Görüş Bildir
Haberler
Çocukları Teknolojiye Kaptırmayın! Tüm Yönleriyle Çocukların Ekran Kullanımı Nasıl Olmalı?

Çocukları Teknolojiye Kaptırmayın! Tüm Yönleriyle Çocukların Ekran Kullanımı Nasıl Olmalı?

Anayım Ben Ana
18.11.2017 - 11:21 Son Güncelleme: 08.09.2020 - 17:04

Çocuklarda ekran kullanımını sizler için masaya yatırdık. İşte her yönüyle 13 maddede bebekler ve çocuklarda televizyon, bilgisayar, tablet ve telefon kullanımı…

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Bebeğinizi bir buçuk yaşına gelene kadar ekranlardan uzak tutmalısınız. “Ses olsun, arkası dönük, sıkılmasın” gibi bahanelerle kendinizi kandırmamalı, bebeğinizi ekranların zararından olabildiğince korumalısınız.

2. En büyük sıkıntı yemek yedirmek, biliyoruz ama ekran bağımlılığını ve paralize olmasını engellemek adına sofrada ona bir şeyler izletmemelisiniz.

3. Bir buçuk ila iki yaş arasında kısa kısa, küçük videolar izletebilir; fotoğraf makinesi, bilgisayar ya da telefondan kendi fotoğraflarını gösterebilirsiniz. İzleteceğiniz kısa videoların içeriği çok önemli; dikkatle seçmelisiniz.

4. Bu dönemde uzaktaki aile üyeleriyle video konferanslar yapabilirsiniz. Hem onları sevindirirsiniz hem de bebeğinize gerçeklik kavramıyla ilgili yeni şeyler öğretebilirsiniz.

5. İki yaşından sonra, beş yaşına kadar çocuğunuz sizin seçtiğiniz, şiddet içermeyen, eğitici olduğu kadar eğlenceli de olan çizgi filmleri izleyebilir. Bu çağdaki çocuklar reklamla gerçek hayatı ayıramayacaklarından reklam izlememeleri oldukça önemli. Tabii oturup Müge Anlı ya da evlilik programları da izlememeli…

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Çocuğunuza eşlik etmeli, onunla birlikte izlemelisiniz. Yalnızken sorduğu sorulara cevap bulamaz ama size kafasına takılan her şeyi sorabilir.

7. Beş yaşından sonra çocuğunuz artık kendi seçtiği şeyleri izleyebilir, oyunlar oynayabilir. Tedbiri elden bırakmadan, kontrol ederek ve süre tutarak ekran kullanımını sınırlandırmanızda yarar var.

8. Beş yaş sonrası okul çağı olduğundan, çocuğunuz ödevlerini yapmak, programlama öğrenmek ya da yeni bir şeyler görmek için ekranları kullanabilir. Yine de süre kısıtlamasıyla bağımlılığın önüne geçebilirsiniz.

9. Artık okullu olan ve ekrana epey adapte olmuş çocuğunuza danışarak kısıtlamaları belirleyebilirsiniz. Bazı odalarda ya da sofra gibi alanlarda ekran kullanımını yasaklayabilir, uyumadan önce zararlı ışığa maruz kalmaması için kısıt getirebilirsiniz.

10. Artık bir yetişkin gibi görünse de çocuğunuzun tükettiği içerikleri sürekli kontrol etmelisiniz. Filtreler tabii ki faydalı ama internette filtreleri aşmanın yolları da anlatılıyor, unutmayın.

10. Artık bir yetişkin gibi görünse de çocuğunuzun tükettiği içerikleri sürekli kontrol etmelisiniz. Filtreler tabii ki faydalı ama internette filtreleri aşmanın yolları da anlatılıyor, unutmayın.
İçeriğin Devamı Aşağıda

11. İnternetin çocuk istismarına çok açık olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız. Bununla ilgili çocuğunuzu bilgilendirmeli, onun da katılımıyla çeşitli eğitimler almalısınız.

12. Çocuğunuzla izlediği, öğrendiği şeyler hakkında konuşmalısınız. Kafasını karıştıran şeylere cevap vermeli, bu doğrultuda zararlı olduğunu düşündüğünüz içeriklerden uzak tutmalısınız.

13. Yatak odasında ekran kullanımına kesinlikle izin vermemelisiniz. Dijital eşyalarla uyumak, aynı odada şarj etmek gibi eylemlerin zararlarını henüz tam olarak bilemiyoruz sonuçta.

Hep söyledik, tekrar edelim: Çocuğunuz siz ne yaparsanız, onu yapar. Dolayısıyla, siz elinizde sürekli telefonla gezerseniz, o da ekran bağımlısı olacaktır. Aman dikkat!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
103
18
9
8
4
4
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Eğer ileride bir gün çocuğum olursa (evlatlık veyahut kendi öz kanımdan olan çocuğum), 6 yaşına kadar teknolojiden uzak bir hayat yaşamasını sağlarım. Sığ gö... Devamını Gör

Bunu yapabilmeyi umarım başarabiliriz. Aile içinde çok görmemesi bir nebze bunu sağlar çünkü gerçekten elinden telefon düşmeyen bir anne baba içinde büyüyüp ... Devamını Gör

Allfather

Yok tablet filan. Küçük yeğenim bütün gün tablet ile oynuyor. Enes abi(batur) diye geziyor. Yazık lan. Olmasın öyle çocuk filan

Pasif Kullanıcı

kız kardeşim 5 yaşında okuma yazması yok daha ama google istediği gibi arama yapmayı kendi kendine öğrenmiş boş bir beyni İnternet ile doldurulması çok çok y... Devamını Gör