Görüş Bildir
Haberler
CHP'den Anayasa İçin Erdoğan Şartı: 'Sözlerini Düzeltmezse Masaya Oturmak Mümkün Değil'

CHP'den Anayasa İçin Erdoğan Şartı: 'Sözlerini Düzeltmezse Masaya Oturmak Mümkün Değil'

Onedio Medya
29.02.2016 - 13:34

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesi'nin Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili kararına ilişkin sözlerini düzeltmemesi halinde Anayasa Uzlaşma Mutabakat Komisyonu masasına oturmalarının mümkün olmadığını söyledi. Altay, masayı dağıtanın Meclis Başkanı olduğunu belirterek, verecekleri cevabın ilk gönderdikleri mektupta bulunduğunu ifade etti. Altay, 'Anayasa kararlarına uymayacağını beyan eden biriyle anayasa yapmak mümkün mü?' diye sordu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Yüzde kaçla seçilirse seçilsin, hangi makamda oturursa otursun, herkesin Anayasa'ya uymak gibi sorumluluğu, mecburiyeti vardır' diyen Altay, düzenlediği basın toplantısında açıklamalarına şöyle devam etti: 

'Hiç kimsenin 'yargı kararlarını kabul etmem, uymam, saygı duymam' demek gibi hakkı ve haddi de yoktur. 28 Şubat'ın yıldönümünde Türkiye'de bir sivil darbenin günlük pratiğe evriltildiğini görüyoruz. Cumhurbaşkanı, Anayasa'dan almadığı hiçbir yetkiyi kullanamaz; onun ötesinde Anayasa'nın 138. maddesini açıkça çiğneyerek yargıya talimat veremez.'

AK Parti'nin, 'diktatör' söyleminin 'siyasi eleştiri olduğunu kabul ettiğini' belirten Altay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün yaptığı açıklama ile bundan sonra 'kendisine saygı gösterilmesini bekleme hakkını kaybettiğini' savundu. 

Altay, şöyle devam etti:

'Yargı kararlarına paşa paşa uyacaksın'

'Yargı kararlarına paşa paşa uyacaksın'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AYM'nin Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili kararına ilişkin, 'Uymuyorum, saygı da duymuyorum' ifadelerini kullanmıştı

'Yargıya müdahale anlayışı, 'yargı kararlarına uymam' deme fütursuzluğunu gösterdiği için Türkiye'de bundan sonra Cumhurbaşkanı'na saygısızlık meşru bir hale gelmiştir. Yargı kararlarına paşa paşa uyacaksın Sayın Cumhurbaşkanı. Çok şükür bir demokrasi var; yarım yamalak işlese de Meclis açık olduğu sürece Türkiye'de demokrasi çalışacak. CHPdemokrasiyi sahiplenmeye, geliştirmeye devam edecektir.'

Erdoğan'ın kendini hukukun da üstünde görme psikolojisine girdiğini dile getiren Altay, 'yargı kararlarına uymam' sözünün ettiği yemine sadık olmadığının itirafı olduğunu kaydetti. Altay, 'Anayasa'yı gözden çıkarmış bir Cumhurbaşkanı ile Türkiye karşı karşıyadır.' dedi.

Engin Altay, Erdoğan'ın yemin ettiğini, şimdi ise bunu inkar ediyor olduğunu söyledi. Bu yemini millet ve Allah huzurunda yaptığını belirten Altay, millete Müslümanlık taslayan Erdoğan'ın yeminin tersini yaptığına dikkat çekti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Cumhurbaşkanı hukuku tanımazsa; onu kimse tanımaz'

'Cumhurbaşkanı hukuku tanımazsa; onu kimse tanımaz'

Cumhurbaşkanı'nın gerilimden beslendiğini bildiklerini vurgulayan Altay, Türkiye Cumhuriyeti'nin Erdoğan'ın çiftliği olmadığını ifade ederek, çiftliğin bile bu kadar lakayt yönetilemeyeceğini kaydetti. Kontrolden çıkmış bir cumhurbaşkanı ile karşı karşıya olunduğunu dile getiren Altay, Erdoğan'ın 'ortalık çalkalanabilir' sözünden ne kastettiğini çok anlamadığını ama Cumhurbaşkanı'nın her şeyi çalkalamaya meraklı olduğunu da yakın siyasi tarihinden bildiklerini söyledi. 

