Görüş Bildir
Haberler
Cougar Helikopterlerin Sabıkalı Sicili: Daha Önce 3 Kazada 28 Asker Şehit Olmuş

etiket Cougar Helikopterlerin Sabıkalı Sicili: Daha Önce 3 Kazada 28 Asker Şehit Olmuş

Bitlis Tatvan kırsalında 9 askerin şehit olduğu helikopter kazasının ardından, düşen Cougar tipi helikopterin sicili tartışılıyor. Fransız - Alman ortak tasarımı Cougar tipi helikopter daha önce 3 kazaya neden olmuş ve bu kazalarda 28 asker şehit düşmüştü.

Milli Savunma Bakanlığı, kaza ile ilgili paylaşımında Bingöl'den kalkan askeri helikopterin kaza kırıma uğradığını, 9 personelin şehit olduğunu, 4 personelin de yaralandığını bildirmişti.

Bakanlık, düşen helikopterin Cougar tipi olduğunu da belirtmişti

İlk kaza 1997 yılında

İlk kaza 1997 yılında

Cougar helikopterlerin ilk kazası 4 Haziran 1997 tarihinde meydana geldi. Kuzey Irak´taki operasyona katılan askerleri taşıyan helikopter, Zap Bölgesi´nde bölücü terör örgütü tarafından atılan füze ile vuruldu. 11 asker şehit oldu. Envantere yeni giren helikopterlerin füze koruma sistemi olmadığından tüm Cougar tipi bu helikopterler batıdaki birliklere verildi. Füze koruma sistemlerinin takılmasının ardından Cougar´lar tekrar Güneydoğu´ya döndü.

İkinci kaza, Isparta´nın Eğirdir İlçesi´nde 29 Nisan 2003´te oldu. Eğitim uçuşundaki AS532 Cougar helikopteri yüksek gerilim hattına takılarak düştü. Kazada 4 asker şehit oldu. Bir asker de ağır yaralandı.

Üçüncü kaza 31 Mayıs 2017 yılında meydana geldi. Şırnak’ın Uludere ilçesi Şenoba beldesinden kalkan, içinde biri general rütbeli askerlerin de bulunduğu Coogeer tipi helikopter kalkıştan 3 dakika sonra yüksek gerilim hattına takılarak düştü. Düşen helikopterde Tümgeneral Aydoğan Aydın ve 2’si Albay olmak üzere 13 askerimiz şehit oldu.

21 asker taşıyabiliyor

21 asker taşıyabiliyor

Alımına 1993’te karar verilen AS532’lerden ilk aşamada 20 adet satın alındı. Fransa’da imal edilen helikopterler Kara Kuvvetleri’ne 1996’dan itibaren teslim edilmeye başlandı. 

Bunu 1995’teki ikinci alım anlaşması izledi. Ankara’da TAI tesislerinde üretilen 30 adet AS532’nin 20’si Hava Kuvvetleri’ne arama kurtarma, kalanlar ise Kara Kuvvetleri’ne verildi.

Toplam 21 tam teçhizatlı asker taşıyabilen AS532 Cougar’lar, 842 kilometre menzilli. Saatte 278 kilometre hıza çıkabiliyor. Çift motorlu helikopterin uçuş ekibi iki pilot ve bir teknisyenden oluşuyor.

ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Yetemely 1

MEHMETÇİĞE 90 MODEL HELİKOPTERİ REVA GÖRÜP, ALTINIZA SIFIR KM PASSAT AUDİ MERCEDES ALIYORSUNUZ YA.. GÜNAH GÜNAH.

Saffet Filiz

En gelişmiş ordular bile soğuk savaş öncesi üretime geçen helikopterleri kullanıyor, orada yazan kaza sebeplerini okusan sorunun helikopterin eski olmasın da... Devamını Gör

Selim Seçgin

Öncelikle tüm milletimizin başı sağolsun.. Geçmiş kazalara bakacak olursak ya terör saldırısı, ya da pilot hatası sonucu düşmüşler. (Görüş açısı ve/veya elek... Devamını Gör

Halil Ahmet Gürkan

Bu olayla ilgili tüm haberlerin altına yazmaya çalışıyorum lütfen bu olay gibi milletçe üzgün olduğumuz haberlerin altına gülen yüz alkış kalp gibi emoji ko... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Kullanan yok zaten. Haber ilk konulduğunda emojilere random bot atanıyor kullanıcılardan önce. Tabi böyle hassas haberlerde de göze batıyor o emojiler. Dediğ... Devamını Gör