Görüş Bildir
Haberler
Çocukların Fotoğraflarını Sosyal Medyada Paylaşmak İyi Bir Fikir mi?

Çocukların Fotoğraflarını Sosyal Medyada Paylaşmak İyi Bir Fikir mi?

Batuhan
03.11.2016 - 16:53 Son Güncelleme: 05.11.2016 - 08:31

Dünyanın hemen her yerinde aileler çocuklarının fotoğraflarını gururla sosyal medyada paylaşıyorlar. Günümüzde çocuklar, daha önceki nesillerden farklı olarak, çocukluklarının yoğun ve kamuya açık bir şekilde belgelendiğini görüyorlar.

Nominet isimli şirketin yaptığı araştırmaya göre, İngiltere'de sosyal medya hesabına sahip bir ebeveyn beşinci yaş güne kadar çocuklarının ortalama 1.498 fotoğrafını paylaşmış oluyor.

BBC'den Kaye Wiggins'in haberine göre, bu gururlu aileler için küresel bir fenomen halini almış olabilir, ancak bu konuda söz sahibi olmayan çocuklar ne yapmalı?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fotoğrafları internette paylaşılmış olan ilk çocuklar neredeyse yetişkinliğe ulaştı ve her zaman bu durumdan mutlu olmayabiliyorlar.

İngiltere'de yaşayan 16 yaşındaki Lucy, '12-13 yaşlarındayken (Facebook'ta) hakkımda utanç verici şeyler olduğunu farkettim' diyor. Lucy'nin babası dokuz yıldır kızının fotoğraflarını sosyal medyada paylaşıyor:

'Ondan fotoğrafları kaldırmasını istedim ve bunu yaptı ama neden böyle bir istekte bulunduğumu pek anlamadı. Eğer bana bu fotoğrafların herkes tarafından görülmesini isteyip istemediğim sorulsaydı muhtemelen 'hayır' derdim.'

Geçmişinden 'etiketi' kaldırmak

Geçmişinden 'etiketi' kaldırmak

Çocukken sosyal medyada olmaktan mutluluk duyanların bazıları da bundan artık o kadar emin değil. İngiltere'de yaşayan 20 yaşındaki Dana, 11 yaşındayken ailesinin fotoğraflarını Facebook'a koymasından mutlu olduğunu söylüyor.

Dana, 'O zaman heyecan vericiydi… İlgi hoşuma gitti. Şimdi biraz garip geliyor çünkü geçmişe dönüp bakıyorum ve bunların herkesin gözünün önünde olduğunu fark ediyorum' diyor.

Dana, internette çocukluğuna dair pek çok fotoğraftan 'etiketleri' kaldırmış.

Bu da, fotoğrafların internette var olmaya devam etse de artık onun 'profil' sayfasında gözükmediği anlamına geliyor.

Sosyal medya üzerine uzmanlaşan psikolog Arthur Cassidy, ailelerin farkında olmadan çocukları için bir kimlik inşa ettiğine dikkat çekiyor.

Ebeveynlerin çocuklarının kimliğini kontrol etmeye hakkı var mıdır?

Ebeveynlerin çocuklarının kimliğini kontrol etmeye hakkı var mıdır?
İçeriğin Devamı Aşağıda

Onlar 'çocuğumuz bizim çocuğumuz, kimliği de bize ait' diye düşünüyorlar, çocuklar ise internetteki kimliklerini değiştirebileceklerini ve kontrol edebileceklerini…'

Lucy iyi bir örnek. Babasından 'Şu an olduğu kişiyi temsil etmeyen fotoğraflardaki 'etiketleri' kaldırmasını' istemiş:

'Babamın bundan 6-7 yıl önce paylaştığım fotoğrafları vardı. O zaman sessiz ve utangaçtım, çok fazla arkadaşım yoktu' diyor.

13 yaşından beri fotoğrafları paylaşılan 21 yaşındaki Francesca Ivaldi, bu durumun güzel yanları da olduğunu savunuyor, örneğin dünyanın farklı yerlerindeki aile üyeleriyle iletişim halinde olmak ve mutlu anlarının kolay ulaşılabilir bir kaydını tutmak.

Ailelerin çocuklarının fotoğraflarını paylaşması tehlikeli mi?

Ailelerin çocuklarının fotoğraflarını paylaşması tehlikeli mi?

Ebeveynlere yönelik internet sitesi Mumsnet'in kurucusu Justine Roberts'a göre, aileler çocuklarını internete yükledikleri fotoğraflar konusunda dikkatli olmaları için uyarıyor.

Roberts, ebeveynlerin kendi fotoğrafları internete konmadan büyüdükleri için, çocuklarının ne hissettiğini anlayamadıklarını düşünüyor.

Bazı ebeveynler içinse en güvenlisi sosyal medyadan tamamen kaçınmak

Bazı ebeveynler içinse en güvenlisi sosyal medyadan tamamen kaçınmak

İngiltere'de yaşayan Kasia Kurowska, Mart ayında ilk çocuğunu bekliyor ve partneri Lee ile bu konuda uzlaşmış: Çocukları kendi kararını verecek kadar büyüyene dek fotoğraflarını paylaşmayacaklar.

Kurowska, 'İsteyip istemediklerine karar verecek şansa sahip olmadan, tüm hayatını belgelemek bize pek doğru gelmiyor' diyor ve ekliyor:

'Çocuklar birer birey ve bazen bunu unutuyoruz.'

BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
188
14
8
6
3
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
MND

kesinlikle kötü fikir bu memlekette pedofili dolu daha yeni ırmak vakası oldu

bengisu

bi arkadaşımın ablası yeni doğan bebeği hakkında en az 100 resim koymuştur hergün fotoğraf paylaşıyo instagramından ve gerçekten bunaltıcı olmaya başlıyo

Kahsens

Bazen çok sevimli olabiliyor ama bazı çocuklar aileleri tarafından resmen ticari amaç olarak kullanılıyor. Ebrar Demirbilek örneğinde olduğu gibi. annesi çoc... Devamını Gör