Görüş Bildir
Haberler
Burçak Yüce Yazio: NASA: "Dünya’ya Bir Gök Taşı Çarparsa Engelleyemeyiz"

etiket Burçak Yüce Yazio: NASA: "Dünya’ya Bir Gök Taşı Çarparsa Engelleyemeyiz"

Burçak Yüce
11.05.2021 - 14:34 Son Güncelleme: 11.05.2021 - 16:33

Bilirsiniz bizim milletçe bir huyumuz vardır. Yumurta kapıya dayanmadan aksiyon sergilemeyiz. Şükür ki herkes bu konuda bize benzememiş. Misal yakın zamanda dünyamızı tehdit eden bir göktaşı henüz tespit edilmediği halde NASA tedbiri elden bırakmayarak şimdiden herhangi bir çarpışma olasılığına karşı simülasyon çalışmaları yapıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yapılan çalışmaların sonucu pek iç açıcı olmamakla birlikte konunun üzerine çalışılıyor olması bile ümit verici.

Çalışmalar iç açıcı değil çünkü çarpmasının simülasyonunu hazırlayan NASA, hesaplamalar neticesinde bir gök taşının Dünya'ya çarpmasını ve çarptığı bölgeyi yok etmesini bilim insanlarının bugünün imkânlarıyla engelleyemeyecekleri sonucuna vardı.

Evet, belki duyanlarınız olmuştur. Dünyanın dört bir yanındaki bilim insanları, geçtiğimiz hafta Dünya’ya doğru gelen hayali bir asteroid için çalıştı. ABD ve Avrupa uzay ajanslarından bir grup uzman, NASA öncülüğünde yaklaşık bir hafta süren ve varsayımsal bir senaryo üzerinden bir tatbikata katıldı.

Senaryo şu;

35 milyon mil uzakta bir asteroid gezegene yaklaşıyor ve altı ay içinde Dünya'yı vurabilir.

Yürütülen proje ile her yeni gün katılımcılar asteroidin boyutu, yörüngesi ve çarpma şansı gibi pek çok şey öğrendi. Daha sonra da gök taşını durdurmak adına bir şey yapılıp yapılamayacağını görmek için iş birliği içinde teknolojik bilgilerini kullandılar. Ama yukarıda belirttiğim gibi uzmanlar yetersiz kaldı.

Senaryoya göre asteroid atmosferimize girerek Doğu Avrupa’ya çarptı!

Neyse ki şu anda Dünya için tehdit oluşturabilecek herhangi bir asteroit yok Ancak bilim insanlarına göre hasara yol açabilecek kadar büyük gök taşları henüz keşfedilmemiş durumda. İşte tam da bu nedenle NASA ve diğer uluslararası kurumlar böyle bir duruma iş işten geçmeden hazırlanmaya çalışıyor.

Simülasyon katılımcıları, uzay aracının asteroidi yok etmeye veya yolundan saptırmaya çalışabileceği çeşitli görevleri değerlendirdiler. Ancak, bu tür görevlerin asteroidin çarpmasından kısa bir süre önce tamamlanamayacağı kanısına vardılar.

Aklıma Bruce Willis’in fedakârca hayatını feda ettiği Armageddon filmi geldi.

Ne güzel bir filmdi değil mi?

İzlemeyen kaldıysa muhakkak izlesin.

Konumuza dönersek işler bahsettiğim film ya da benzerleri, mesela Şifre Merkür gibi Hollywood filmleri tarzında yürümüyor anlaşılan.

Keşke öyle olsa da dünyadan fırlatılan bir uzay aracı, dünya atmosferine girmeden gök taşını parçalasa.

Bilim insanlarına göre böyle bir durumla karşı karşıya kalırsak, bu kadar kısa sürede herhangi bir uzay aracını mevcut olanaklarla fırlatamayız ve tek çare gök taşının çarpacağı bölgeyi terk etmek.

Çok da havalı bir final değil gibi…

İnsanlık, 65 milyon yıl önce 6 mil genişliğinde, hani şu dinozor neslini yok eden bir asteroidin Dünya’ya çarptığı zamanki gibi bir sürprizden kaçınmayı umuyor. Oysa son yıllarda bilim insanları; yaklaşan birçok büyük, tehlikeli gök cisimlerini gözden kaçırdılar.

Misal genişliği binlerce kilometreyi bulan bir uzay buzu parçası olan Neowise Kuyruklu Yıldızı, geçtiğimiz yılın Temmuz ayında Dünya'nın çok yakınından geçti. Bir NASA uzay teleskopu dört ay önce yaklaştığını keşfedene kadar kimse kuyruklu yıldızın varlığından haberdar değildi.

2013 yılında ise yine çapı kilometrelerce uzunluktaki bir meteor, yüksek bir hızla atmosferimize girmiş Rusya’nın bir kentinde patlamış, patlama bölgedeki camları kıran, binalara zarar veren bir şok dalgası yaymış ve öncesinde herhangi bir tedbir alınmadığından 1.400’den fazla kişi de yaralanmıştı.

Sonuç;

Asteroid çarpması önceden tespit edilip engellenemez mi?

Çalışmalar özellikle son yıllarda bu sorular üzerinden yürütülüyor. NASA’nın çalışmaları arasında, uzay kayasının yakınında bir patlayıcı cihazı patlatmak veya asteroidin yolunu değiştirecek kadar ısınacak ve buharlaştırabilecek lazerlerin ateşlenmesi yer alıyor.

Diğer bir olasılık ise, yaklaşmakta olan bir asteroide çarpması için bir uzay aracını göndererek yörüngesinden koparmak.

Öyle günlerden geçiyoruz ki malum kontrolden çıkan Çin roketinin de tam olarak nereye düşeceği meçhulken bi başımıza gök taşı düşmediği kaldı…

O da umarım en azından biz hazır olana kadar üstümüze düşmesin.

Hayat yeter!

Sen de bu kadar üstümüze gelme…

Facebook

Instagram

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
15
8
7
3
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kzlt

Nasa 2135 yılında Dünya'ya çarpa riski yüksek bulunan Bennu isimli bir asteroitten bahsediyordu. Atmosfere giriş esnasında parçalanmayacak büyüklükte. Nasa r... Devamını Gör

pxx

Yav düşüyorsa da tam üstüme düşsün de acısız ölüm olsun. Öbür türlü o dalga buraya gelene kadar içim içimi kemirir istemsiz şekilde.