Görüş Bildir
Haberler
Çay Ağacı Yağı Faydaları: Çay Ağacı Yağı Nedir, Nasıl Yapılır, Nerelerde Kullanılır?

Çay Ağacı Yağı Faydaları: Çay Ağacı Yağı Nedir, Nasıl Yapılır, Nerelerde Kullanılır?

Son günlerde sosyal medyada yayılan ürünlerden biri de çağ ağacı yağı oldu. Özellikle cilde iyi gelen çay ağacı yağı ile ilgili araştırmalar artmış durumda. Avustralya’nın kuzeydoğu kıyısına özgü olan ve mersingiller ailesinin mensubu bitkinin yağı olan çay ağacı yağının nasıl bir etkisi olduğu öğrenilmek istiyor. Alternatif tıbbın bilinen ürünlerinden olan çay ağacı yağı, özellikle Avustralya’da sıklıkla kullanılan bir üründür. Çay ağacı yağı, özellikle nemlendirici olarak kullanılan kremlerde de kullanılıyor. Peki, çay ağacı yağı ne işe yarar? Çağ ayağı yağı nasıl elde edilir? Çağ ayağı yağının faydaları nelerdir? İşte merak edilen çay ağacı yağı ile ilgili tüm merak edilenler…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Eğer cilt problemleri yaşıyorsanız bu içerik tam size göre. Avustralya’ya özgü olan çay ağacı yağı, son günlerde en popüler ürünlerden biri. Üst solunum yollarının tedavisinde de kullanılan çay ağacı yağının asıl kullanım alanı ise kozmetik ürünleri. İşte merak edilen çay ağacı yağı ile ilgili detaylar…

Çay Ağacı Yağı Nedir, Ne İşe Yarar?

Çay Ağacı Yağı Nedir, Ne İşe Yarar?

Çay ağacı yağı, buhar distilasyon yöntemi ile melaleuca alternifolia isimli, Avustralya'ya özgü bir bitkiden elde edilen esansiyel yağdır. Çay ağacı yağı ismini bu bitkinin yapraklarının çay yapımında kullanılmasından almıştır. Melaleuca yağı olarak da bilinen çay ağacı yağı yüzyıllardır çeşitli özellikleri nedeniyle bazı cilt durumlarının alternatif tedavisinde kullanılır. Çay ağacı yağı aynı zamanda birçok nemlendirici ürünün içerisinde de bulunur.

Çağ Ağacı Yağı Ne İşe Yarar?

Çay ağacı yağı içerisinde bulunan bazı kimyasal maddeler bakterilerin hücre duvarına zarar vererek ortadan kaldırılmasını sağlayabilir. Bu geniş spektrumlu antimikrobiyal aktivitesinin nasıl kullanılacağına dair çalışmalar devam etmektedir.

İnflamasyon (iltihaplanma) üzerinde baskılayıcı etki gösterebilme, çay ağacı yağının bir diğer özelliğidir. Bu etkisi özellikle histamin tarafından tetiklenen cilt inflamasyonlarında fayda sağlayabilir. Çay ağacı yağı aynı zamanda birçok mantar türüne karşı da etkili bir esansiyel yağdır.

Çay Ağacı Yağı Faydaları Nelerdir?

Çay Ağacı Yağı Faydaları Nelerdir?

Çay yağı, birçok farklı alan kullanılabilir. Uzun yıllarda kullanılan çay yağının faydaları şu başlıklarda özetlenebilir;

EL DEZENFEKTANI

Çay ağacı yağı, doğal el dezenfektanı yapımında kullanılabilir. Hastalık oluşturma potansiyeline sahip mikroorganizmalara karşı mücadelede kullanılan hijyen ürünlerinin etkisini güçlendirici bir etkisi olabilir.

BÖCEK KOVUCU

Çay ağacı yağı sinir bozucu eklembacaklıların uzak tutulmasına yardımcı olabilir.

DOĞAL DEODORANT

Çay ağacı yağının antibakteriyel etkisi koltuk altında terlemeyle birlikte oluşan kokunun dindirilmesinde faydalı olabilir. Normalde ter, kokusuz bir salgıdır. Ancak ter bezlerinin salgısı ile cilt üzerinde bakterilerin etkileşimi sonucunda ter kokusu ortaya çıkabilir. Koltuk altı ter bezleri açısından oldukça zengin bir bölgedir. Çay ağacı yağı kullanılarak yapılacak doğal deodorantlar ile ter kokusuna karşı önlem almak mümkün olabilir.

