Görüş Bildir
Haberler
Daha 13 Yıl Önce Bağımsızlığını İlan Etmiş Yepyeni Ülke Kosova'da Mutlaka Görmeniz Gereken 13 Yer

Daha 13 Yıl Önce Bağımsızlığını İlan Etmiş Yepyeni Ülke Kosova'da Mutlaka Görmeniz Gereken 13 Yer

Jasmin
30.07.2021 - 08:00

2008 yılında bağımsızlığını ilan eden Kosova, yepyeni bir ülkedir. Ülkenin sınırları içindeki nefes kesici doğal harikalar ve tarihi eserler görülmeye değerdir. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan birden fazla lokasyona ev sahipliği yapan ülke, Türkiye'den vize istememektedir. Onedio olarak Kosova'da gezebileceğiniz en güzel 13 yeri sizin için derledik!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Priştine

1. Priştine

Kosova'nın başkenti ve en büyük şehri olan Priştine, Osmanlı ve Bizans dönemlerinden kalma 20'ye yakın anıt, cami ve kiliseleriyle zengin bir tarihe sahip bir şehirdir. Priştine aynı zamanda Kosova'nın ticaret, eğlence ve sağlık merkezidir. 14. yüzyıldan kalma Graçaniça Manastırı, UNESCO'nın Dünya Mirası Listesi'nde bulunan Kosova Müzesi, Osmanlı Hamamı, Saat Kulesi, Skanderbeg Meydanı, Kosova Ulusal Kütüphanesi ve Kosova Hükümet Binası görülmeye değerdir.

Yılın belirli dönemlerinde yapılan festivallere de denk gelmeniz oldukça mümkün. Priştine'de yerel kahve dükkanlarını mutlaka ziyaret etmelisiniz. Ayrıca Peja birasını tatmadan şehirden ayrılmamanızı tavsiye ederiz.

2. Gazivoda Gölü

2. Gazivoda Gölü
www.instagram.com

Kosova'nın en büyük gölü olan Gazivoda Gölü, Priştine'nin kuzeydoğusunda bulunur. Başkentin yoğun hayatından kaçmak için yerel halk sık sık buraya gelir, bu yüzden Germia Parkı hafta sonları oldukça kalabalık olur. Göl, Kosova ve Sırbistan tarafından paylaşılıyor ve yaklaşık 9 kilometrelik kısmı Kosova'da bulunuyor. Derinliği 100 metreyi geçen göl, birçok canlıya ev sahipliği yapıyor.

3. Prizren Kalesi

3. Prizren Kalesi

11. yüzyılda inşa edilen kale, Kalaja Kalesi olarak da bilinir ve Prizren şehrinin en yüksek noktasında bulunur. Kale Bizanslılar tarafından inşa edildikten sonra Osmanlıların eline geçmiştir. Yapı, tarihi zenginliğiyle ziyaret edilmesi gereken önemli lokasyonlardan biridir.

4. Mirusha Şelaleleri

4. Mirusha Şelaleleri

Mirusha Şelaleleri, Mirusha Parkı'ndaki 13 şelaleden oluşur. Klina şehrinde bulunan şelaleler, Priştine'ye bir buçuk saat uzaklıktadır. Çeşitli mağaralar ve kanyonlar da Mirusha Parkı'nın bir parçasıdır. En yüksek şelale 22 metre yüksekliktedir. Parkın dağlık olması, göllerin inanılmaz manzarasını yukarıdan görme imkanı sağlar. Bölgenin temiz havası ve nefes kesici manzaraları sayesinde yüzlerce ziyaretçiyi ağırlar.

5. Rugova Kanyonu

5. Rugova Kanyonu

Rugova Kanyonu, bir nehir kanyonudur ve Pejë şehri ile Karadağ sınırı arasında yer almaktadır. 25 kilometre uzunluğa sahip olan Rugova Kanyonu, Avrupa'nın en uzun kanyonlarından biridir. Bölgedeki buzulların yok olması ve su erozyonu sonucunda oluşan kanyon, 1985 yılında doğal miras kabul edilmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Kosova Müzesi

6. Kosova Müzesi

1949 yılında kurulan müze, Kosova'nın en önemli müzesidir. Etnografya, arkeoloji ve doğa bilimleri olmak üzere 3 ana konu üzerinde çalışan müzenin içinde resim sergileri de bulunuyor. Kosova Savaşı'nı da temsil eden eserleri de giderseniz görebilirsiniz. Müzeye ait olan ayrı bir etnoloji ve arkeoloji parkı da mevcut.

