Görüş Bildir
Haberler
Çocuk İstismarını Önlemek Elimizde! Çocuğunuzu Suistimal Edilmesinden Nasıl Korursunuz?

etiket Çocuk İstismarını Önlemek Elimizde! Çocuğunuzu Suistimal Edilmesinden Nasıl Korursunuz?

Anayım Ben Ana
22.11.2017 - 14:54 Son Güncelleme: 10.09.2020 - 11:29

Ülkemizde her üç çocuktan biri cinsel istismara uğruyor ve pek çoğu da açığa çıkmadan devam ediyor. Peki çocuğunuzu olası suistimallerden nasıl koruyabilirsiniz? Buyurun, 13 maddede istismarı önlemek için yapabileceklerinize bakalım...

Görseller için kullandığımız animasyonlar: 1, 2, 3, 4, 5

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Öncelikle okul ve yaşadığınız yer çok önemli. Çocuğunuzun arkadaşları ve onların ailelerini tanıyın ve onlarla iletişimde olun. Onları evinize davet edin ve birlikte vakit geçirin. Çocuğunuzun nasıl insanlarla zaman geçirdiğini anlamanız açısından bu önemli bir adım.

2. Teknolojiye en az çocuğunuz kadar yakın olun, hatta onu korumak için daha fazlasını öğrenin. Çocuğunuzun internete ulaşabileceği her kaynağı, onun da iznini alarak kontrol edin. Onunla bu konuyu konuşarak internetteki hesaplarının şifrelerini öğrenin ve birlikte kontrol edin. Güvenini kazanarak bunu başarabilirsiniz.

3. Ergenlik dönemi şüphesiz ki çok zordur. Çocuğunuzla iletişim kurmakta zorlanıyor, ona bir türlü ulaşamıyorsanız profesyonel yardım almaktan çekinmeyin. İletişiminizi geliştirmeniz istismarı anlamanız açısından büyük önem taşıyor.

4. Çocuğunuzun davranışlarını gözlemleyin. Son zamanlarda bir değişiklik var mı, farklı davranışlar sergiliyor mu, kontrol edin. Bu davranışların nedenlerini sorgulayın. Nedenini bulamadığınız davranışlar için harekete geçin.

5. Çocuğunuza küçük yaşlardan itibaren özel bölgelerini anlatın ve o noktalara kimsenin dokunmaması gerektiğini öğretin. Kendisine bu şekilde yaklaşıldığını hissederse bağırmasını ve yardım çağırmasını söyleyin.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Sır saklamaması gerektiğini öğretin. Her ne kadar kulağa ispiyonculuk gibi gelse de çocuğunuza sizden bir şey saklamamasını öğretmelisiniz. “Aramızda sır, kimseye söyleme” cümlesi tacizcilerin en çok kullandıklarındandır.

7. Siz dahil, kimsenin hiçbir şekilde çocuğunuzu tehdit etmesine izin vermeyin. Yemek yemesi için bile “Yapmazsan giderim” demeyin. Tehdite boyun eğmemesi sizin elinizde. Tacizcilerin en çok kullandığı yöntem çocuğu anne-babasını öldürmekle tehdit etmektir.

8. Çocuğunuza hayır demeyi öğretin. Ne olursa olsun, herkesi geri çevirebileceğini bilmelidir. “Büyüklere saygı duy, her istediklerini yap” toplumumuzun kanayan yaralarından biri. Unutmayın, taciz en çok aile bireylerinden gelir.

9. İnsanlara karşı güvenini kaybetmemesi için doğru bilgilendirme yapmanız çok önemli. Saçını okşayan birine ters tepki vermesini değil, özel bölgelerine dokunan birine hayır demesini bekliyoruz.

10. Çocuğunuzun güvenini kaybetmeyin. Onu kontrol altında tutarken sıkmayın, sizden uzaklaşmaması için her zaman onunla konuşun.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Çocuğunuzun yakınındaki kişilere karşı onu koruyun ve dikkatli olun ama abartmayın. Çocuğunuzun sizden uzaklaşmasına neden olabilir.

12. Çevrenize yeni taşınan bir komşunuz varsa ve çocuğunuzla çok ilgileniyorsa dikkat edin ve o kişi hakkında olabildiğince bilgi toplayın. Bu konuda profesyonel yardım almaktan çekinmeyin. Komşunuzu seçemezsiniz ama cinsel istismar geçmişi olan birini çocuğunuzdan uzak tutmak için adımlar atabilirsiniz.

13. Yabancılarla konuşmaması, onların verdiği yiyecek ya da içecekleri almaması gerektiğini öğretin. Bunu yaparken insanlara karşı güvenini sarsmamak için özellikle paketli gıdalardan uzak tutun.

Cinsel istismardan şüphe ederseniz, çocuğunuzla onun anlayabileceği dilde konuşun ve yaşadıklarını anlamaya çalışın. Doğru kelimeleri kullanmanız ve onu korkutmamanız çok önemli. Kendinizi suçlamayın ve geç kalmadan profesyonel yardım alın. Sessiz kalmayın, korkmayın, utanmayın. Bu günler geçecek, hep birlikte yeniden hayata döneceksiniz.

Cinsel istismardan şüphe ederseniz, çocuğunuzla onun anlayabileceği dilde konuşun ve yaşadıklarını anlamaya çalışın. Doğru kelimeleri kullanmanız ve onu korkutmamanız çok önemli. Kendinizi suçlamayın ve geç kalmadan profesyonel yardım alın. Sessiz kalmayın, korkmayın, utanmayın. Bu günler geçecek, hep birlikte yeniden hayata döneceksiniz.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
452
161
43
9
9
5
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hipergrafi

Yabancı insanları çocuğunuzu dokunarak sevmesine izin vermeyin. Toplumun içindeki bir birey olarak da toplum içindeki çocukları korumak için tanımadığınız ço... Devamını Gör

haralagurele

Cinsel bölgelerin isimlerine sevimli adlar takmayın. Onları doğru şekilde öğretin ve çocuğunuzla oyun oynarken daha önce kullanmadığı cinsel bir küfürün, ism... Devamını Gör

Thy Ke

Sadece çocuklar değil hayvana tecavüz de kanayan yaramız. Hayvan insan diye ayırmayalım lütfen! Canlı sonuçta. Hayvanlar ve çocukların ortak noktası ve masum... Devamını Gör