Görüş Bildir
Haberler
Cumhurbaşkanı Adaylarına Çağrı: 'Ailelerinizin Mal Varlığını da Açıklayın'

Cumhurbaşkanı Adaylarına Çağrı: 'Ailelerinizin Mal Varlığını da Açıklayın'

adem kara
04.07.2014 - 12:54 Son Güncelleme: 04.07.2014 - 14:46

Uluslararası Şeffaflık Derneği, Cumhurbaşkanı adaylarına mal varlığı beyanlarını birinci derece yakınları ve seçim kampanya bütçesi ile seçim harcamalarını da içeren şekilde yapmaları çağrısı yaptı.

Dernek, malvarlıklarının kamuoyuyla paylaşılması için gerekli yasal düzenlemenin yapılması gerektiğini vurguladı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Cumhurbaşkanlığı adaylarının malvarlıkları yanında seçim harcamaları ve kampanya bütçelerinin detaylarının açıklanması da adil ve şeffaf bir seçim süreci açısından kritik önem taşımaktadır.

“Oy satın alma, kamu kaynaklarının orantısız ve haksız kullanımı, yüksek değerde ayni yardım yapılması, kayıtsız harcamalar gibi tüm hukuksuzluk ve adaletsizliklerin önüne geçilebilmesi için seçim finansmanının şeffaf ve izlenebilir olması gerekir.

“Tüm Cumhurbaşkanı adayları, dürüstlük prensibi uyarınca seçim kampanyası bağışlarını ve harcamalarının detaylarını sadece YSK'ya değil, hesap verecekleri kamuoyuna da açıklamalıdır.”

Şeffaflık Derneği, Cumhurbaşkanı adaylarına birer mektup göndererek, dürüstlük, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerini güçlendirmek adına mal varlıkları, seçim kampanya bütçesi ve seçim harcamalarını kamuoyuyla paylaşmalarını istemişti.

Derneğin change.org’da başlattığı #Şeffafolankazansın! kampanyasını şimdiye kadar 24 bine yakın kişi imzaladı.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, seçim öncesi mal beyanlarının kamuoyuyla paylaşılması ve seçmenin karar vermesinde bir parametre olarak sunulması gerektiğini söylüyor.

Cumhurbaşkanı seçim kanununun iki eksiği olduğunu belirtiyor: Cumhurbaşkanı seçilen adayın, seçildikten sonra mal beyanı yapma zorunluluğunun getirilmesi ve mal beyanında adayın ticari ortaklıklarının dahil edilmemiş olması. 

Bianet

Kaynak: http://www.bianet.org/bianet/siyaset/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0