Görüş Bildir
Haberler
Çin, 30 Futbol Sahası Büyüklüğündeki Teleskopu Test Ediyor

etiket Çin, 30 Futbol Sahası Büyüklüğündeki Teleskopu Test Ediyor

ATKN
25.09.2016 - 19:38 Son Güncelleme: 26.09.2016 - 09:49

Çin Halk Cumhuriyeti dünyanın en büyük radyo teleskobunun yapımını tamamladı. 30 futbol sahası büyüklüğündeki dünyanın en büyük radyo teleskobu FAST'ta testlere başlandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çin Uzay Ajansı tarafından ülkenin güney batısındaki Guizhou eyaletinde inşa edilen kısa adıyla FAST adlı radyo teleskobu 25 Eylül 2016 itibariyle hizmete girdi.

Çinli bilim insanları, 500 metre çapındaki teleskobun uzaydan ilk sinyalleri aldığını söyledi.

Maliyeti 180 milyon dolar

Yapımı beş yıl süren ve 180 milyon dolara mal olan teleskobun üç yılda tamamlanacak ayarlardan sonra hizmet vermeye başlayacağı belirtiliyor.

Teleskobun çapı 500 metre uzunluğunda.

Teleskobun çapı 500 metre uzunluğunda.
İçeriğin Devamı Aşağıda

Çin'in dünyanın en önemli bilim merkezlerinden biri olma çabasının bir parçasını oluşturan teleskobun testlere başlaması dolayısıyla bir tören düzenlendi.

Elekromanyetik spektrumun 10 santimle 4.3 metre arasındaki dalga boylarını inceleyebilen ve dış uzayı gözlemlemeyi amaçlayan dev aygıt bugüne kadar inşa edilen en hassas radyo teleskobu.

Pingtang şehrinde bulunan çorak bir vadide kurulan dev teleskoba en yakın yerleşim bölgesi 18 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Çin, bilime yapılan yatırım ve yayımlanan bilimsel makaleler açısından ABD'nin ardından ikinci sırada.

Çin, bilime yapılan yatırım ve yayımlanan bilimsel makaleler açısından ABD'nin ardından ikinci sırada.

Daha önceki en büyük radyo teleskobu ABD’nin Cornell Üniversitesi tarafından işletilen ve Porto Rico’da bulunan 305 metre çaplı ünlü Arecibo Teleskobu’ydu.

'İnsanlar bunu kullanmak için sabırsızlanıyor'

'İnsanlar bunu kullanmak için sabırsızlanıyor'

FAST Projesi'nin başkan yardımcısı Prof. Peng Bo, BBC'ye 'Çok heyecan verici. Gözlemler için yıllarca yurt dışına gittik. Şimdi en büyük teleskoba sahibiz. İnsanlar bunu kullanmak için sabırsızlanıyor' dedi. 

Radyo teleskoplar elektromanyetik dalgaları yakalayıp kuvvetlendiren çanak antenlerden oluşmuş alıcılar olarak tanımlanıyor.

FAST, uzay galaksilerde doğal hidrojen arayacak ve zayıf pulsar (anlık radyo dalgası yayan nötron yıldızları) sinyallerini algılayacak ve uzayda yaşam araştırmalarına yardım edecek.

BBC Türkçe ve Euronews

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
573
124
82
17
16
14
12
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Melih Ertaş

salaklar imam hatip yapsalar daha iyimiş

feyk

cunku imam hatiplere harcanan her kurus para akli ve vicdani dogmalarla muhurlenmis yeni nesilller demek. imam hatiplerde ve diyanette carcur edilen paralar... Devamını Gör

Belphegor

Ne işe yarayacah o telesgop gardaşım,bi tane cami yapmamış bu Allahsız çançinçonlar.(İroni,sarkazm,ne varsa hepsini içerir)

Belphegor

Ahirete de bu telesgobu götürürsünüz güzel gardaşım.(olm sarkazm diyom yav ne abanıyonuz ironi diyom eytere bea)

Ahmetcan Oral

9gag' da bunu dünyanın en büyük beyblade arenası olarak caps yapmışlardı. :D