Görüş Bildir
Haberler
Cinsel İstismara Uğrayan ve Adli Tıp'ın 'Ruh Sağlığı Bozulmadı' Raporu Verdiği Çocuk İntihar Etti, Savcı Soruşturmadı

Cinsel İstismara Uğrayan ve Adli Tıp'ın 'Ruh Sağlığı Bozulmadı' Raporu Verdiği Çocuk İntihar Etti, Savcı Soruşturmadı

Batuhan
06.01.2016 - 14:26 Son Güncelleme: 06.01.2016 - 20:32

Adli Tıp 15 yaşındaki çocuğun uğradığı cinsel istismarla ilgili olarak 'ruh sağlığını bozacak mahiyette değil' diye rapor düzenledi. Çocuk bu raporun düzenlenmesinden 10 gün sonra intihar etti. Savcılık bu intiharla ilgili soruşturma yapma gereği duymadı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Antalya'da uğradığı cinsel istismarın ruh sağlığını bozacak mahiyette olmadığı yönünde rapor verilen 15 yaşındaki Rüya Duman, rapordan 10 gün sonra yaşamına son verdi. Ancak savcılık, bu intiharla ilgili kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Anne Habibe K. ise uğradığı cinsel istismar yüzünden kızının psikolojisinin bozulduğunu ve bu nedenle yaşamına son verdiğini söylüyor.

24 Ekim 2000 doğumlu Rüya Duman’ın annesiyle babası, kendisi daha küçük yaştayken ayrıldı. Velayeti babasına verilen küçük kız, daha sonra bir yurda yerleştirildi. İkinci evliliğini yapan anne Habibe K., 8 yaşına geldiğinde kızı Rüya'yı yanına aldı.

Çocuk Bayramının kutlandığı gün

2014 yılının 23 Nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliklerine katıldıktan sonra annesi, Rüya’yı üvey babası Cihan K.’ın çalıştığı Karaalioğlu Parkı’nın yanındaki oto yıkamacıya gönderdi. Burada işyeri sahibinden sigara isteyen kızına kızan üvey babası, eve gitmesi için otobüse bindirdi. Annesinin kızmasından endişe eden Rüya, bir durak sonra inip Kaleiçi’nde metruk bir alana gitti.

’Seni gözaltına aldım’ diyerek evine götürdü

’Seni gözaltına aldım’ diyerek evine götürdü

Burada küçük kızı gören 32 yaşındaki Cevher A.P., polis olduğunu iddia edip, 'Uyuşturucu şüphelisi olarak seni gözaltına alıyorum. Karakola gideceğiz' dedi. 

Cevher A.P., daha sonra Rüya Duman ile birlikte kent içi ulaşımını sağlayan otobüse bindi. Cevher A.P. ile kızın durumundan şüphelenen bir kadın yolcu, Güzeloba Mahallesi’nde otobüsten inen ikiliyi takip etti. Küçük kızın bir sitenin zemin katındaki daireye götürüldüğünü gören kadın, polise haber verdi.

Olay yerine gelen polis tarafından gözaltına alınan Cevher A.P., kızın bağış toplamak için eve geldiğini iddia etti, ardından 300 lirasını çaldığı iddiasında bulundu. Rüya Duman ise Cevher A.P.’nin kendisini polis olarak tanıtıp ’karakola gidiyoruz’ diyerek evine getirdiğini, sonra kendisine tacizde bulunmak istediğini ancak buna izin vermediğini anlattı.

Ruh sağlığı etkilenmiş ama bozulmamış

Ruh sağlığı etkilenmiş ama bozulmamış
İçeriğin Devamı Aşağıda

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 24 Nisan 2014 tarihinde hazırlanan raporda küçük kızın ruh sağlığının bozulduğu tespitine yer verildi. Bunun üzerine tutuklanan Cevher A.P. hakkında 13 yıla kadar hapis istemiyle Antalya 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Cevher A.P., geçen yıl nisan ayında tahliye edildi. Tahliye kararı üzerine bu kişinin tekrar kendisini kaçırmasından endişe eden Rüya Duman, eve kapandı.

Rapordan 10 gün sonra canına kıydı

Mahkeme talep üzerine küçük kızın ruh sağlığının bozulup bozulmadığının tespiti için Rüya Duman’ın bir de Adli Tıp 6’ncı İhtisas Kurulu’na gönderilmesine karar verdi. Geçen yıl 8 Temmuz’da Rüya Duman hakkında düzenlenen raporda, mağdurede stres bozukluğu tespit edildiği, bu tablonun ruh sağlığını etkilediği, ancak ruh sağlığını bozacak mahiyet ve derecede olmadığı belirtildi. Rüya Duman, bu rapordan 10 gün sonra kendisini evin kapısına asarak yaşamına son verdi.

Kovuşturmaya gerek yok

Kovuşturmaya gerek yok

Rüya Duman’ın ölümüyle ilgili başlatılan soruşturmadan sonuç çıkmadı. Savcılık, maktulü intihara yönlendiren veya ölümünde kusur bulunan kimse bulunmadığı anlaşıldığından şüpheli olarak görülen Rüya’nın annesi Habibe K. ile çocuğa istismardan yargılanan Cevher A.P. hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Anne mahkemede ifade verdi

Kızının uğradığı istismarla ilgili devam eden davanın 11’inci duruşmasına katılan Habibe K., şunları söyledi:

'Kızım bana sanığın göğüslerini ellediğini söyleyerek ağladı. Okula gitmek istemedi. Bu olaydan sonra kızım tekrar yurda alındı. 5 ay yurtta kaldı. Camları kırmış, kendisini kesmeye çalışmış. Bu nedenle yeniden bana verdiler. Bu olaydan önce kızım benimle yemek yapar, ev işlerine yardım eder, gezmelere giderdi. Daha sonra odasına kapandı. Geceleri uykudan çığlık atarak kalkmaya başladı. Psikolojik tedavi görmeye başlamıştı, ilaç kullanıyordu. Buna rağmen İstanbul 6’ncı Adli Tıp İhtisas Kurulu’nun ruh sağlığının bozulmadığına ilişkin nasıl rapor verdiğini bilemiyorum.'

Sanığın avukatından savunma

Sanığın avukatından savunma

Tutuksuz sanık Cevher A.P.’nin avukatı Rüya Ünal ise Rüya Duman’ın geçmişte de intihara meyilli biri olduğunu iddia etti. Avukat Ünal, 'Adli Tıp Kurumu raporunda iddia edilen mağdurun ruh sağlığını etkilediği hususuna katılmıyoruz. 23 Nisan 2013 tarihinden iki ay önce de mağdure bileklerini keserek intihara teşebbüs etmiştir. Yine yurttan kaçarak kollarını kesmiştir. Ruh sağlığı bu olay öncesinde bozuktur' dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nden mağdureyle ilgili dosyanın istenmesine karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi. Anne Habibe K., duruşma sonrası sanık avukatının beyanlarına tepki gösterdi. Habibe K., kızının uğradığı cinsel istismar nedeniyle yaşamına son verdiğini söyledi.

Mustafa Kozak / DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda