Görüş Bildir
Haberler
Daha ne kadar gerçekçi MMORPG yapılabilir ki?

Daha ne kadar gerçekçi MMORPG yapılabilir ki?

Anıl Güven
05.10.2016 - 01:33

MMORPG Oyunları Listesine Yeni İsim; Chronicles of Elyria

Günümüz oyun dünyasında artık MOBA ve MMOFPS oyunlarına yönelinse de MMORPG oyunları tahtından hiçbir zaman indirilemeyecek bir tür. Gün geçtikçe de bu listenin içerisinde birbirinden yeni ve değişik oyunlar ekleniyor. Fakat son birkaç gün içerisinde oyun dünyası, Kickstarter’a yeni eklenen oyuna adeta gözlerini tıpkı Sauron’un gözü gibi döndürmüş durumda. Ne mi bu oyun? Chronicles of Elyria.

Chronicles of Elyria diğer MMORPG oyunları arasından farklı olarak birçok unsur içeriyor. Bu unsurlar arasından en dikkat çekici olanı ise, karakterinizin büyümesi, yaşlanması ve ölmesi. Aynı zamanda bütün dünya yok edilebilir durumda. Yani bu ne demek? Kale kuşatmalarında surlar yıkılacak, köyler basıldığında evler yıkılabilecek. Bu tarz kuşatmalarda büyük yıkımlar beklediğimizi söyleyebiliriz! Karakteriniz öldükten sonra ise oyun sizin için bitiyor ve Elyria dünyasında bir iz bırakıyorsunuz. Fakat bu oyunu tekrar oynamak isterseniz ruhunuz saklanıyor ve yeniden ücret vererek oyuna dönebiliyorsunuz.

Oyunun özelliklerinden bahsetmek gerekirse şunları söylemeden es geçmemiz mümkün olmaz; Yaşlanmak, ölmek ve ruhlar.

10 yıl kadar sürecek olan bir hikayede karakterinizi yaratıyorsunuz. Bu karakter yaşlanıyor, ölüyor ama geride ruhu kalıyor. Oyuna devam etmek istediğiniz taktirde ruhunuz reankarne oluyor ve eskisinden de güçlü olarak oyuna tekrardan başlıyorsunuz.

Karakterlerin oyunda tamamen yaşlanması 10-14 dünya ayına eşit. Bu süre içerisinde karakter büyüyor ve son olarak ise ölüyor. Fakat yaşıyorken hareketlerinizi ve kararlarınızı iyi seçmek zorundasınız. Her oyun içerisindeki ölüm, karakterinizin toplam yaşam süresinden yaklaşık olarak 2 gün götürüyor. Eğer karakteriniz bir kral ya da diplomat gibi önemli biriyse bu süre 2 günle sınırlı kalmıyor ve toplamda 4-5 defa oyun içinde ölmeniz karakterinizin yaşam süresini tamamen bitirebiliyor.

Oyuncu yeteneği ön planda

Diğer MMORPG oyunları aksine Chronicles of Elyria oyununda oyuncunun yeteneği oldukça önemli. Tuşları savaş sırasında spamlamak yerine, size doğru savrulan saldırılardan kaçınmalı ve taktiğinizi kısa zaman aralıklarında değiştirip bunu oyunda uygulamalısınız. Oyunda stratejiniz, hızınız ve taktikleriniz ise ön planda olacak unsurlardan sadece birkaç tanesi. Bunun yanında craft olayına da tamamen bir yenilik getirerek oyuncunun kendi yeteneği ön plana çıkartılıyor. Craft esnasında olan mini oyunları başarı ile tamamlayamazsanız craftınız da başarısız oluyor.

Oyunda olan gerçekliği bir üst seviyeye taşımak adına yapılan bu yepyeni özellik ise inanılmaz derecede orijinal. Oyundan çıktığınız zaman karakteriniz oyunda kalmaya devam ediyor. Bu esnada ise yaşlanmayı engellemek için spor yapabiliyor ya da pazarda tezgah açarak satıcılık yapabiliyor. Aynı zamanda siz oyunda değilken saldırıya uğrasanız bile özel yazılan yapay zeka scriptleri ile karakteriniz kendisini savunabiliyor.

