Görüş Bildir
Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan Koronavirüs Toplantısı Sonrası Açıkladı: 21 Maddelik Ekonomik Tedbir Nelerden Oluşuyor?

etiket Cumhurbaşkanı Erdoğan Koronavirüs Toplantısı Sonrası Açıkladı: 21 Maddelik Ekonomik Tedbir Nelerden Oluşuyor?

Ulaş
18.03.2020 - 18:41

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılan 'Koronavirüsle Mücadele Eş Güdüm Toplantısı' sona erdi. Toplantı sonrası açıklama yapan Erdoğan, koronavirüs salgını nedeniyle dünyanın yeni bir döneme girdiğini belirtti ve 'Küresel ekonomik, siyasi ve sosyal düzende köklü değişiklikler yaşanması muhtemel yeni bir döneme giriyoruz.' ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı virüsün yayılmasını önlemek amacı ile evde kalma süresinin üç hafta ile sınırlı tutulabileceğini kaydetti. 

Erdoğan ayrıca virüsün istihdamı düşürdüğü eleştirilerine '20 bin öğretmen ataması yaptık' sözleriyle yanıt verdi. Virüse karşı alınan ekonomik tedbirler ise maddelerle sıralandı.

Detaylara birlikte bakalım... 

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Köklü küresel değişikler yaşanması muhtemel döneme giriyoruz.'

Küresel ekonomik, siyasi ve sosyal düzende köklü değişiklikler yaşanması muhtemel yeni bir döneme giriyoruz. Artık hiçbir şeyin eskisi gibi gitmeyeceği, gidemeyeceği açıkça ortadadır.

'20 bin öğretmenin atamasını gerçekleştirdik.'

'20 bin öğretmenin atamasını gerçekleştirdik.'

Erdoğan toplantı sonrası istihdam eleştirilerine yönelik şu ifadeleri kullandı: 

'Birileri farklı şeyler söyleyebilir, bizim bütün hedefimiz insan hayatıdır. Altyapısı uygun mesleki teknik ve anadolu liselerimizi dezenfektan ve cerrahi maske yapabilecek hale getirdik. Haziran ayında yapılacak sınavların soru hazırlığı da tatil süreleri göz önünde bulundurularak yapılacaktır. Bu sınavları ileri bir tarihe ertelemeyi de gündemimize alabiliriz. Bu vesileyle bugün 20 bin öğretmenimizin atamasını gerçekleştirdiğimizi paylaşmak isterim, hayırlı olsun.'

Detaylar geliyor...

'Evde kalma süremizi 3 hafta ile sınırlı tutabiliriz.'

'Evde kalma süremizi 3 hafta ile sınırlı tutabiliriz.'

Cumhurbaşkanı Erdoğan salgın için ise 'Eğer tedbirlere uyarsak evde kalma süremizi üç haftayla sınırlı tutabiliriz. Bu süreçte diğer insanlarla olan mesafemize dikkat etmeliyiz.' dedi.

21 maddelik koronavirüs mücadele tedbirleri açıklandı.

21 maddelik koronavirüs mücadele tedbirleri açıklandı.

'Ekonomik   İstikrar   Kalkanı   adını   verdiğimiz   bir   paketle,   KOVİD-19 salgınının etkilerini azaltmak için toplamda 100 milyar liralık bir kaynak setini devreye alıyoruz' Erdoğan alınacak tedbirleri ise şöyle sıraladı: 

1. Perakende, AVM, Demir-Çelik, Otomotiv, Lojistik-Ulaşım, Sinema-Tiyatro,   Konaklama,   Yiyecek-İçecek,   Tekstil-Konfeksiyon   ve   Etkinlik-Organizayon sektörleri için Muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemelerini 6’şar ay erteliyoruz.

2. Konaklama vergisini Kasım ayına kadar uygulamayacağız. 

3.   Otel   kiralamalarına   ilişkin   irtifak   hakkı   bedelleri  ve   hasılat   payı ödemelerini Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için 6 ay süreyle erteledik. 

4. İç havayolu taşımacılığında 3 ay süreyle KDV oranını yüzde 18’den yüzde 1’e indiriyoruz. 

