Görüş Bildir
Haberler
Cenevizliler İstanbul'a Ne Zaman Geldi? Osmanlı- Ceneviz İlişkisi Hakkında Bilgiler...

Cenevizliler İstanbul'a Ne Zaman Geldi? Osmanlı- Ceneviz İlişkisi Hakkında Bilgiler...

Elif Ateş
14.01.2022 - 10:30

Cenevizliler, 1055 yılından 1797 yılına kadar İtalya Yarımada'sının kuzey batısında bulunan Ligurna adli bölgede yaşamış bir topluluktur. Günümüzdeki Cenova merkezli olarak hüküm süren bir denizci cumhuriyeti olarak geçmektedir. Bu devlet, ilk başlarda bir şehir devleti olarak varlığını sürdürmekteydi. 1100 yılından sonra ise büyüyerek ve güçlenerek Avrupa'da önemli bir stratejik konuma yerleşmiştir. Bu nedenle de Venedik Cumhuriyeti'nin önemli rakipleri arasında yer alır. Peki, Cenevizliler İstanbul'a ne zaman geldi? İşte Osmanlı- Ceneviz ilişkisi hakkında kısa bilgiler...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Avrupa ve Asya arasında deniz ticareti yapan Cenevizliler, Akdeniz'de önemli limanlara yerleştiler. Zaman içinde güçlenip, pek çok devleti hakimiyetleri altına aldılar. Günümüzde kullanılan birçok denizcilik ile ilgili terimler bu dönemlerden gelmektedir. Ceneviz Cumhuriyeti'nin oldukça zengin ve önemli bir tarihi geçmişi bulunmaktadır. İstanbul'da Cenevizlilerden kalma izler oldukça fazladır. Cenevizlilerin İstanbul'a gelişi ve Osmanlı Devleti ile olan ilişkileri hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Cenevizliler İstanbul'a Ne Zaman Geldi? Osmanlı- Ceneviz İlişkisi Hakkında Bilgiler...

Cenevizliler İstanbul'a Ne Zaman Geldi? Osmanlı- Ceneviz İlişkisi Hakkında Bilgiler...

Cenevizliler ve Venedikliler 11.yy'da  denizler üzerindeki en büyük güçler olarak gösterilmekteydiler. Akdeniz üzerinde serbest ticaret yapabilmeleri ile bilinirlerdi. Akdeniz, yerel pazara sahip olması hem de pek çok güzergah üzerinde bulunmasında dolayı oldukça önemli bir yerdi. Aynı zamanda diğer önemli ticaret merkezlerinden biri olan ve bugünkü İstanbul olarak adlandırılan Konstantinopolis, birçok devlet tarafından ele geçirilmek isteniyordu. Bizans döneminde Venedikliler Haçlıları kışkırtarak şehri ele geçirdiler. Galata'ya yerleşip bir koloni kurdular. Cenevizliler ise Bizans'ın şehri geri alması için yardım etti. Bunun üzerine Bizans, sadece Venediklilere değil, Cenevizlilere de Galata'da koloni kurması için ayrıcalık sağladı.

Osmanlı Devleti, Cenevizlilere ilk ayrıcalığı 1387 yılında vermiştir. Daha sonra I. Mehmed döneminde Foça'daki madenlerin işletilmesi de onlara devredildi. Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesinin ardından Venedikliler ile anlaşma sağlandı. Belirli bir altın karşılığında İstanbul'da ve limanlarda ticaret yapmalarına izin verildi. Aynı şekilde Cenevizlilere de serbest ticaret hakkı verilmiş ama Galata'da barınmalarına ise izin verilmemiştir. Bunun nedeni ise fetih sırasında tarafsızlık sözü verdikleri halde sözünde durmamalarıdır. Venediklilerin ve Cenevizlilerin bölgesi olan Pera da İstanbul'a bağlanmıştır.

III. Mehmet döneminde ise Cenevizliler Doğu Akdeniz'deki ticaretlerine devam etmekteydi. Çoğu Avrupalı devletlere tanınan bazı haklar Cenevizlilere de verildi. Osmanlı Devleti'nin yönetiminde sadrazam gibi üst yetkililerin bazıları Cenevizlilerdi. Ayrıca tersanelerde usta olarak da çalıştırılmışlardır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?