Tekrar edilemeyen görevler

MMORPG oyunları akla geldiği zaman görevler oldukça önemli bir yeri kaplar. Ve her oyuncu aynı görevleri ardı ardına yapmaktan oldukça sıkılır. Şahsen, 1. seviyede ve 67. seviyede yabani köpek öldürmek gibi saçma bir amacı olan görevin yapılmasının MMORPG mantığına tamamen aykırı olduğunu düşünüyorum. CoE da bunun önüne geçerek her görevin kendine has olmasını sağlamış ve hiçbir görev tekrar edilmiyor.

Dünya haritası veya küçük harita yok

Harita yazarlarına ve kartograflara Elyria dünyasında oldukça önem veriliyor. Oyuncular dünyayı gezerek kendileri bir harita oluşturabiliyorlar ve bu haritaları ise satabiliyorlar. Ama tabii stratejik ve taktiksel bir oyundan bahsediyoruz. O yüzden dikkatli olun. Haritada gösterilen bölgeler tamamen yalan olabilir. Bu sebeple de kazıklanabilirsiniz.

Bu sizce bir hazine haritası mı yoksa sizi öldürmek için bekleyen bir haydut çetesini gösteren bir harita mı?

Daha önce hiçbir oyunda görülmemiş bu kontrat sistemi ile mesleğinizi ve ticaretinizi diğer oyuncular ile bağlayıcı bir kontrat yaparak güven altına alabilirsiniz. İster bulunması zor kaynaklar için, ister suikast yeteneğinizi satmak için ister de bina yapımında bir işçi çalıştırmak için kontratlar hazırlayabilirsiniz. Kontrat sisteminde herhangi bir sınır yok. Tek sınır sizin hayal gücünüz!

CoE daha önce MMORPG oyunları arasında hiç görülmemiş bir iş modelini izliyor. 30$ karşılığında Sparks of Life satın alıp karakterinize 10-14 ay (dünya zamanı ile) sürecek bir ömür verebiliyorsunuz. (1 adet Sparks of Life oyunu satın aldığınızda size verilmiş oluyor.)

CoE’de bedenler yaşlanıyor ve ölüyor. Ama bahsettiğimiz gibi ruhlar ebediyen yaşamaya devam ediyor. İster kendi mirasçınız olsun ister tamamen yeni bir beden olsun, eski Skill Ramp’ınızı kullanarak bir önceki hayatınızda olduğundan çok daha çabuk bir şekilde oyunda ilerleyebileceksiniz.

Sparks of Life sistemi aynı zamanda PK olayını da değiştiriyor. Eğer bir oyuncuyu öldürürseniz yüzünüz ve isminiz tüm şehirlerde (suçun büyüklüğüne bağlı olarak) posterler halinde asılıyor ve aranan kişi oluyorsunuz. Bu da sizin şehirlere girmenizi engelliyor ve aynı zamanda hapse atılma riskini ortaya çıkarıyor. Hapse atıldığınız zaman ise ömrünüzden doğal olarak bir süre gidiyor. Aynı zamanda da bu kararlar oyundaki finansal yerinizi de önemli bir şekilde etkileyebiliyor.

Influence Puanları ve Earn-2-Play puanları

Oyunda ilerlemenizi sağlayan görevleri tamamladıkça Story Puanı kazanıyorsunuz. Bu puanlar ise ömrünüzü daha da uzatmak için takas edilebiliyor. Bu modele ise Earn-2-Play modeli adı veriliyor.

Influence Puanı ise oyuna “recruit” ettiğiniz kişiler aracılığı ile size aktarılan puanlara verilen isim. Bu puanlar ise oyun açılmadan IP mağazasından özel eşyalar, kendinize evler, unvanlar vb gibi oyun içi içerikleri satın alabiliyorsunuz.

MMORPG oyunları arasında ilk kez bir oyun Survival mantığı ile buluşyor

Limitli envanter, açlık ve susuzluk, boğulmak, üşümek, yorulmak gibi gerçek dünyada bulunan fiziksel özellikler oyunda da mevcut. Bu sebeple gideceğiniz yeri iyi seçmeniz ve buraya gitmeden önce buna göre ekipmanlar almanız gerekiyor.

