Görüş Bildir
Haberler
Çevre Kirliliğine Opera: 'Karbondioksit'

Çevre Kirliliğine Opera: 'Karbondioksit'

FreiGeist
25.05.2015 - 12:22 Son Güncelleme: 25.05.2015 - 13:49

Milan’daki La Scala tiyatrosu sopranoları ve baritonları iklim değişikliği konusunda ilk opera olduğu düşünülen Karbondioksit (CO2) isimli eseri sahneliyor. 29 Mayıs’a kadar gösterimi sürecek olan olan operanın metni Ian Burton tarafından kaleme alındı.

Genelde aşk, savaş, ve ölüm gibi büyük temaların işlendiği opera eserlerinde ilk kez bir çevre kirliliği teması işleniyor. Eser, kurgusal karakter iklimbilimci Doktor Adamson’ın çevre üzerindeki tehditler üzerine bir konferans vermesinin ardından operanın hikayesi dokuz sahneyle devam ediyor.

Büyük bir prodüksiyondan oluşan ‘Karbondioksit’te genişletilmiş orkestra, ham ses efektleri, resim ve video görüntüleri kullanılıyor. Genelde İngilizce okunan eserin içinde başka dillerden parçalar da yer alıyor.

Ürkütücü aryaları ve fantastik karakterlerle eser, sera gazlarının gezegenin atmosferini nasıl etkilediğini anlatan operanın bestecisi Giorgio Battistelli, ‘Karbondioksit’in belki de türünün ilk opera eseri olduğuna dikkat çekerken, insanlık ve tabiat arasındaki aşkın, dramanın, kıskançlığın ve suistimalin zor ilişkisini ele aldığını söylüyor.

Karbondioksit’in yönetmeni Robert Carsen eser hakkında, eserin temelinin Doktor Adamson’ın iklim değişikliği sorunları hakkında konferans vermesine dayandığını söylerken, David Adamson karakterini canlandıran opera sanatçısı Anthony Michaels-Moore, eseri sanatsal açıdan çok ilginç bulduğunu ve izleyicilerden bir kişinin dahi eserden olumlu bir şekilde etkilenirse kendilerini başarılı addedeceklerini söyledi.

Milliyet Sanat

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0