Görüş Bildir
Haberler
Chaplin'in İlk ve Tek Romanı Okurla Buluşuyor

Chaplin'in İlk ve Tek Romanı Okurla Buluşuyor

yelda kahveci
05.02.2014 - 13:30 Son Güncelleme: 05.02.2014 - 17:50
İçeriğin Devamı Aşağıda

Chaplin'in İlk ve Tek Romanı Okurla Buluşuyor

Charlie Chaplin'in, bugüne kadar yayınlanmamış ilk ve tek romanı, önümüzdeki günlerde raflardaki yerini alarak, ilk kez okurla buluşacak. Footlights adlı kitap Chaplin'in zor günlerini yansıtıyor. İtalyan Film Restorasyon Enstitüsü Cineteca di Bologna'nın yayımlayacağı kitap, Chaplin'in 1952’de çektiği Limelight/ Sahne Işıkları adlı filmine de esin kaynağıydı.

Roman tıpkı filmdeki gibi Londra'da geçiyor ve artık yaşlanan, izleyiciyi güldürmekte başarısız olan Calvero isimli bir palyaçoya odaklanıyor. Calvero, hikâyede intihar etmek üzere olan bir dansçıyı kurtarıyor ve tekrar dans etmesine yardımcı oluyor.

Chaplin’in 59 yaşında yazdığı ilk romanı, yazarın hayatının karanlık bir bölümüne de ışık tutmuş oluyor. Çünkü 1947’de Chaplin, Amerikan Karşıtı Aktivistler Komitesi tarafından pasifist olmakla itham edilmiş, üstüne bir de genç bir oyuncu, onun çocuğunun babası olduğunu iddia etmiş, böylece Chaplin'in itibarı zedelenmişti. Chaplin, çocuğun babası olmadığını dile getirse de, mahkemenin kararı; babası olduğu yönündeydi. İşte tam da o yıllarda İngiltere’deki çocukluk yıllarına bakan Chaplin, müzikal tiyatro yapan ailesini ve sahne korkusu yüzünden kendini alkole vuran babasının ölümünü hatırlar. Ve böylece, kendi yaşamından esinlenerek kısa romanın temellerini atar.

1948’de kaleme alınan ve sanatçının İsviçre’deki evinde taslak hâlinde bulunan Footlights , Chaplin biyograficisi David Robinson ve enstitü tarafından yeniden derlendi. Proje sorumlularından Cenciarelli, ' Footlights , Limelights'a göre, palyaçonun korkularını ve endişelerini daha etkili bir dille anlatmayı başarıyor' diyor. Chaplin’in ailesinin ilk kez basılı bir projeye müsaade ettiğini hatırlatan enstitü, kitabın önsözünde David Robinson’ın The World of Limelight adlı bir makalesinin de yeraldığını ve adeta bir belgesel niteliğinde, filmin tarihçesinin de mercek altına yatırdığını ifade ediyor. İngilizce olarak basılan kitap ilerleyen günlerde amazon.com üzerinden de satışa sunulacak.

(Taraf)

Kaynak: http://www.sabitfikir.com/haber/chapl...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0