Görüş Bildir
Haberler
Çinli İnsan Hakları Savunucusu Hapiste 'Aklını Yitirdi'

Çinli İnsan Hakları Savunucusu Hapiste 'Aklını Yitirdi'

Onedio Medya
15.08.2014 - 07:50 Son Güncelleme: 15.08.2014 - 16:02
İçeriğin Devamı Aşağıda

Çinli insan hakları savunucusu Gao Zhisheng'ın üç yıl hapis yattıktan sonra serbest bırakıldığında akli dengesinin yerinde olmadığı belirtildi.

Avukatı, Gao'nun hapisten çıktıktan sonra etrafında olup bitenlere hiçbir tepki vermediğini, kendisine sorulan sorulara çoğu zaman yanıt bile vermediğini söyledi.

Çin'de insan hakları avuktalığı yapan Gao Zhisheng'In hapiste kaldığı 3 yıl boyunca hem fiziki hem de psikolojik işgenceye maruz kaldığı iddia edildi.

ABD merkezli insan hakları örgütü Freedom Now, Gao'nun hapiste kaldığı sürece günde sadece bir tabak haşlanmış lahana ve bir dilim ekmek yemesine izin verildiğini ve bu nedenle 20 kilo verip dişlerini kaybettiğini belirtti.

Az ışık alan çok küçük bir hücrede tutulan Gao'nun herhangi birisiyle iletişime geçmesinin de yıllarca engellendiği ifade edildi.

Gao'nun karısı Geng He'nin kocasına kavuştuktan sonra konuşmaya çalıştığı, ancak Gao'nun durumunu görünce büyük bir yıkım yaşadığı da ifade edildi.

2009'dan bu yana ABD'de yaşayan Geng He, kocasının tedavi için ABD'ye gidişine izin verilmesi gerektiğini söyledi.

Gao Zhisheng'ın avukatı Jared Gensher Gao'nun durumunu anlatırken, 'Ara sıra bir iki kelime söylüyor. Kendisine bir soru sorulduğunda ya cevap vermiyor ya da tek kelimeyle yanıtlıyor. Ancak diyalog kuramıyor ve çoğu zaman kendi kendisiyle konuşuyor' dedi.

50 yaşındaki Gao Zhisheng Çin hükümetinin politikalarını eleştiren bir isimdi. Avukatlık yapan Gao, aktif olarak çalıştığı yıllarda dini azınlıkların ve eylemcilerin avukatlığını üstlenmişti.

Gao, Çin'de dini özgürlüklerin önündeki sınırlamaların kaldırılması için gösteriler düzenliyordu.

2009 yılında 'hükümeti yıkmaya teşebbüs' suçuyla tutuklanan Gao, 2010 yılında kısa bir süreliğine serbest bırakılmış ve işgence gördüğünü iddia etmişti.

2010 yılında tekrar tutuklanan Gao için devlet televizyonlarında 'Şartlı tahliye kurallarını ihlâl etti' ifadeleri kullanılmıştı.

ABD, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler defalarca Çin hükümetinden Gao'yu serbest bırakmasını talep etmişti.

Çinli yetkililer Gao'nun hukuk bürosunu kapattı.

'Hükümeti yıkmaya teşebbüs'le suçlandı ve ev hapsine alındı.

Gözaltındayken işgenceye maruz kaldığını söyledi.

Tekrar aynı iddialarla tutuklandı.

1 aylığına serbest kaldı, şartlı tahliyeyi ihlal gerekçesiyle tekrar tutuklandı.

Devlet televizyonu 3 yıl hapse mahkum edildiği haberini geçti.

Şincan bölgesindeki bir hapishanede tutulduğu öğrenildi.

BBC Türkçe

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0