Görüş Bildir
Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'İkili İlişkiler İvme Kazanacak'

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'İkili İlişkiler İvme Kazanacak'

Caner
09.09.2014 - 21:45 Son Güncelleme: 26.04.2022 - 14:06
İçeriğin Devamı Aşağıda

İkili İlişkiler İvme Kazanacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Masum'a, hükümetin Irak'taki tüm unsurları kucaklamasının önemine işaret ederek, yeni süreçte ikili ilişkilerin ivme kazanacağına inandığını vurguladı.

ANKARA

Cumhurbaşkanlığından alınan bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, telefonla aradığı Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum'a, Irak'ta yeni hükümetin güvenoyu olarak göreve başlamasından dolayı tebriklerini iletti.

Yeni hükümetin Irak'taki tüm unsurları kucaklamasının ülkenin huzur ve istikrarı açısından büyük önem taşıdığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni süreçte ikili ilişkilerin de ivme kazanacağına inandığını vurguladı.

Türkiye'nin Irak halkının tüm kesimleriyle tam bir dayanışma içinde olmayı sürdüreceğine değinen Erdoğan'ın görüşme sırasında, Irak'taki güvenlik sorunlarına çözüm bulunması açısından, Savunma ve İçişleri Bakanlıklarına da en kısa sürede uygun atamaların yapılmasında yarar bulunduğunu da hatırlattığı belirtildi.

Irak Cumhurbaşkanı Masum'un da Erdoğan'a Türkiye-Irak ilişkilerini geliştirme konusundaki temennilerini paylaştığı ve bu konuda kararlı olduklarını söylediği kaydedildi.

Yeni hükümet memnuniyetle karşılandı

Öte yandan, Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Irak'taki yeni hükümetin kurulması nedeniyle Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Iraklı meslektaşlarıyla telefonla görüştüğü ve tebrik ettiği bildirildi.

Açıklamada, 'Yeni hükümetin, Irak halkını tüm unsurlarıyla kucaklamasını ve ülkenin bugün içinde bulunduğu zorlu sorunların aşılmasını sağlayacak, Irak halkına huzur ve refah getirecek bir politika izlemesini temenni ediyoruz' denildi. Özellikle Irak’ın karşı karşıya bulunduğu güvenlik sorunlarının çözüme kavuşturulabilmesi bakımından, Savunma ve İçişleri Bakanlıklarına da gecikmesizin süratle uygun atamaların yapılması büyük önem taşıdığı vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

'Geçmişte yaşanan hataların tekrarlanmaması için, Irak’taki tüm siyasi kesimleri sağduyu ve uzlaşı içinde hareket etmeye, ülkenin birlik ve bütünlüğünün güçlendirilmesi bakımından önem arzeden bu fırsattan istifade etmeye davet ediyoruz. Bu vesileyle Irak halkının tüm kesimlerinin dirlik ve esenliği için her zaman olduğu gibi desteğimizi sürdüreceğimizi, yeni hükümetle de bu anlayışıyla çalışmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz.'

Kapsayıcı nitelik vurgusu

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ise yaptığı yazılı açıklamada, ülkenin geleceği ve birliğinin korunması uğuruna kişisel çıkarların bir kenara bırakılarak sağlanan kapsayıcılık ve uzlaşı ruhunu memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

AB’nin, ülkenin ve bölgenin istikrarı açısından çok önemli bir dönemde yeni hükümetin karşı karşıya olduğu devasa zorlukların farkında olduğunu kaydeden Ashton, “Hükümetin bütününün tüm Irak vatandaşlarının çok sayıda acil ihtiyacına kapsayıcı yanıtlar vermek için etkili şekilde çalışacağını samimiyetle umuyoruz” ifadesini kullandı. Ashton, hükümete tam destek sözü verdi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ise hükümetin kurulmasının Irak halkı ve siyasi liderler için etnik ve mezhepsel bölünmelerin üstesinden gelme açısından tarihi bir fırsat olduğunu ifade etti.

Iraklı tüm siyasi liderleri yeni hükümetin arkasında durmaya teşvik eden Rasmussen, yazılı açıklamasında, “Bu hükümet Irak’ta birlik, güvenlik ve istikrarı inşa etmek için önemli bir adım” dedi.

Hükümete yönelik desteğin Irak halkı, bölge ve NATO ulusları açısından ciddi tehdit oluşturan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün bozguna uğratılması için önemli olacağını vurgulayan Rasmussen, Irak hükümetinden talep gelmesi halinde NATO’nun daha etkili güvenlik güçleri oluşturulması konusunda gerekli önlemleri değerlendirmeye hazır olduğunu yineledi.

Muhabir: A. Eda Ünlü Özen-Sarp Özer-Ömür Melih Üzelce-Güven Özalp

AA

Kaynak: http://www.aa.com.tr/tr/manset/386562...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0