7. Prizren

7. Prizren

Prizren, Kosova'nın en kalabalık ikinci şehridir. Bistrica'nın kıyısında ve Şar Dağları'nın eteğinde yer alan şehir, daha çok geleneksel tarzda tasarlanmış evleri ve tarihi camileriyle ünlüdür. Bu şirin şehirde bazı katedral ve müzeler de bulunuyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan 'Our Lady of Ljevis Kilisesi'ni' mutlaka görmelisiniz. Sinan Paşa Camii, Mustafa Paşa Camii ve Bayraklı Camii'de kesinlikle görülmeye değerdir.

8. Germia Parkı

8. Germia Parkı

Germia Parkı, 62 kilometrelik bir alana sahip ve Priştine'in kuzeydoğu kesiminde yer alıyor. 60'dan fazla fauna türü ve 600'den fazla çiçek türüne ev sahipliği yapan parkta birden fazla patika, yürüyüş parkuru ve çam ağacı bulunuyor. 

Parkta 2 Euro'ya bir bisiklet kiralama şansınız da var. Aynı zamanda bir tırmanma duvarı, bir basketbol sahası, yüzme havuzu ve bir oyun alanı bulunmaktadır.

9. Kosova Ulusal Kütüphanesi

9. Kosova Ulusal Kütüphanesi

Kütüphanenin mimari yapısı, görenlerin ağzını adeta açık bırakıyor. 1944 yılında kurulan kütüphanede yüz binden fazla kitap bulunuyor. Toplam alanı 16.500 metrekare olan yapının içinde 400 sandalyeli iki okuma odası bulunuyor.

10. Peć Patrikhanesi

10. Peć Patrikhanesi

Kosova'nın Pec kentinde, Rugova Dağları ve Bistrica Nehri'nin yakınında bulunan bu Sırp Ortadoks manastırının tarihi 13. yüzyıla dayanıyor. Dört farklı manastır bulunuyor ve hepsini Peć Patrikhanesi kontrol ediyor.

Manastırın içinde bir dini anıt koleksiyonu da mevcut. Aynı zamanda manastır alanının içindeki yüksek kule ve 750 yıllık ağaç ziyaretçilerin odağı haline gelmiş. Eğer bir gün Kosova'yı ziyaret ederseniz, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan bu patrikahneyi mutlaka gelip kendi gözlerinizle görmelisiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Sinan Paşa Camii

11. Sinan Paşa Camii

Prizren şehrinde bulunan cami, 17. yüzyıldan kalmıştır. Yapı 196 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilmiştir. Osmanlı hükümdarlığı sırasında yapılan cami, İslam dinini yaymak amacıyla yapılmıştır. Caminin iç tasarımı ziyaretçilerin ağzını açık bırakıyor. Yapının iç odası yağmur nedeniyle hasar gördüğü için daha sonra kurşun levhalarla sıvanmıştır.

12. Radavc Mağarası

12. Radavc Mağarası

Radavc Mağarası, Pejë şehrinden 10 kilometre uzaklıktadır. Kosova'nın en büyük ve en popüler mağarasıdır. Mağaranın içinde bulunan havuzlar, sarkıtlar, dikitler ve küçük göletler oldukça etkileyicidir.

13. Gracanica Manastırı

13. Gracanica Manastırı

Milattan sonra 1321 yılında yapılan manastır, başkent Priştine'nin 5 kilometre güneydoğusunda bulunan Gracanica köyünde yer almaktadır. Manastırda bulunan orijinal tablo ve hazineler, bir yangında kaybolsa da yapının mimarı güzelliği, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesine yetti.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
22
10
2
1
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Resho

Kosova Üsküp'te bir mahalle mi ki ilk fotoğrafı oradan alıyorsunuz. Bu Sanat Köprüsünün fotoğrafı gogle gezgini editörler. Ayrıca Kosova'ya gitmeyin boşuna. ... Devamını Gör