Görüş Bildir
Haberler
Daha Çok Kayıp Kaçak Faturası Ödeyeceğiz

Daha Çok Kayıp Kaçak Faturası Ödeyeceğiz

adem kara
07.05.2014 - 12:24

Kamunun elindeki elektrik dağıtım bölgelerinin tamamı özelleştirildi. Son olarak Enerji Bakanlığı Elektrik Piyasası Kanunu’nda yeni bir değişikliğe gidiliyor.

Hazırlanan taslakla elektrik faturalarında ‘asgari tüketim’ dönemi başlatılıyor. Bakanlık ayrıca, Dicle, Van Gölü, Aras gibi dağıtım bölgelerinde kayıp kaçak hedeflerini yükseltiyor. Yeni düzenlemeyle, faturasını düzenli ödeyen aboneler daha fazla kaçak parası ödeyecek. Bakanlık verilerine göre halen elektrik faturalarının yüzde 9,2’si kaçak ödemesine gidiyor. Aylık 100 liralık fatura ödeyen bir abone, yıllık yaklaşık 120 lira kaçak elektrik parası ödemiş oluyor.

Sektör kaynaklarına göre kaçak hedeflerinin yukarı çekilmesi fiyat eşitleme mekanizması üzerinden, kaçağın az olduğu bölgelerden kaçağın çok olduğu bölgelere daha fazla kaynak aktarılması anlamına geliyor. Özel dağıtım şirketlerine göre ise ihale öncesi açıklanan rakamlarla ihale sonrası ortaya çıkan rakamlar arasında (kayıp-kaçak, yatırım gibi) ciddi farklılık var. Yeni düzenlemeyle ayrıca EPDK’ya kayıp-kaçağın ülke ortalamasının üzerinde olan illerdeki abone grupları için aylık asgari elektrik tüketim miktarı belirleme yetkisi veriliyor. Kurul, bölgelere göre asgari tüketim miktarı belirleyebilecek. Bu bölgelerdeki abone örneğin, 100 TL’lik elektrik tüketip 10 TL ödeme yapamayacak. Abone, asgari tutarı belirlenen tüketim üzerinden fatura ödeyecek. Bu şekilde, şirketlerin tahsilatının yükseltilmesi ve kaçak tüketimin azaltılması hedefleniyor. Bakanlık verilerine göre bazı bölgelerde elektrik kayıp kaçak oranları yüzde 70’leri geçiyor.

İSMAİL ALTUNSOY  | Zaman

Kaynak: http://www.zaman.com.tr/ekonomi_durus...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0