Görüş Bildir
Haberler
Cinsellikle İlgili Dik Soruları Hiç Utanmadan Jinekolog Müjdegül Karaca'ya Sorduk ve Aşırı Net Cevaplar Aldık

etiket Cinsellikle İlgili Dik Soruları Hiç Utanmadan Jinekolog Müjdegül Karaca'ya Sorduk ve Aşırı Net Cevaplar Aldık

Böylece 'boyu mu işlevi mi?' sorusunun cevabı da yıllar sonra cevaplanmış oldu...

Herkesin aklında cinsellikle ilgili sorular olduğu malum. Bu sorulardan bazıları dile getirilmeye ya utanılıyor ya da akla geldiği gibi dümdüz sorulamıyor. Biz de Jinekolog Dr. Müjdegül Karaca'ya bu dik soruları tek tek sorduk ve gayet net cevaplar aldık. Buyurun cinsellikle ilgili o dik sorulara!

Herkesin aklında cinsellikle ilgili sorular olduğu malum. Bu sorulardan bazıları dile getirilmeye ya utanılıyor ya da akla geldiği gibi dümdüz sorulamıyor. Biz de Jinekolog Dr. Müjdegül Karaca'ya bu dik soruları tek tek sorduk ve gayet net cevaplar aldık. Buyurun cinsellikle ilgili o dik sorulara!

Boyu mu işlevi mi? Bilim bu konuda ne diyor?

Boyu mu işlevi mi? Bilim bu konuda ne diyor?

Ne boyu ne işlevi, hiçliği… ☺ Aslında fallik objelere sekste bu kadar önem atfetmemiz kültürel. Öyle sevişmeler olabilir ki hiç fallik obje içermeyebilir. Ama konuyu saptırmayayım. Sorduğun heteroseksüel vajinal ilişkide penis boyunun ya da işlevinin mi daha önemli olduğu ve ben bu soruya bu şekliyle cevap vermeyi yine de reddediyorum. İkisi de birbiri ile kıyaslanmayacak önemsizlikte. Aralarındaki fark ihmal edilebilir düzeyde. Şöyle söyleyeyim (hesap insanları için); heteroseksüel cis kadın için (kimin için önemli diye soruyorsan ya da); cinsel ilişkiden aldığı doyumun %80’i ilişkisel, %20’si de uzaysal. Uzay derken ortam ve zamanı kastediyorum. Fallik objenin boyunun önemi belki %0.001’dir. İşlevi ise %0.01 önemdedir. İşlevden kastımız sertleşebilen ve sert kalabilen bir penis diye düşünerek konuşuyorum. Yine de hesap insanları arada 10 kat fark var yani işlevi diyorsun diye bir çıkarımda bulunmaz umarım. %80’e odaklanalım lütfen. Bu arada oranlar için kaynağım tamamen hissiyatıma bağlı. Okuduklarımdan edindiğim hissiyat. Kaynak isteyene öneririm sonra bakıp.

Gerdek gecesi vakaları oluyor mu?

Gerdek gecesi vakaları oluyor mu?

İşimiz bu vakalar. Gerdek’ten kasıt bir kadının ilk vajinal cinsel ilişkisi oluyor, sanırım o anlamda soru. Gerdek dediğimiz zaman kültürümüzde erkeğin tecrübesi ihmal ediliyor. O yüzden sadece kadının ilk vajinal cinsel ilişkisi olarak düşünüyorum. Buna biz “koit yırtığı” diyoruz. Koit cinsel birleşme demektir. Koit sırasında vulva ya da vajinada yırtılma olabilir. Olursa çok şiddetli kanama olabilir. Hatta hayatı tehlikeye atacak düzeye bile ulaşabilir bu. Kimseyi korkutmak istemem. Çok nadir görürüz bunu. Literatür bilgisine göre tüm ilk vajinal ilişkilerin %1-10’unda görülüyor. Rıza dışı olan cinsel şiddet eylemleri dahil bu sayıya. Vajinanın yırtılmasının penis boyuyla hiç ilgisi yok, onu rahatlıkla söyleyebilirim. Daha çok kayganlık, vulva kaslarını gevşetebilme ve vektörel sorunlar ile ilgili. Genelde nöbette gece 1-2 civarında gelir. Çift büyük travma yaşamaktadır ve de korkarlar bir yandan. Pek rahatsızlık vermeden genel anestezi altında onarırız genellikle. Eğer vulvar ya da himenal yırtık söz konusu ise lokal anestezi ile ofis şartlarında da onarılabilir. Onarım yaptıktan sonra ilişki yasağı koyarız 4-6 hafta. Bu bütün vajinal operasyonlardan sonra yaptığımız bir öneri. Haftanın 4 ya da 6 olması yapılan onarımın büyüklüğü ile ilişkili. Aslında ilk cinsel ilişki için kadınlara hep söylediğim bir şey var: Ağrı olursa durun! Sekste ağrı olmamalıdır. BDSM işlerini hariç tutarak söylüyorum bunu. BDSM de karşılıklı rıza var diye düşünüyoruz. Aslında seksin tek bir kuralı var. O da rıza. Ama karşılıklı ve hevesle verilmiş-alınmış rıza. Eğer rıza yoksa seksten bahsedemeyiz. Ona cinsel şiddet diyoruz. Belki seksin bir diğer kuralı da ağrı olmaması olabilir. Ağrı olan yerden seks kaçar. Ağrı bedenin bize haber verdiği önemli bir sinyal. O sinyalleri dinlemek lazım. Genelde ağrı olmasına rağmen, onu bekleyen, bu ağrıya katlanan, filmlerde gördüğü gibi eşinin vajinaya boşalması için bir süre sürtünmesi gerektiğini düşünen kadınlar koit yırtığı yaşar. 

