Görüş Bildir
Haberler
Cemevine imar planıyla statü verilecek

Cemevine imar planıyla statü verilecek

AK Parti Aleviler'in sorunlarının çözümü için düğmeye bastı. Cemevleri ve irfan evlerine, İmar Yasası'na eklenerek statü verilecek. Dedeler yasaya kanaat önderi olarak girecek ve Diyanet'ten maaş bağlanacak

AK Parti 1 Kasım seçimleri öncesi meydanlarda verdiği vaatlerini içeren 'Seçim beyannamesi' ile hükümet programının omurgasını oluşturdu. O vaatler içinde yer alan 'Alevi vatandaşlara yönelik vaatler' de hükümet programı içinde yerini aldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Aleviler ilgili söz verilen düzenlemelerin hükümetin '3 aylık acil eylem planı'na alınması için talimat verdi. Hazırlanan pakette cemevlerine statü verilmesinden talibi olan dedelere maaş ödenmesine kadar birçok düzenleme yer alıyor. Ancak, bazı düzenlemeler yasa değişikliği gerektirdiği için 6 ay içinde yapılmasının mümkün olabileceği bildirildi. Alevilere yönelik atılacak adımlar şöyle:

İçeriğin Devamı Aşağıda

CEMEVLERİNE STATÜ:

Cemevlerinin 'statü' sorunu devrim kanunlarına dokunulmadan, buralarda herhangi bir değişiklik yapılmadan çözülecek. Bunun için İmar Yasası'nın imar planları hazırlanırken ibadet yerleri ayrılmasına ilişkin maddesine ibadethaneden sonra gelmek üzere 'irfan evi ve cemevi' ifadeleri eklenecek. Böylece, imar planlarında cemevleri için de yer ayrılması sağlanacak.

TALEP FORMÜLÜ:

Alevi dedelerine maaş verilmesi konusunda Alevilerin kendi aralarında görüş birliği bulunmuyor. Bir grup devletin dedelere maaş ödemesine karşı çıkarken, diğer grup destek veriyor. Bu sıkıntıyı da aşacak şekilde bir düzenleme yapılacak. Dedeler yasaya 'kanaat önderi' olarak girecek ve 'Cemevlerinde görev yapan kanaat önderlerine, talepleri halinde Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesi kapsamında maaş bağlanabileceği' hükmü eklenecek. Böylece isteyen maaş alacak, isteyen almayacak.

CEMEVLERİNE ÖDENEK:

Cemevlerinin elektrik, su gibi masraflarının karşılanması için Diyanet İşleri Başkanlığı ya da başka bir kurumun bütçesine ödenek konulacak.

KAMUDA ATAMA:

Alevileri kamu kurum ve kuruluşlarında ayrım yapıldığı yönündeki algının ortadan kaldırılmasına dönük adımlar da atılacak. Bazı üst düzey görevlere Alevi kökenli vatandaşların getirilmesi planlanıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0