5. KOVİD-19 salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemelerini asgari 3 ay öteleyecek ve gerektiğinde bunlara ilave finansman desteği sağlayacağız.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. İhracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarınınkorunması amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteği vereceğiz.

6. İhracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarınınkorunması amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteği vereceğiz.

7. Bu dönemde işlerinin olumsuz etkilendiğini beyan ederek taleptebulunan esnaf ve sanatkârların Halkbank’a olan kredi borçlarının, Nisan,Mayıs ve Haziran anapara ve faiz ödemelerini 3 ay süreyle ve faizsizolarak erteleyeceğiz. 

8. Kredi Garanti Fonu limitini 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkartacak,kredilerde önceliği gelişmelerden olumsuz etkilendiği için likidite ihtiyacı oluşan ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ’lere vereceğiz. 

9. Vatandaşlarımız için uygun ve avantajlı şartlarda sosyal amaçlı kredi paketleri devreye alınmasını teşvik edeceğiz.

10. 500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirilebilir miktarını yüzde 80’den yüzde 90’a çıkartacak, asgari peşinatı yüzde 10’a düşüreceğiz. 

11. Virüsün yayılmasına karşı alınan tedbirlerin etkisiyle Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında temerrüde düşen firmaların kredi siciline “mücbir sebep” notu düşülmesini sağlayacağız.

12. Stopaj gibi kaynağında yapılan kesintilerin ödemelerini içeren içeren muhtasar beyannamelerin sürelerini 3 ay erteliyoruz.

13. Asgari ücret desteğini devam ettireceğiz.

14. Mevzuatımızdaki esnek ve uzaktan çalışma modellerinin daha etkinhale getirilmesini temin edeceğiz.

14. Mevzuatımızdaki esnek ve uzaktan çalışma modellerinin daha etkinhale getirilmesini temin edeceğiz.

15. Kısa Çalışma Ödeneğini devreye alacak, bundan faydalanmak için gereken   süreçleri   kolaylaştırılacak   ve   hızlandırılacağız.   Böylece faaliyetine   ara   veren   işyerlerindeki   işçilere   geçici   bir   gelir   desteği verirken, işverenlerin de maliyetini azaltmış olacağız. 

16. En düşük emekli maaşını 1.500 liraya yükseltiyoruz. 

17. Emeklilerin bayram ikramiyesini Nisan ayı başında ödüyoruz. Yine emeklilerimizin maaş promosyon ödemelerinin de, şubelere gitmelerine gerek kalmaksızın, doğrudan hesaplarına yatırılmasını sağlıyoruz.

18. Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın belirlediği kriterlere göre ihtiyaç sahibi ailelere yapılacak nakdi yardımlar için ilave 2 milyar liralık bir kaynak ayırıyoruz. 

19. İstihdamdaki sürekliliği temin etmek amacıyla 2 aylık telafi çalışma süresini 4 aya çıkartıyoruz. 

20. Küresel tedarik zincirlerindeki aksama ihtimaline karşı hem üretimde,hem de perakende de belirlediğimiz önceliklere göre alternatif kanallar geliştireceğiz. 

21. Tek başına yaşayan 80 yaş üstü yaşlılarımız için, sosyal hizmet ve evde sağlık hizmetlerinden oluşan periyodik takip programını devreye alıyoruz

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
755
409
210
73
36
35
26
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

İşe gidiyoruz işe ne mesafesinden bahsediyorsunuz? İnsanlar her gün servislerle işe gidiyor yan yana çalışıyor.

Mehmet Turan

Paket içeriği: Zenginseniz batmamanız için elimizden geleni yapacağız, fakirseniz abdest alın, dua edin, namaz kılın.

Seda Yıldız

net mesaj bu

Kadir Akşahin

Koronavirüs için Almanya: 550 milyar €'luk paket açıkladı. Hollanda: 100 milyar €'luk paket açıkladı. İngiltere: 300 milyarlık sterlin paketi açıkladı. A... Devamını Gör

can

Bizim paket gücümüz bu kadar: 13 milyar €.