'Cumhurbaşkanı hukuku tanımazsa; onu kimse tanımaz.' diyen Engin Altay, şunları ekledi: 'Yüzde 52 oy aldım diye aklına gelen her şeyi söyleyemez. Ülkenin bir bölgesinde adeta iç savaş var. Türkiye, yangın yerine dönen Ortadoğu'nun en itibarsız ülkesi haline geldi. Bunun sorumlusu Cumhurbaşkanı'dır. Ülkeye döndüğünde 'kastı aşan bir söz' olduğunu söylemesini ve milletten özür dilemesini bekliyoruz.'

Bir soru üzerine CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Türkiye'de kaos ortamını büyüten ve bundan beslenen bir cumhurbaşkanı ile karşı karşıya olunduğunu ifade etti. Altay, 'Her şeye rağmen, çok şükür demokrasi var, aksak topal da olsa demokrasi ve Parlamenta var. Bu çalıştığı sürece, diktatör özentisi davranışlarına dur diyebileceğiz.' dedi. 

Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın yeni anayasa yapımıyla ilgili gönderdiği mektup konusundaki bir soruya ise Altay, aslında verecekleri cevabın komisyon kurulma aşamasında yazdıkları mektupta yer aldığına dikkat çekti. Şimdi yeni bir mektup gönderilmesine de gerek olmadığını ifade eden Altay, masayı dağıtanın Meclis Başkanı olduğunu vurguladı.

'Anayasa kararlarına uymayacağını beyan eden biriyle, anayasa yapmak mümkün mü?'

'Anayasa kararlarına uymayacağını beyan eden biriyle, anayasa yapmak mümkün mü?'

'Anayasa kararlarına uymayacağını beyan eden biriyle, anayasa yapmak mümkün mü?' diye soran Engin Altay, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, yüksek mahkemeler ve kabul edilen 60 maddenin Meclis'e getirilmesi halinde bunun bir ay içinde geçebileceğini söyledi.

Altay, 'AKP döneminde öyle yasalar çıktı ki darbe yasalarına rahmet okutuyor; tıpkı Erdoğan'ın Hitlere rahmet okuttuğu gibi.' diyerek, 105. maddenin Anayasa'da ilk temizlenmesi gereken husus olduğuna dikkat çekti. 

Masada AK Parti'nin değil sarayın iradesinin olduğunu dile getiren Altay, 'Sarayla oturup bu düzeltmeyi yapmazsa; açıklık getirmezse, oturmak mümkün değil.' dedi. Gönderilen mektuba cevap vereceklerini belirten Altay, Meclis'i yok hükmünde saymanın Anayasa'yı çöp sepetine atmakla aynı şey olduğunu vurguladı. Bunu kimsenin yapamayacağını belirten Altay, Cumhurbaşkanı dahi olsa herkesin hesabını vereceğine dikkat çekti.

CHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
94
18
12
3
3
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
itsasin

AKP derdi ne demokrasi nede anayasa.akp bedevisinin tek derdi ülkeyi islamlaştırıp cahilleştirmek ve sömürmek.darbecileri yargılayalım diye başlanılan işte t... Devamını Gör

itsasin

mustafanın sessiz çığlığını kimse züklememişti :)

Andy Dufresne

chdp den ülkeye fayda gelmez ne yapıyorsanız bunlarsız yapın

Pasif Kullanıcı

evet 63 senedir seçilmiyorlar ama gelmez doğru çok biliyorsun

artuditu

Dünya sağlık örgütü, Birleşmiş milletler, Nato gibi birde Dünya muhalefetler birliği diye bir birlik oluşturmalı, Sonra bu birlik "Nasıl Ana muhalefet olunur... Devamını Gör