Görüş Bildir
Haberler
Çobanlar Artık Sürü Yöneticisi

Çobanlar Artık Sürü Yöneticisi

Onedio Medya
08.04.2014 - 02:37 Son Güncelleme: 08.04.2014 - 11:31

Geçtiğimiz yıllarda isimlerini ‘infaz koruma memuru’ olarak değiştiren gardiyanlardan sonra çobanlar da harekete geçti. Artık meslekleri çobanlık olarak değil, sürü yöneticisi olarak anılacak.

Bazı meslekler vardır; gardiyanlık, çobanlık, balıkçılık gibi... Babalar kız çocuklarını bu meslekten bir eş adayı ile pek evlendirmek istemezler. “O çocuk 3 koyunu bile güdemez” gibi sözlerle de küçümserler. Her ne kadar iyi maaş alsalar da hakir görülmekten kurtulamayan bu meslek sahipleri de çareyi isim değişikliğinde buluyor. Geçtiğimiz yıllarda isimlerini ‘infaz koruma memuru’ olarak değiştiren gardiyanlardan sonra çobanlar da harekete geçti. Artık sürü otlatanlar ‘ne iş yapıyorsunuz?’ sorusuna ‘çoban’ değil ‘sürü yöneticisi’ diye cevap verecek. Denizli Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Öner, “Sokaklarda binlerce genç işsiz geziyor. ‘Çobana kız verilmez’ diye bu işi yapmak istemiyorlar. Aylık 2 bin lira maaşla çoban bulamayınca biz de çareyi yeni adla meslek kursu açmakta bulduk. İş-Kur, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile ortaklaşa ‘sürü yönetimi elemanı’ adlı kurs açıyoruz.” diyor.

Açılacak kursa katılacak sürü yöneticilerine günlük 20-25 lira da ücret vereceklerini belirten Öner, küçükbaş hayvancılığı teşvik için bu çalışmayı başlattıklarını anlatıyor. Kursa katılanlara belge vereceklerini söyleyen Öner, “Sürü yöneticileri bu işi daha bilinçli yapacak. Artık bu işten hastalıklar olmayacak, daha kaliteli etimiz olacak. Çobanlar çevreye zarar vermeyecek.” diye konuşuyor. Küçükbaş hayvancılığın toplumlarda büyük öneme sahip olduğunun da altını çizen Öner, “Küçükbaş hayvanı olan evde süt, yoğurt, katık vardır. Hiçbir geliri yoksa bile evini geçindirebilir. Oysa bizim toplumumuzda çoban denilince akla işe yaramaz insan geliyor. Şimdi ise biz bunun adını sürü yöneticiliği olarak değiştiriyoruz. Gençlerimiz hem yönetici olarak çalışacak, hem iyi maaş alacak hem de evlenebilecek.” ifadelerini kullanıyor. Çobanların bin 500 liradan 3 bin liraya kadar maaş aldığını anlatan Hasan Öner, “Gençlerimiz rahat bir işte çalışmak istiyor. Bu nedenle 750-800 lira asgari ücretle çalışmayı göze alıyor. Halbuki 2 bin lira maaşla çalışması lazım.” diyor.

RESUL CENGİZ | Zaman

Kaynak: http://www.zaman.com.tr/_cobanlar-art...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0