Karakteriniz bir aileye bağlı olarak yaratılıyor. Dolayısıyla bu aileye yasalar ve genetik olarak ölene kadar bağlı durumda kalıyorsunuz. Oyuna gerçekçilik katan bu özellik sebebiyle de bir anda sarışın ve çıtır gibi bir kadın karakter ile oyuna başlamak mümkün değil.

Bahsettiğimiz gibi karakterler büyüyüp yaşlanıyor. Bu sebeple karakteriniz, ilk oluşturduğunuz günkü gibi hiçbir zaman gözükmeyecek. 15 ve 100 yaş aralığında ilerleyecek olan karakteriniz tamamen kendi yaşında gözükecek. Kırışıklıklara hazırlanın!

Karakterinizin vücudu ise oynayış tarzınıza göre değişkenlik gösterecek. Yani yanınıza demirci olduğunu söyleyen sıska, çıra gibi bir oyuncu gelirse kesinlikle ona güvenmeyin, yalan söylüyor. Bu aynı zamanda demek oluyor ki yedikçe kilo alıyorsunuz. Dolayısıyla yediklerinize dikkat edin yoksa yeni zırhlar almak zorunda kalabilirsiniz.

CoE oyununda klavyeyi spamlama yeteneğiniz veya hot-bar atama bilginiz bir işe yaramayacak. Bunun yerine CoE sağ ve sol fare tuşlarını mükemmel kombolar yapmak için kullanacak. Bu kombolar kullanıcı arayüzünde tamamen düzenlenebilir olacak ve her oyuncuya kullandıkları silaha göre savaş stilini seçme özgürlüğü verilecek.

Yeteneklere göre değiştirilen karakter yapılandırması

Avcılık, toplayıcılık, savaşçılık, inşa etmek, hayatta kalmak gibi daha düzinelerce kategoriyi içinde barındıran sistem ile her zaman oyunda yapmak istediğiniz mesleği tam anlamıyla yapabileceksiniz. Başarısızlığı başarıya oranla daha fazla ödüllendiren, ve gerçek bir mekaniğe sahip olmanızı bekleyen skill sistemi ile en iyisi olmak için çok sıkı çalışmanız gerekecek gibi gözüküyor.

Aile, Toprak, Ev bulundurma ve Evlilik sistemi

Oyunda ev sahibi olabilir, doğal veya evlat edinerek çocuk sahibi olabilir, görüldüğünüzde kim olduğunuzu hemen anlatacak bir unvan sahibi olabilir ve topraklarınıza toprak katabilirsiniz. Başka bir oyuncuyla evlenebilir (aynı veya karşı cinsiyet) ve dünya evine de girebilirsiniz!

MMORPG oyunları arasında fazla bulunmayan bu sistemle topraklarınızı ev yapmak ve ekin ekmek için kullanabilir, ya da işi büyüterek kendi köyünüzü kurup oraya oyuncuların yerleşmesine izin verebilirsiniz. Bu köyde kendi yasalarınızı oluşturabilir, kaynaklarınızı bulabilir ve köyden koca bir imparatorluğa doğru yola çıkabilirsiniz. Fakat, tamamen yok edilebilir bir dünya olduğundan savunmanızı iyi ayarlamanız gerekecek. Köyünüzü -işi ilerlettiyseniz imparatorluğunuzu- işgal etmeye gelen kişiler topraklarınızı yerle bir edebilir ve başladığınız noktaya bir anda geri dönebilirsiniz.

Oyunun çıkması için Soulbound Studios 900.000$ miktarında bir bağış bekliyor. Özellikle belirttiklerine göre ise bu kadar çapı geniş olan bu oyunun gereksinimleri fazla olacağından bu paranın ise sadece oyuna harcanacağını söylemeden es geçmediler. Oyun şu anda 500.000$ miktarında bağışa ulaşmış durumda. Bu bağışlar tamamlandığında oyunun alpha veya beta aşamalarının ne zaman çıkacağı ise henüz belli değil.

Kaynak: https://www.oynanacakoyunlar.com/mmor...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Official Chronicles of Elyria

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın