olarak faaliyet göstermekteydi. Daha sonra 1983 yılında Türk Tarih Kurumu ile beraber, Atatürk Kültür ve Dil Yüksek Kurumu'na bağlanmıştır. Türk Dil Kurumu, Türk dilinin zenginliğinin ortaya çıkarılmasında, Türkçe'nin çeşitli alanlarda gelişmesinde önemli rolleri bulunur. Bu kurum tarafından yayımlanan çeşitli sözlükler ve online çevrimiçi yazım kılavuzu bulunur. Sadece yazım sözlükleri değil, imla, deyimler ve atasözleri ile ilgili bilgi veren kaynakları vardır. Peki, darülaceze nedir? Türk Dil Kurumu'na göre darülaceze nasıl yazılır? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Toplumda hemen herkes kelimelerin yazımında çeşitli hatalar yapmaktadır. Bu hatalar sadece yazımda değil, aynı zamanda söyleyişte de yapılır. Bu kadar çok hatalar yapılmasının nedeni ise bazı kelimelerin günlük yaşantıda çok sık kullanılmamasıdır. Ayrıca Arapça, Fransızca ve Farsça gibi dillerden Türkçeye geçmiş kelimelerde de yanlışlarda oldukça fazla görülür. Bu kelimeler, bazı ses özelliklerinden dolayı yazım yanlışlarına yol açabilmektedir. Kelimelerin anlamlarının bilinmemesi de , anlatım bozukluklarına sebep olur. Bundan dolayı Türkçede bulunan sözcüklerin anlamları ve yazılışları mutlaka öğrenilmelidir. Sözlük ya da yazım kılavuzu kullanarak kelimeler üstünde yapılan hataların önüne geçilebilir. Darülaceze sözcüğünün anlamı ve doğru yazımı ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Darülaceze Ne Demek?

Darülaceze Ne Demek?

Türk Dil Kurumu'nun yazım kılavuzunda gün içerisinde oldukça sık aranan kelimelerin başında gelir. TDK'ye göre darülaceze kelimesi ''düşkünlerevi'' anlamına gelir. 

Bu kelime, isim yapılı bir sözcüktür. Arapça ev anlamına gelen dâr ile acizler anlamına gelen 'acez kelimesinin birleşiminden meydana gelmiştir. Darülaceze, 1895 yılında kurulmuş bir hayır kurumudur. Bu yer, din ya da dil, ırk fark etmeksizin  muhtaç, yaşlı ya da engelli insanlara hizmet vermektedir. Günümüzde ise  Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlıdır.

TDK'ye Göre Darülaceze mi Darüleceze mi Olarak Yazılır?

TDK'ye Göre Darülaceze mi Darüleceze mi Olarak Yazılır?

Türkçedeki bazı kelimelerde olduğu gibi bu sözcüğün yazımında da çoğunlukla hata yapılır. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''darülaceze'' şeklindedir. 

Cümle İçinde Kullanımı

  • Darülacezeyi her ay ziyaret eder.

  • Kurumların içinde en eski olanı darülaceze olarak bilinmektedir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın