Görüş Bildir
Haberler
Çölyak Hastalığının Belirtileri

Çölyak Hastalığının Belirtileri

Duru Uzun
04.07.2016 - 23:00

Bu yazımızda Çölyak Hastalığı nedirÇölyak Hastalığının Belirtileri Nelerdir? ve Çölyak Hastalığının Nedenleri Nelerdir? sorularının yanıtlarını bulabilirsiniz.

Kaynak: http://hayro.la/colyak-hastaliginin-b...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Çölyak Hastalığı Nedir?

Çölyak hastalığı ince bağırsaklarda ortaya çıkan bir emilim hastalığıdır. İnce bağırsaklarda besinlerin emilimine yardımcı olan ve besinlerin kana geçmesini sağlayan “Villus” adı verilen yapıların bozulması, besinlerin emiliminde sorun çıkmasına ya da emilimin önlenmesine sebebiyet verir. “Gluten enteropotisi ya da Spru” olarak da bilinir. Çölyak hastalığı genetik bir hastalıktır.

Çölyak Hastalığının Nedenleri

Çölyak hastalığı, kalıtsal olarak yatkın insanlarda glüten adı verilen ve arpa, çavdar ve buğdayda bulunan bir proteinin vücuda alınması sonucu ortaya çıkan, bedenin kendi kendine oluşturduğu iltihabi bir rahatsızlıktır.

Glüten vücuda girdiğinde ince bağırsakta iltihap ortaya çıkmaya başlar. Kalıtsal olarak yatkın insanlarda glütenin vücuda alınmasıyla birlikte vücut, glüteni yabancı bir madde olarak kabul eder ve bu maddeye karşı kendisini korumaya çalışır.

Dolayısıyla bu antijene karşı antikor üretir. Ortaya çıkan bu antikorlar ince bağırsak yüzeyine hasar verir. “Villus” adı verilen ve besin maddelerinin emilimine yardımcı olan yapılarda körelme (atrofi) meydana gelir.

Vücut için gerekli olan vitamin ve minerallerin emilimi sekteye uğrar. Buna bağlı olarak diğer hastalıklar da baş göstermeye başlar. Daha çok çocukluk döneminde ortaya çıkmakla birlikte her yaştaki insanın karşılaşabileceği bir rahatsızlıktır.

Antikorların ince bağırsak yüzeyine verdiği hasar glütensiz diyet ile telafi edilebilir fakat hasta tekrar normal beslenme düzenine geri dönerse bu durum nüks edecektir.

Ayrıca, Çölyak hastalığı bir cilt rahatsızlığı olan Dermatitis Herpetiformis şeklinde de ortaya çıkabilir; bilhassa kalça bölgelerinde veya dirseklerde kaşınma, kızarıklık ve kabarıklık şeklinde kendini gösterebilir.

Çölyak Hastalığı Belirtileri

Çölyak hastalığı erken yaşlarda görülen karaciğer enzimlerinde bozukluklar, kemik erimeleri; yetişkinlerde ise daha çok kansızlık şeklinde kendini göstermeye başlar.

Bazı zamanlar da cilt hastalığı şeklinde görülebilir. Çocuk yaş grubunda; karın ağrısı ve şişkinliği, büyüme ve gelişmede yavaşlama, ishal... Devamı için tıklayın.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın