Görüş Bildir
Haberler
Camilerde Kıble Yanlış mı?

Camilerde Kıble Yanlış mı?

Onedio Medya
09.01.2014 - 21:30 Son Güncelleme: 09.01.2014 - 21:46

Camilerde Kıble Yanlış Mı?

Erzurum'daki tarihi camilerin kıble yönleriyle ilgili araştırma yapan Rufai Çınar, 40 caminin kıble yönünde 5 ve 30 derece arasında sapma olduğunu ileri sürdü.

Erzurum Jeofizik Mühendisleri Odası Doğu Anadolu Bölge Başkanı Rufai Çınar, Erzurum'daki tarihi camilerin kıble yönünü mercek altına aldı. Uydu koordinat sistemi kullanarak özellikle Yakutiye ilçesi sınırlarında yer alan camileri tek tek inceleyen Çınar, tarihi 40 caminin kıble yönünde 5 ila 30 derecelik doğuya doğru sapmalar olduğunu belirledi. Camilerin konumu, koordinatları ve Kabe'ye olan uzaklıklarını tek tek hesapladığını belirten Rufai Çınar, Türkiye'deki birçok tarihi camide kıble yönünün yanlış olduğunu iddia etti. Camilerde 10 derecenin üzerinde olan sapmaların düzeltilmesi gerektiğini kaydeden Çınar, şunları söyledi:

'Ulu Cami'yi örnek vermek istiyorum. Kabe'ye olan uzaklığımız 2 bin 45 kilometre. 5 derece sapma olduğunda 177 kilometre fark ettiriyor. Zaten genelde camilerimiz hep doğuya doğru kaymış. 10 derece olduğu zaman 354 kilometreye çıkıyor. Ulu Cami'de de 10 derecelik bir sapma var. Zaten 24 dereceden sonrası Suudi Arabistan'ın da dışına çıkıyor. O zaman Birleşik Arap Emirliklerine doğru yönelmiş oluyoruz. Aynı hata payında doğuya değil de batıya doğru 28 derecelik açıyla yönelirsek, eski kıblemiz olan Kudüs'e yani Mescid-i Aksa'ya yönelmiş oluruz. Bu kritik bir sınır ama Erzurum'daki tarihi camilerin birkaçı hariç çoğu doğuya yönelmiş durumda. Bu ilk bakışta küçük bir oran gibi gelebiliyor ama 15 - 20 derece Kabe'den çok uzaklaştırıyor. Son dönemde yapılan camilerde böyle bir hata yok. GPS ve Navigasyon sistemiyle yön belirlendiği için yeni camilerde bu kadar sapma olmuyor. Ayrıca günümüzde cep telefonlarına namaz programları yüklenebiliyor, ancak cep telefonları manyetik alanlardan etkilenebilen cihazlar bu nedenle cep telefonlarına güvenmemek gerek. En ideali koordinat sistemi, GPS ve uydu görüntüleri.'

Sabah

Kaynak: http://www.sabah.com.tr/Gundem/2014/0...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0