Görüş Bildir
Haberler
Çavuşoğlu: 'Başika Gereksiz Hale Geldi'

Çavuşoğlu: 'Başika Gereksiz Hale Geldi'

İran'ın Ankara ile Bağdat arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için arabuluculuk yapabileceği yönündeki teklifini değerlendiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'İran'ın da burada pozitif bir katkısı olursa bundan memnun oluruz' dedi. Bağdat'tan bir heyet beklediklerini belirten Çavuşoğlu, Irak ile aramızda krize neden olan Başika Kampı'yla ilgili olarak 'Başika Kampı'nın amacı da DEAŞ'a karşı yerel güçleri eğitmekti ama gereksiz bir hale geldi.' değerlendirmesinde bulundu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bir günlük Katar ziyareti nedeniyle bulunduğu başkent Doha'da temaslarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, Savunma, savunma sanayi, ekonomik ilişkilerimiz yine Türk firmalarının burada üstlendiği projelerin miktarına ve sayısına baktığımız zaman gerçekten her alanda ilişkilerimiz iyiye gidiyor. Bölgesel konularda da Katar ile görüşlerimiz, pozisyonlarımız tamamen örtüşüyor' diye konuştu.

Çavuşoğlu, Katar'daki temaslarının, Trabzon'da 18 Aralık'ta gerçekleştirilecek 2. Türkiye-Katar Yüksek Stratejik İşbirliği Komitesi toplantısı çerçevesinde sürdüğünü aktardı.

"Başika Kampı gereksiz bir gerginlik yarattı"

"Başika Kampı gereksiz bir gerginlik yarattı"

Tahran'ın, Ankara-Bağdat ilişkilerinin geliştirilmesi için arabuluculuk yapabileceği açıklamasını değerlendiren Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

'Başika konusunda biz herkesin yapıcı rolüne evet deriz. Esasen Irak bizim kardeş ve komşu ülkemiz. Irak halkı da bizim kardeşimiz. Irak'ın toprak bütünlüğüne, bağımsızlığına verdiğimiz önemi en iyi Bağdat yönetimi bilir. Herkesten daha fazla güçlü destek veriyoruz. Başika Kampı gereksiz bir gerginlik yarattı. Olmaması gereken bir gerginlikti ama biz bunu yoluna koymak için de diplomatik çabalarımızı sürdürüyoruz. Geçen hafta müsteşarımız Bağdat'a gitmişti. Şimdi de Bağdat'tan bir heyet bekliyoruz. Tabii İran'ın da burada pozitif bir katkısı olursa bundan memnun oluruz. Çünkü İran da bizim komşumuz aynı şekilde Irak, Suriye hepsi bizim komşularımız. Komşularımızın hepsiyle de ilişkilerimizin en iyi düzeyde götürmek isteriz. Onların çözümlerine katkı yapıyoruz. Başika Kampı'nın amacı da DEAŞ'a karşı yerel güçleri eğitmekti ama gereksiz bir hale geldi. Şimdi olumlu adımları atıyoruz. İran'ın bu yaklaşımı için onlara teşekkür ederiz.'

"Büyükelçilerin 'eş zamanlı' olarak atanması kararlaştırıldı"

"Büyükelçilerin 'eş zamanlı' olarak atanması kararlaştırıldı"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye ve İsrail ilişkilerine ve büyükelçilerin yeniden atanması konusuna değinen Mevlüt Çavuşoğlu, büyükelçi atamalarının iki ülke arasında ‘eş zamanlı' yapılmasının kararlaştırıldığını söyledi. Çavuşoğlu, İsrail'in komisyon başkanı Dore Gold'un istifasından sonra Tel Aviv'in komisyonu toplanması ve büyükelçileri atamaya karar vermelerinin ardından karşılıklı büyükelçilerin belirleneceğini dile getirdi.

Suriye muhalefeti ile de görüştü

Öte yandan Katar ziyareti sırasında Suriye muhalefeti Müzakere Yüksek Kurulu Koordinatörü Riyad Hicab ile bir araya gelen Çavuşoğlu'nun, bu temaslarında Hicab ile Suriye'de yaşanan son gelişmeleri değerlendirdiği ve 'Suriye muhalefetine desteğini yinelediği' belirtildi.

Mevlüt Çavuşoğlu, görüşmenin ardından Katar ziyaretini tamamlayarak Doha'dan ayrıldı.

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
60
15
9
3
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Belphegor

Yavaş dönün ümmetiniz de yetişsin.Sonra error verip sağı solu dağıtıyorlar.

kartacali

Maşallah dönme dolaptan hızlılar...

kartacali

yakında esadı da yalayacaklar bekleyin o günlerde gelecek...

Pasif Kullanıcı

verdiler mi dolmayi agziniza