Çizik ve Kesikler İçin Koruyu Olabilir

Çizik ve Kesikler İçin Koruyu Olabilir

Cilt üzerinde hastalanmaya neden olan yaralanmalar mikroorganizmaların bu açıklıklardan girerek kan dolaşımına geçmesine ve enfeksiyon durumunun oluşmasına neden olabilir. Çay ağacı yağı küçük kesik ve sıyrıkların dezenfeksiyonunda etkili olabilir. Bu etkisinden yararlanmak için önce yara yeri temiz su ve sabunla temizlenmelidir. Ardından çözücü bir diğer yağ içinde bir damla çay ağacı yağı karıştırılır ve bu karışım küçük yara yüzeyinin üzerine sürülür.

YARA İYİLEŞMESİNİ DESTEKLEME

Küçük yara ve sıyrıklardaki antiseptik etkisine ek olarak çay ağacı yağı yara iyileşmesinde de vücudun normal fonksiyonlarını destekleyici özellik gösterebilir. Çeşitli araştırmalar çay ağacı yağının inflamasyon (iltihaplanma) halini baskılayıcı etkisi nedeniyle beyaz kan hücreleri tarafından gerçekleştirilen yara iyileşme sürecinde katkıları olabileceğini göstermiştir. Bu etkisinden yararlanmak adına çay ağacı yağının birkaç damlası sargı bezine damlatılarak kullanılabilir.

Sivilce ve Akne Tedavisinde Yarar Sağlar

Sivilce ve Akne Tedavisinde Yarar Sağlar

Çay ağacı yağı akne ile mücadelede önemli bir topikal ajan olarak kullanılabilir. Çeşitli çalışmalar hem akne sayısı hem de bu lezyonların seyri üzerinde etkili olabileceğini göstermiştir. %5’lik çay ağacı jeli kullanılan bir çalışmada akne lezyonlarının plasebo grubuna göre daha etkili olduğu tespit edilmiştir.

TIRNAK MANTARI İLE MÜCADELE

Tırnaklarda mantar gelişimi oldukça sık karşılaşılan bir problemdir. Bu lezyonlar tehlikeli olarak kabul edilmeseler de göze oldukça kötü gelen bir görünüme neden olabilirler. Tırnak mantarı tedavisinde kullanılan uygulamalara ek olarak çay ağacı yağı arometarpisinden faydalanılması bu problemin giderilmesinde katkı sağlayabilir. Bu uygulama için birkaç damla çay ağacı yağı eşit düzeyde Hindistan cevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile karıştırılır ve ardından etkili bölgeye sürülür. Uygulama sonrasında mantar lezyonlarının yayılmasını önlemek için ellerin hemen yıkanması önerilir.

KİMYASAL İÇERMEYEN GARGARA YAPIMI

Yapılan çeşitli araştırmalar göstermiştir ki çay ağacı yağı kullanımı diş kaybı ve kötü ağız kokusu gibi problemlere neden olan mikroplar ile mücadelede katkı sağlayabilen bir uygulamadır. Bir bardak ılık suyun içine bir damla çay ağacı yağı damlatılarak oluşturulan solüsyonlar ağızda 30 saniyeliğine gezdirilmek suretiyle uygulanabilir. Diğer gargaralarda olduğu gibi çay ağacı yağı ile yapılan gargara solüsyonlarının da kesinlikle yutulmaması gerektiği unutulmamalıdır. Çay ağacı yağının sindirilmesi halinde toksik etki gösterebileceğine dair dikkatli olunması gerekir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çok Amaçlı Temizleyici Olarak Kullanılabilir

Çok Amaçlı Temizleyici Olarak Kullanılabilir

Çay ağacı yağı içeren solüsyonlar çok amaçlı yüzey temizleyici olarak kullanılabilir. Aynı zamanda bu çözeltiler geride herhangi bir kimyasal madde bırakmama özelliğine de sahiptir. Çay ağacı yağı ile çok amaçlı temizleyicilerin yapımında 20 damla çay ağacı yağı, ¾ bardak su ve ½ bardak elma sirkesi bir sprey şişesinde karıştırılır. İyi bir karışım sağlanması adına şişe iyice çalkalanır. Temizlenmek istenilen yüzeye püskürtülen temizleyici ardından kuru bir bez ile silinir. Karışım içeriğinin eşit dağılımını sağlamak adına her kullanımdan önce şişenin iyice çalkalanması önerilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?