Bir de gerdeğe giremeyenler var. Vajinismus dediğimiz sorunu yaşayanlar. Onlar biraz daha sonra gelir. O bambaşka konu. Ona dalmayayım.

Reglken sevişilir mi?

Reglken sevişilir mi?

Canınız istiyorsa ve de partner de razı ise neden olmasın? Buna Avrupa’da çalışan bir uzman gibi cevap verdim kusura bakmayın. Hak veriyorum. Ülkemizde daha önce uzmanlardan reglken seks yapmanın enfeksiyon riskini artırdığını dinlemiş olabilirsiniz. Hatta ben de 4 yıl öncesine kadar onlardandım. Regl kadın yaşamının doğal bir parçası. Bazı kadınlar da ayın 8-10 günü bu durumda oluyor. Hatta bir kısmı o günlerde çok istekli olduklarından bahsediyor. Keza, hormonal durum da bu konuya olumlu katkıda. Kadınlar bunu denedikçe, ısrar ettikçe uzmanlar olarak ezber bildiğimiz konuları bir gözden geçirme ihtiyacı duyuyoruz. Aferin, yapın bunu. Bu arada fırsattan istifade şunu söyleyeyim; bana yapacağınız en büyük iyilik bana haddimi bildirmek olur. Sen şunu şöyle anlatıyorsun ama bak ben yapıyorum oluyor gibi. Tabii bunu mansplain stili yaptığınızda hedefe ulaşmayacaktır. Her neyse. Hep derdik ki, reglken Rahim ağzı açık oluyor. O yüzden rahim enfeksiyona açık. Bilim bunun böyle olmadığını gösterdi. Görüldü ki eğer vajinada halihazırda bir enfeksiyon yoksa, regken seks yapmak ekstra bir enfeksiyon riski getirmiyor. Hatta faydalı bir de. Reglken orgazm olmak ritmik kasılmalarla rahim içeriğinin daha hızlı ve kolay atılmasına yardım ediyor. Dolayısıyla regl daha kısa sürüyor ve daha az ağrılı oluyor. Kısa sürmek derken 1-2 gün gibi bir kısalmadan bahsediyorum yani önemli oranda kısalıyor regl süresi. Regl kadının özel bir zamanı, ya da özel demeyeyim, normal zamandan çok da ayrı tutmak istemiyorum, yaşam döngüsünün kendine özgü bir zamanı olduğu için partnerler arasındaki yakınlaşmayı artırabilir. Ha bir de adet kanı doğal kayganlaştırıcı. Kayganlık konusunda sıkıntı duyanlar bundan epey fayda görebilir. Son olarak ortalığın batacağı kesin. Bir regl örtünüz olabilir, tercihen koyu renkli, sadece onun üzerinde seviştiğiniz. Veya banyo düşünülebilir ortam olarak.

Erkeklerdeki meme ve popo düşkünlüğünü nasıl açıklamalıyız?

Erkeklerdeki meme ve popo düşkünlüğünü nasıl açıklamalıyız?

