Görüş Bildir
Haberler
Cerablus Operasyonu 9. Gününde | İşte ÖSO'nun Suriye'deki İlerleyişi

etiket Cerablus Operasyonu 9. Gününde | İşte ÖSO'nun Suriye'deki İlerleyişi

Suriye'nin Türkiye sınırındaki Cerablus bölgesinde başlatılan harekât 9. gününde. TSK, bugün yaptığı açıklamayla harekâtın başladığı günden bu yana toplam 262 hedefe bin 128 atış yapıldığını duyurdu. 

Öte yandan harekât boyunca 400 kilometrekarelik bir alanın Özgür Suriye Ordusu'nun denetimine geçtiği belirtiliyor. ÖSO'nun verilerine göre, bu alanın yarısından fazlası ABD tarafından desteklenen YPG'nin Menbiç operasyonu sırasında ele geçirdiği köylerden oluşuyor. ÖSO kaynaklarına göre ele geçirilen 47 köyden 20'si IŞİD'den 27'si de YPG'den alınmış durumda.

İşte harekâtın başladığı günden bu yana ÖSO güçlerinin ilerleyişi...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden 9. gününe giren Fırat Kalkanı Harekâtı ile ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada 24 Ağustos'ta harekâtın başladığı günden bu yana toplam 262 hedefe bin 128 atış yapıldığı belirtildi.

Açıklamada bugünkü operasyonlarda 15 hedefin daha obüslerle, 4 hedefin de hava harekatı sonucunda tam isabetle vurulduğu belirtildi. Ayrıca ÖSO tarafından gerçekleştirilen operasyon sonucunda 3 köyün daha  'terörist unsurlardan temizlendiği' açıklandı.

Bu köylerin Zavgar, Tell El Agbar ve Kulliyah olduğu belirtildi.

Cerablus'ta YPG'den alınan köyler

Cerablus'ta YPG'den alınan köyler

Harekâtın ilk günlerinde TSK ve ÖSO kuvvetlerinin kuzeyden Cerablus’a girmesinin ardında daha güneyde olan Menbiç'teki YPG güçleri kuzeye doğru ilerlemeye başlamış ve AA'nın haberine göre, IŞİD’in denetimindeki 7 köyü ele geçirmişti. Yani, YPG de Cerablus’a doğru ilerlemeye başlamıştı. 

Her fırsatta ABD’ye 'YPG Fırat nehrinin doğusuna çekilecek' taahhütlerini hatırlatan Türkiye bu sefer YPG’ye ait mevzileri vurmaya başladı.

Ankara destekli ÖSO birlikleri YPG ile sıcak çatışmalara girdi, bazı YPG'liler öldürüldü veya yakalandı.

47 köyün 20'si IŞİD'den, 27'si YPG'den alındı

47 köyün 20'si IŞİD'den, 27'si YPG'den alındı
İçeriğin Devamı Aşağıda

Cerablus operasyonuna katılan ÖSO gruplarından Faylak-uş Şam’ın Twitter hesabından gün gün alınan köylerin isimleri ve kimden alındığına ilişkin bilgiler paylaşılıyor. 

Bu paylaşımlarına göre, şimdiye kadar 47 köy ele geçirilmiş durumda. Bunlardan 20'si IŞİD'den alındı. Geri kalan 27 köy ise, Menbiç operasyonu sırasında Fırat'ın doğusundan batısına geçen YPG'nin ele geçirdiği Arap ve Türkmen köylerinden oluşuyor. 

Ele geçirilen köylerin isimleri ve alındıkları tarihler şöyle: 

Operasyonun ilk günü (24 Ağustos) Keklice, Cerablus ve Câmil köyleri ele geçirildi. Faylak-uş Şam’a göre, bu köylerin hepsi IŞİD’den alındı.

26 Ağustos’ta Tel Şair, 27 Ağustos’ta ise Hamir Ajaj (Hayma), Hilvaniye, Bir Tahtani (kanköy), Bir Fevkan (Kara Köy) ve Treyhim köyleri ÖSO'nun denetimine geçti. 

Bütün bu köyler yine IŞİD’in elinden alındı. ÖSO, Cerablus’un 55 kilometre batısında bulunan Çobanbey’in çevresinde de harekete geçti. Orada Talc Garbi (Buzluca) ve Hadabat köyleri IŞİD’den temizlendi.

Aynı gün (27 Ağustos) ÖSO,  YPG’nin daha önce ABD desteğiyle denetimini ele geçirdiği Arap ya da Türkmenlerin yoğunlukta oldukları bölgeleri de geri almaya başladı. ÖSO, Cerablus’un güney kırsalında bulunan, Yusuf Bey ve Mezale köylerini ele geçirdiğini duyurdu. 

Bir gün sonra da (28 Ağustos) Aynul Bayda (Akpınar), Amarna, Dabıs, Balaban, Bir Kusa köylerini de YPG ile çatışmalardan sonra aldığını açıkladı. 

ÖSO sosyal medya hesapları, bu köylerde yaşanan çatışmalarda YPG’nin verdiği kayıpların ve ÖSO tarafından esir olarak alınan YPG unsurlarının resimleri paylaşmıştı.

28 Ağustos’ta ÖSO, Cerablus’un güneyindeki Hicac, Hırbe, Kırk Mağara, Nezel Hüseyin, Oşariya, Kırata ve Um Rosa Tahtani köylerini YPG’den aldı. 

Cerablus’un batı kırsalındaki Balveren köyü ile Çobanbey’in çevresindeki Şeyh Yakup (Molla Yakup), Karsenli ve Ayyaşe köyleri de IŞİD’den temizlendi.

29 Ağustos’ta 13 köy YPG’nin elinden alındı. Bunlar, Um susa (Küçük Boldak), Dahr Mağara, Hilvanci, Büyük Boldak, Duleym, Tohar Kebir, Um Rusum, Malhamiye, Yakupiye, Arap Hasan Sağir, Mahsanli, Tohar Sağir ve Um Rosa Fevkani. 

Bu köyleri ele geçirerek Sacur Nehri’nin kuzey kıyısında hâkimiyeti sağlayan ÖSO ile nehrin güneyindeki YPG arasında bir daha çatışma yaşanmadı. 

30 Ağustos’ta her hangi bir ilerleme sağlanmazken ÖSO, 31 Ağustos’ta Cerablus’un batı kırsalındaki Külliye, Zoğra ve Hafira köylerini IŞİD’den aldığını duyurdu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

AA ve Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
293
97
31
15
14
6
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Suriye'nin tek kurtuluşu ABD'nin Orta Doğu'dan çekilmesidir. ÖSO da ABD'nin köpeği, IŞİD'de, YPG'de.

Batuhan Ünal

sadece abd mi :D

Neo Kiwwit

Allah yardimciniz olsun yigitler ..

Gurbağı

Allah yardımcıları olsun bu arada osö değil öso☺