Görüş Bildir
Haberler
Pasta Keser Gibi Ülke Bölen Kadın: Casus Gertrude Bell

Pasta Keser Gibi Ülke Bölen Kadın: Casus Gertrude Bell

15.04.2015 - 17:51 Son Güncelleme: 18.06.2021 - 13:00

Çöl kraliçesi filminde Nicole Kidman’ın canlandırdığı casus  Gertdude Margaret Lowthian Bell, elinde cetvelle  Ortadoğu ülkelerinin sınırlarını çizen, ülkelere kukla krallar oturtan bir kadın. Dağcı, tarihçi, yazar, dilbilimci, arkeolog, kaşif, fotoğrafçı gibi ünvanları olan Alfa kadını Bell'i yakından tanıyalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Viktorya Kardeleni Kadın

1. Viktorya Kardeleni Kadın

1868 doğumlu Bell kadınların okutulmadığı o yıllarda Oxford Tarih Bölümü'nü iki senede bitirir. Hem de birincilikle...

2. Cesaret Timsali Kadın

2. Cesaret Timsali Kadın

Alplerin hiç tırmanılmamış tepelerine tırmanan Bell, yakalandığı fırtınada bir ipin ucunda tam 53 saat asılı kalır. Bell'in cesareti ve dirayeti ekibe güç verir ve herkes kurtulur. Bugün o tepenin adı Gertrude tepesidir.

3. Macera Düşkünü Kadın

3. Macera Düşkünü Kadın

At sırtında  bugünkü Irak ve Suriye’yi boydan boya geçerek incelemelerini sürdürür. Aşiretleri, nüfus gruplarını, kervan yollarını, su kuyularını, yer altı ve yer üstü  zenginliklerini tespit eder; haritalarına işler.

4. 7 Dilde Zehir Akıtabilen Kadın

4. 7 Dilde Zehir Akıtabilen Kadın

Fransızca, İtalyanca, Almanca bilen Bell, Türkçe, Kürtçe, Farsça ve Arapçayı bildiği için Ortadoğu’da yüzlerce aşiret ve kabileyle kolayca ilişki kurar, birbirine düşürebileceği ve Osmanlı’ya karşı ayaklanabilecek kabileleri belirler.

5. Krallara Diz Çöktüren Kadın

5. Krallara Diz Çöktüren Kadın

Kadınlığından da İngilizliğinden de taviz vermeden Arap Dünyası'nda o kadar saygı ve sevgi görür ki,  'Irak'ın Taçsız Kraliçesi', 'Çöl Kraliçesi' ya da 'el-Hatun' gibi unvanlarla anılır. Bugün bile Arap ders kitaplarında 'kahraman kadın' olarak okutuluyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Arkeologmuş gibi Kuyu Kazan Kadın

6. Arkeologmuş gibi Kuyu Kazan Kadın

Güya Arkeolojik çalışmalar yaparak bütün bir Ortadoğu’yu gezen Bell, bulgularını İngiliz çıkarları için çarpıtmaktan geri kalmaz. Günlüğünde 'Her aşireti burası sizden bir parça, sizin aslınız bu diye ikna etmek için gayret gösteriyorduk. Çoğu zaman da başarıyorduk” diyor.

7. Arap Lawrence'ı Yetiştiren Kadın

7. Arap Lawrence'ı Yetiştiren Kadın

Arap isyanlarının örgütleyicisi Arap Lawrence’ı da o yetiştiriyor. Fotoğrafta Winston Churchill, Gertrude Bell ve 'Manevi oğlum' dediği T.E. Lawrence bir arada...

8. Pasta Keser gibi Ülke Bölen Kadın

8. Pasta Keser gibi Ülke Bölen Kadın

'Bu sabah tüm vaktimi Bağdat'taki ofisimde Irak'ın güney sınırlarını belirleyerek geçirdim. Çok güzel bir sabahtı...’ Günlüğüne bu satırları yazan Bell, 1919 yılında bugünkü Irak devletinin sınırlarının çiziyordu.

9. Kukla Kral Yaratan Kadın

9. Kukla Kral Yaratan Kadın

Günlüğüne 'Bir daha kral yaratma işine katiyen bulaşmayacağım, sinirleri çok yıpratan bi iş”  diye de yazan Bell, Suriye tahtından indirilmiş olan Faysal’ın Irak kralı yapılması için Winston Churchill’i ikna eder. Fotoğrafta bir kaç seneye Irak tahtına oturtacağı Faysal'la pikinikte...

10. Tarih Yazsa da Mutsuz Göçen Kadın

350

İngiltere'nin sömürgeci planlarını nakış işler gibi gerçekleştirerek ülkesinde kahraman olan kadın, günlüğüne 'burada çok yalnızım, bu yalnızlıkla çok fazla devam edemem’’ diye yazar ve 1926'da 58 yaşında aşırı dozda uyku ilacı alıp intihar eder.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bonus: Aşık Kadın

Bonus: Aşık Kadın

Gertrude'un aşık olduğu Binbaşı Dick Doghty-Willie, Çanakkale Savaşı'nda vatanını müdafaa eden bir Türk askeri tarafından vurulmuştur. Gertrude Gelibolu yarımadasına özel izinle girer ve sevdiğinin mezarı başında intikam yemini eder. Alfa kadınının yaralı kalbindeki hınç koca bir coğrafyayı bir asırdır yakıp kavuruyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
117
80
46
31
9
7
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
TİRYAKİ

Araplara tasma takan kadın !

mesut binici

Dünyayı yöneten politika ingilizin askeri güç amerikanın parasal güç israilin

safirmavideniz

Ülkenin en zeki insanlarını cinsiyeti ,siyasi görüşü vb. faktörlerden engellemeyen toplumlar hızla gelişiyorlar , kadın o dönem ülke yöneticisini seçmiş.