Kadınlar düşkün değil mi? Sadece erkekler mi memeye popoya meraklı? Yine cis heteroseksüel ilişkilerden bahsediyorsak eğer, ben bayaa kadın biliyorum erkeklerin poposunu inceleyen. Kadınlar düşkünlüklerini pek çaktırmıyorlar sanki. Sonuç olarak partnerinde fiziksel özelliklere iştah duymak insana dair normal bir cinsel davranış. Evrimsel olarak üremeye yönelik olabilir. Yuvarlak diri popolar, memeler sağlıklılık göstergesi olarak düşünülüyor olabilir. Geniş kalça doğurganlığı, büyük meme bol süt ve iyi emzirmeyi işaret ediyor olabilir. Tabii bilinç dışı süreçler bunlar. Bilimsel olarak da bel/kalça oranının 0.7’ye yakın olması kadının doğurgan adet döngüsünü normal olarak yaşadığını gösteriyor aslında. Tabii aksi de mümkün ama doğurgan şekilde östrojen ve progesterone ardışık olarak maruz kalan kadında bel oyuğu belirginleşirken kalça yağlanması oluşmaktadır. Ama ilimin desteği buraya kadar. Kalçanın geniş olması doğum kanalının da bebeğin geçmesine uygun olduğunu tam göstermiyor. Doğum kanalı iç ölçümlerle değerlendirilebilir sadece. Büyük meme de her zaman bol süt ve iyi emzirme demek değildir. Anne sütü bir gizem.

Kısa süren kaliteli seks diye bir şey var mı yoksa uzun süre bir kalite göstergesi mi?

Kısa süren kaliteli seks diye bir şey var mı yoksa uzun süre bir kalite göstergesi mi?

En güzeli quickyler aslında. Sabah seksi olabilir, vedalaşma olabilir, hiç aklında yokken hemen iki taşın arasında yiyişmek en akılda kalanlardır. Bu uzun süreli ilişkilerde yakınlığı hoş bir şekilde devam ettirme yoludur. Hep derim, sabah vedalaşmalarını ayak üstü yiyişe çevirelim. Süre kalite göstergesi değil. Kaliteden cinsel doyumu anlıyorum. Az önce bahsettim, yineleyeyim doyum en çok çiftin ilişkisi ve ortamla ilgili.

Çok seks yapmak vajinayı genişletir mi?

Çok seks yapmak vajinayı genişletir mi?

Buna gözümü devirerek cevap verebilir miyim? Tabii ki vajinanın genişliğinin seks yapma durumu ile ilgisi yok. Vajinal doğum yapma durumu ile de ilgisi yok. Bir genişlik hissinden yakınıyor ama insanlar ve bu soruya böyle cevap vererek okuyucuyu kaybedeceğimi biliyorum. Yine de doğum ile ya da seks ile vajina genişlemez diyorum. O bahsedilen genişlik hissi vulvaya ait. Vulva sınırında yer alan ve pelvik taban kasları dediğimiz yapıda bir gevşeme oluyor. Bu aslında yaşla ve genetik yapıyla ilgili. Anneniz pelvik taban sarkması yaşadıysa sizin yaşamanız da olası. Elbette doğum sayısı ile de korelasyon var. Bu korelasyon doğum şekli ile değil de daha çok gebelikle ilgili. Gebelik karın içi basıncın artması demek. O basıncı ve ağırlığı pelvik taban taşıyor. Ikınma ile de pelvik taban yük taşıyor. Çok fazla gebelik yaşamak, kilo, ağır yük taşımak gibi karın içi basınç artışı yaşayan yani ıkınan kadınlar 40’lı yaşlardan itibaren pelvik taban sarkması, gevşemesi daha çok yaşıyor. Bu soruya kısa cevap verebilir miyim? Hayır seks vajinayı genişletmez.

Seks esnasında vajinadan çıkan hava kaçağı sesi için yapılabilecek bir şeyler var mı?

Seks esnasında vajinadan çıkan hava kaçağı sesi için yapılabilecek bir şeyler var mı?

Vajinal fart normal bir vajina fonksiyonudur. Seks yapma sayısı ya da yoğunluğu ile ilgili değildir. Vajinal fart yaşamamak için vajina sahibi olmamak lazım. Vajina varsa vajinal fart olur. Vajina gevşediği yani tenting yaptığı her durumda içine hava alabilir, bu hava kasılı olan vulvar kasların arasından ses çıkararak çıkabilir. Bu bir vücut fonksiyonudur. Vücut fonksiyonu için kendini kötü hissetmek ya da partnerini kötü hissettirmek yersiz. İnsanız yani.

Erkeklerin uyarılma anında erekte olması kadınlarda neye tekabül edebilir? Bizim vücudumuzun somut sinyali ne mesela?

Erkeklerin uyarılma anında erekte olması kadınlarda neye tekabül edebilir? Bizim vücudumuzun somut sinyali ne mesela?

