Görüş Bildir
Haberler
Çocuğunuzun Televizyon Bağımlılığı Nasıl Önlenir?

Çocuğunuzun Televizyon Bağımlılığı Nasıl Önlenir?

selcuk gun
07.03.2014 - 22:45 Son Güncelleme: 07.03.2014 - 23:07

Çocuğunuzun Televizyon Bağımlılığı Nasıl Önlenir?

Çocukların bilgisayar ve TV karşısında geçirdikleri zamanı dengeli biçimde ayarlayabilmek ailelerin en önemli görevleri olmuş durumda.

Sanıyorum ki çocukların tatil dönemlerinde bilgisayar ve TV'nin başından kalkmadığı gerçeğine hepimiz aşinayız. Bunun ana sebebi tatil günleri dışında onları bu aygıtlardan uzak tutma çabanız. Ve bunu yapış şekliniz. Çocuğa, TV ve bilgisayar başında geçirdiği süreyi azaltmasının gerekçesi olarak dersleri öne sürüldükçe o da, tüm boş vaktinde tekrar bu aygıtların başına geçmek isteyecektir. Derslerinden ziyade bu aygıtların zararlarından bahsedilmesi daha kalıcı bir çözüm olacaktır. Sonuç olarak çocukların bilgisayar başında fazla zaman geçirmesi çocukların gelişimini olumsuz etkileyebiliyor. Aşırı televizyon izlemek çocukların hareket kabiliyetinin azalmasına ve obezite başlangıcına kadar gidebiliyor. 2 yaş altı çocukların televizyon izlemeleri onlar için oldukça zararlıdır.

Televizyondan nasıl uzaklaştırılmalı?

0-2 yaş arası bebeklik dönemidir. Bu dönem bebeğin en çok iletişime, insan ilişkisine ihtiyacı olduğu dönemdir. Bu döneminde televizyon karşısında bırakılan bebeklerde gelişim gerilikleri görülmektedir. Fakat özellikle bu dönemde çocuğun TV karşısında geçirdiği zamanın sorumlusu ailedir. Çocukla iletişime geçmek onunla ilgilenmek, onu TV ile baş başa bırakmaktan kat be kat zor olduğu için, ebeveyn TV'yi kurtarıcı olarak görmektedir. Bununla birlikte televizyondaki her programın çocuk için uygun olmaması, çocuğun TV de izlediklerinin kontrol edilmemesi, yanlış şeyler öğrenip, korkular geliştirmesine ya da şiddete yönelmesine dahi sebep olabilir.

Anne babalar evde kurallar oluşturma ya da aşırı disiplin uygulamalarına başvurmamalıdır. Çünkü çocuk her yaşta aileyle inatlaşmayı seçecektir. Disiplinin dozunun arttırılarak disipline edilen çocuklar için ise bu durum TV'den daha zararlıdır. Baskılarınız çocuğun silik bir karaktere sahip olmasına sebep olur. Çocuğa Televizyonun zararlarının anlatılması özellikle yapabileceği alternatif hobiler bulmasına yardımcı olmanız çok önemlidir. TV izleme süresi kesin kurallarla kısıtlanmamalı ve TV izlerken aniden kapatılmamalıdır. Çocuğa boş zamanını değerlendirecek aktiviteler konusunda yardımcı olmadan ne yapmayacağını söylemek mantıklı bir davranış olmadığı gibi yarardan çok zararlı olur.

Kaynak: http://www.kadincaozel.com/aile/cocug...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
16
10
7
5
5
5
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın