Görüş Bildir
Haberler
Çocuğunuzu Doğru Müzik Aletiyle Tanıştırmak için 7 ipucu:

Çocuğunuzu Doğru Müzik Aletiyle Tanıştırmak için 7 ipucu:

Başlarken

Müzik aleti çalmak harikadır. Çocuklar meraklı, yaratıcı doğaları ve doğru enstrüman sayesinde çok hızlı gelişebilirler. Müzik aleti çalma becerisi hayatının sonraki aşamalarında da onlara katkı sağlar. 

Araştırmalar müzik aleti çalmanın, fiziksel, akademik ve sosyal becerileri geliştirmekle kalmadığını, çocuğu duygusal ve davranışsal olarak  olgunlaştırdığını da gösteriyor. 

Çocuğunuzla bir enstrüman seçecekseniz onun yaşını, kişilik özelliklerini, zevklerini ve çevresel faktörleri doğru değerlendirmelisiniz. 

İşte çocuğunuzu doğru müzik aletiyle tanıştırmak için gerekli ipuçları:

Kaynak: https://www.wikihow.com/Help-Your-Chi...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Yaşını dikkate alın

Çocuğunuz altı yaşına geldiyse bütün müzik aletleri için yeterince büyümüştür.

Altı yaşından küçük çocuklar bazı müzik aletleri için fiziksel olarak yeterli olmayabilirler. Baterikeman ya da piyano daha mantıklıdır. Küçük çocuklar bu aletleri daha kolay idare ederler. 

  • Piyano, küçük çocuklar için mükemmel bir seçim olabilir. Çünkü bedensel olarak piyano çalmaya yeterlidir. Ayrıca tuşlarla simgelenen notalar çocuğun müziği görsel uyarıcılarla algılamasına ve anlamasına yardımcı olur. 

  • Keman da oldukça iyi bir seçenektir. Küçük çocuklar için yarım boy kemanlar mevcuttur. Bir keman aynı zamanda 'doğru ses' çıkarabilmek için çalışma gerektirir ve çocuğun müzik kulağının gelişmesinde önemli rol oynar.

  • Bateri, ise müziğin ana unsuru olan ritm duygusuna temel oluşturur.  Ellerin ve ayakların birlikte kullanıldığı bir enstrüman olduğu için ilk aşamaları zor da olsa görsel çekiciliği ve eğlenceli olması bu yanını kapatıyor. Bateri fazla enerjisi olan çocuklar için enerjisini yönetebilme becerisi kazandırır.

2. Vücut yapısını değerlendirin

Bazı çocuklar bazı müzik aletlerine daha yatkındır. Enstrüman seçerken vücut yapısını da dikkate alın. 

  • Boy enstrüman seçerken çok önemli bir faktördür. Kısa boylu bir çocuk fagot, çello gibi enstrümanlar çalarken zorlanacaktır. 

  • Dudaklar üflemeli bir enstrüman için önemlidir. İnce yapılı, küçük dudaklar üflemeli çalgılara kolayca uyum sağlarken, etli dudakları olan bir çocuk üflemeli enstrümanlarla mücadele etmek zorundadır. Diş telleri üflemeli çalgılar için engel değildir -sadece yan flüt çalacaksa biraz alışma süresine ihtiyacı olacağını bilmelisiniz. 

  • Parmaklar da dudaklar gibi önemlidir. Uzun ve ince yapılı parmaklar piyano gitar gibi enstrümanlar için daha iyidir.

3. Düzenli çalışabileceği bir ortamı olduğundan emin olun

Çocuğunuz, gelişebilmek için günde 20-30 dakika çalışmalıdır. Bu nedenle evde ya da okulda düzenli olarak pratik yapabileceği bir müzik aleti seçmelisiniz. 

  • Piyano, bateri gibi büyük aletler evinizde yer yoksa sorun olabilir. Ayrıca öğrenme sürecinde çıkacak sesleri de akılda tutmalısınız. Sakin bir çevrede yaşıyorsanız, çocuğunuzun davul çalması şikayetlere neden olabilir. Gürültü sorununu aşmak için elektronik davul ve piyano seçeneklerini değerlendirin.

  • Büyük ya da gürültülü bir enstrümanı uygun olmadığı için elemek zorunda değilsiniz.Çocuğunuzun okulunda ya da evinizin çevresinde uygun bir ortam olabilir. Özellikle çocuğunuzun kalbinde belli bir enstrüman varsa, çevresel nedenlerle ona engel olmayın.

4. Çocuğunuzun kişiliğini dikkate alın

Kişiliğiyle uyumlu bir enstrüman daha kolay gelişmesini sağlayacaktır. 

  • Dışa dönük bir çocuksa, yan flüt, klarnet, saksafon gibi solo çalgılar çok uygundur. Çocuğunuza bir grupta çalarken ön planda olma, kendini gösterme fırsatı verir.

  • Sonunda nasırlar çıkacak olsa da bazı çocuklar parmakları su toplayacağı için telli enstrümanlardan çekinebilirler. 

  • Analitik düşünen bir çocuk için piyano, gitar gibi çok yönlü enstrümanlar daha iyi bir seçimdir.  

  • Öğretmeninin  görüşleri de size yardımcı olacaktır. Muhakkak görüşün.

5. Birlikte müzik dinleyin

Sizin dinlediğiniz müzikleri dinlemesine izin verin. Onu gözleyin ve ne tür sesler çıkardığına dikkat edin. O sesleri hangi enstrümanların çıkardığını bulun. 

  • Çocuğunuza hangi seslerden hoşlandığını ya da şarkının hangi bölümlerini sevdiğini sorun. Bu sesleri çıkaran enstrümanlar hakkında konuşun. 

  • Onu konserlere götürün. Müziği keşfettikçe ilgisi artacaktır. 

  • Çocuk müzikleri iyi olsa da solo müziklerden orkestra müziklerine kadar her türü dinleyin. Beatles ya da Mozart dinlerken sizdeki sevinci ve heyecanı algılayacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Denemesini sağlayın

Unutmayın, çocuğunuz bir müzik aleti çalmak konusunda istekli ve heyecanlıysa, bir aleti benimsemesi zaman alacaktır. Birlikte bir müzik mağazasına ya da müzik okuluna gidin ve farklı enstrümanları denemesini sağlayın.

7. Uyarılar

  • Bazı enstrümanlar diğerlerine göre daha zordur ve herkes kendince bir öğrenme hızıyla gelişir. Onu asla başkalarıyla kıyaslamayın. 

  • Cesaretleri kırıldığında onları yüreklendirin. Ancak mutsuz oldukları bir şey yapmalarına da izin vermeyin. 

  • Belki de çocuğunuz bir enstrüman çalmak yerine şarkı söylemekle daha çok ilgilenir. Şan derslerini düşünün. Ancak ergenlikten önce şan eğitimi pek tavsiye edilmez.

  • Çocuğunuz büyüdükçe başka bir enstrümana ilgi duyabilir ve ikisini de çalmak isteyebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
4
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Uygar Aytun

Her insan bir müzik enstrümanı ile uğraşmalıdır. EQ ve IQ üzerinde ciddi olumlu etkileri vardır.