Görüş Bildir
Haberler
Çikolata Kisti Nasıl Tedavi Edilir?

Çikolata Kisti Nasıl Tedavi Edilir?

Şebnem Sucu
27.10.2021 - 10:38

Günümüzde üreme çağındaki pek çok kadında yaygın görülen hastalıklardan biri olan çikolata kisti yani endometrioma, kişilerin yaşamını son derece zorlayan bir hastalıktır. Genellikle 30-40 yaş grubundaki kadınları etkileyen çikolata kisti, bulguların şiddeti doğrultusunda doktorun önereceği tedavi seçeneği ile kontrol altına alınabilmektedir. Peki, çikolata kisti nasıl tedavi edilir? İşte çikolata kisti tedavisi hakkında merak edilenler…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Nedeni hakkında kesin bir bilginin bulunmadığı çikolata kisti, içi sıvı ve kanla dolu yumurtalık keseleridir. Kanserli olmamakla birlikte endometriomalar olarak bilinmektedirler. Ailede çikolata kisti öyküsü, durumun gelişme olasılığını arttırmaktadır. Aynı zamanda adet kanının yumurta kanallarına ters akışı, uterusta herhangi bir yaralanma ve otoimmün bozukluklar çikolata kistlerinin oluşmasına katkıda bulunan diğer risk faktörleri arasında yer alır. Yoğun vajinal kanama, adet döneminde meydana gelen karın bölgesi krampları, bacaklarda ağrı hissi ve ağrılı bağırsak hareketleri gibi çeşitli belirtilere ön ayak olan çikolata kisti nasıl tedavi edilir? İşte çikolata kisti tedavisi hakkında merak edilenleri sizler için haberimizde bir araya getirdik…

Çikolata Kisti Nedir?

Çikolata Kisti Nedir?

Rahim içini döşemekte olan endometrium tabakasının rahmin dış kısmındaki başka bir alanda büyümesi ile gelişen bir rahatsızlıktır. Genellikle ağrılara neden olurlar. Yaygın olarak fallop tüpleri, yumurtalıklar ve pelvisi örten dokuda ortaya çıkarlar. Üreme dönemindeki kadınları etkilemekle birlikte adet ile alakalı kronik pelvik ağrılara sebep olabilmektedir. Çikolata kistlerinin bilinen en önemli dezavantajı kısırlık durumunun arttırmasıdır.

Çikolata Kisti Belirtileri Nelerdir?

Çikolata Kisti Belirtileri Nelerdir?

Adet döngüsü boyu ağrılı kramplar ve cinsel ilişki esnasında şiddetli ağrılara ek olarak çikolata kistleri bazı risk faktörler nedeni ile sıklıkla tetiklenebilmektedir. 

Çikolata kistinde yaygın görülmekte olan belirtiler şöyledir;

- Aşırı vajinal kanama

- Anormal kanama

- Adet döngüsü esnasında karında kramp ve şişme

- Bacaklarda ağrı hissi

- Bel, sırt ağrıları

- Koyu renkli vajinal akıntı

- Ağrılı bağırsak hareketleri

Çikolata Kisti Nasıl Tedavi Edilir?

Çikolata Kisti Nasıl Tedavi Edilir?

Çikolata kisti tedavisinde ömür boyu düzenli kontroller ile hastalık kontrol altına alınabilmektedir. Tedavi çoğu zaman ilaçlar ile sürdürülür. Ancak bazen ilaçlar etkisiz kalabilmektedir. Bu durumda yapılabilecek diğer bir seçenek ameliyattır.

Adet döneminde yoğun ağrıları azaltmak için bazı ilaçlar reçete edilebilir. Gebelik düşünmeyen kadınlar için ağrı kesicilerin yanı sıra hormon tedavisine başlanabilir. Ancak gebelik düşünen kadınlar için hormon tedavisi risklidir. Bu sebeple cerrahi müdahaleye başvurulur. 

Ameliyat sıklıkla laparoskopik yöntem ile yapılmaktadır. Bu yöntem göbek deliğinden küçük kesi açılması ile başlar. Kesiden girilerek ince tüp şeklindeki alet ile kistin olduğu yere ulaşım sağlanarak kist dokusu çıkarılır. Bu tedavi çoğu zaman anestezi altında yapılmaktadır. Ameliyatın ardından iyileşme süreci herkeste farklılık gösterir. Kistin çıkarılmasının akabinde birkaç gün içinde kaybolan karın ağrısı hissedebilirsiniz.

Aşağıdaki İçerikler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın