Görüş Bildir
Haberler
Çinli Sanatçı, Pekin'in Kirli Hava Kütlesinden Bir Tuğla Yarattı!

Çinli Sanatçı, Pekin'in Kirli Hava Kütlesinden Bir Tuğla Yarattı!

Dolores Haze
19.12.2015 - 19:13 Son Güncelleme: 20.12.2015 - 00:16

Çinli bir sanatçı 100 gün boyunca Pekin sokaklarında elektrik süpürgesi ile dolaşarak şehrin kirli hava kütlesinden bir 'tuğla' yaratmış.

'Nut Brother' mahlasını kullanan sanatçı, her gün yaklaşık 4 saat boyunca şehrin sokaklarını 1000 wattlık endüstriyel elektrik süpürgesinin ağzını havaya tutarak arşınlamış. Bu şekilde topladığı toz ve kirli hava kütlesinden, insanların maske ile dolaşmasına sebep olan yoğun hava kirliliğinin bir simgesi olan tuğlayı meydana getirmiş.

Kaynak: http://mashable.com/2015/12/01/beijin...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Nut Brother, yoldan geçenlerin kendisini havanın kalitesini ölçen bir araştırmacı veya temizlikçi sandıklarını ve şehirde havayı gözlemleyip temizleyecek insanlar çalıştığı için ne kadar şanslı olduklarını düşündüklerini söylüyor.

Sanatçı, 100 günlük gezintisinden sonra herhangi bir sağlık testi yaptırmamış; ancak vücudunun biraz 'uyuşuk' olması dışında kendini iyi hissettiğini söylüyor.

Kiri kil ile karıştırarak toplanan kirin miktarını abarttığını söyleyerek onu eleştirenler de var. Ancak yaptığı iş, projesinin altında yatan mesajı öven pek çok medya organının ilgisini çekmiş durumda.

Nut Brother, projesi ile ilgili olarak 'Dünya'nın bütün kaynaklarını tükettiğimiz gün, bizim de toza dönüştüğümüz gün olacak.' diyor.

Projenin ortaya çıkış zamanı manidar; 30 Kasım'da Pekin'de, son 13 ayda ölçülen en yüksek hava kirliliği nedeniyle kırmızı alarm verildi. Pekin, yıllardır hava kirliliğinden muzdarip; bu büyük ölçüde kuzeydeki sanayi şehirlerinde yoğun şekilde kömür yakılıyor olmasından kaynaklanıyor. Her gün yaklaşık 4000 kişi hava kirliliği yüzünden hayatını kaybediyor.

Nut Brother, önceden Shenzhen'de yaşayan bir reklam metni yazarıyken, 2008 yılında işini bırakıp Pekin'e taşınmış.

Sanatçı, tuğla projesinden önce, her yıl köpeklerin kesilip etlerinin satıldığı bir festivalin düzenlendiği Yulin şehrinden ölmüş bir köpeği alıp yakmış. Daha sonra köpeğin külleriyle 1000 adet mavi balonu doldurup gökyüzüne bırakmış. Balonlar yükseklere çıkıp da patladıktan sonra, köpeğin cennete ulaşmasının bir sembolü olarak küllerin dört bir yana dağıldığını söylüyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
154
58
21
12
9
5
0