Penis ereksiyonunun homoloğu klitoris ereksiyonudur. Klitorisin klitoral fold altındaki kısmının ereksiyonu nadiren gözle görülür. Klitorisin açısından dolayı erekte olduğunda biraz pubik kemiğin altına doğru çekilir gibi olur. Dolayısıyla pek görünmez. Ama klitoral fold klitoris glansı üzerinde kolaylıkla geri çekilebiliyorsa yani fimozis dediğimiz yapışıklık yoksa glans belirginleşebilir. Ama bazı kadınlar görünen bir klitoral glans sahibi değildir. Klitorisin bulbus kısmı ise iç dudaklar yani labia minora içinde yer alır. Onun ereksiyonu, iç dudakların büyümesi, dış dudakları aşarak dışarı doğru genişlemesi şeklinde görülür. Ama kadınların yarısına yakınında iç dudaklar zaten dış dudaklardan taşmaktadır. Yine de klitoris erekte olunca onlar da bir miktar büyür. Yani penis ereksiyonunun karşılığı kadınlarda kabaca labia minör büyümesi. Bu somut bir sinyal. Ama bakarsanız.

Bütün şartlar normal diyelim, sağlıklı insan ne kadar zamanda ne kadar seks yapmalı?

Bütün şartlar normal diyelim, sağlıklı insan ne kadar zamanda ne kadar seks yapmalı?

Bunun bir sınırı yok. Ayda bir yapıyorum normal. Günde 5 yapıyorum normal. Ben hiç yapmıyorum bazen rüya görüp boşalıyorum normal. Eğer bu sıklık ya da yol sizde ruhsal ya da biyolojik bir sıkıntıya yol açmıyorsa. Ruhsal sıkıntıdan kastim kendini suçlu, yetersiz, değersiz, kötü hissetmek. Biyolojik sıkıntıdan kastım da kasıklarda hissedilen zamansız ve inatçı ağrı veya cinsel organın cildine ait başka sorunlar. Bunlardan biri varsa cinsel davranışınızla ilgili bir uzmanla konuşmayı düşünebilirsiniz. Yoksa kimsenin sıklığına birinin karışacağı yoktur.

Bazı erkekler neden anal ilişki meselesine bu kadar takıntılı? Vajinal seksten farkı nedir bunun?

Bazı erkekler neden anal ilişki meselesine bu kadar takıntılı? Vajinal seksten farkı nedir bunun?

Bence hiç farkı yok. Anal seks tabu ülkemde. Halkımız analfobik. Şu anda ne kadar anlatabilirim kestiremiyorum. Çok anlatasım var ama editöryel sansüre uğramayacağını tahmin ettiğim kadar söyleyeyim. Anüsün vajenden tek farkı o kadar kaygan olmaması. Diğer parametreler çok farklı değil. Konu penetratif seks ise vajinal seksi anal seksten çok farklı, aşağı, yukarı, doğru, yanlış görmüyorum. Tabii amaç çocuk yapmak değilse. Korunmalı cinsel ilişki her tür olur. Bence farkı yok. Penetratif seksi çok provoke etmiyorum ama. Bir gastroenterolog ya da genel cerrah anal seks ile ilgili ne hissediyorsa ben de vajinal seksle ilgili onu hissediyorum; o organ üzerine çalışan uzman olarak. Yani biliyorum insanlar yapıyor. Çok abartmamalarını ve organın anatomisine saygı duyarak zarar vermemeye çalışmalarını diliyorum.  Diliyorum sadece. Tavsiye değil. Erkekler takıntılı mı? Bence bunda kadınların katkısı büyük. Bunu bir gizem ve yasak haline getirirsek takıntı olur tabi. Bir özelliği yok onun. Seks işte.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
718
422
287
121
120
117
78
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

hiçbirinden hiç bi bok anlamadım..

Ufuk keske

Bu mesajı okuyan varsa yanıtlaya bilir mi

felsefibiloderler

Sıkıcı, 12 yıl biyoloji gördük dersane hariç, haydar dümen'i getirin :D biraz espritüel, samimi olması lazım, haydar hocam ne güzel cevaplardı soruları ah ge... Devamını Gör

Musty Bal

posta gazetesi :D

pazartesi

Penis büyüklüğüne çok duygusal yaklaşmış. Penis büyüklüğü tabii ki önemli. milyon dolarlık dildo sektörünü var eden bu gerçek😆

k4dir

ne alaka ? 8 cm lik dildoda var 28 cm lik dildoda var. Kişinin birisine ihtiyaç duymadan zevk almak istemesi gibi bir durumda söz konusu. Oldu o zaman bazı k... Devamını Gör