Görüş Bildir
Haberler
Bu Soruda Sağınızı Solunuzu Şaşıracaksınız! Otobüs Hangi Yöne Gidiyor?

etiket Bu Soruda Sağınızı Solunuzu Şaşıracaksınız! Otobüs Hangi Yöne Gidiyor?

Gün içerisinde yaşadığınız yoğunluktan dolayı zihninize bloke koyduğunuz ya da bazı durumlar karşısında koşullanma sorunundan kaynaklı gerçeklikten uzaklaştığınız, odaklanma sorunu yaşadığınız anlar oluyor mu?

Bu gerçeklik gözünüzün önünde olmasına rağmen hem de.

Gelin, sorumuza bakalım öncelikle!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sorumuz şu: Bu otobüs hangi yöne doğru gidiyor?

Sorumuz şu: Bu otobüs hangi yöne doğru gidiyor?

Sağa mı yoksa sola mı?

Cevap:

Cevap:

Amerikada okul öncesi çocuklara bu soru sorulduğunda %90 ‘ı soruya doğru cevap vererek, nedenini açıkladı. Fakat yetişkinlere aynı soru sorulduğunda cevapların büyük bir kısmı yanlıştı.

Olayın detaylı biçimde anlatımı şöyle:

1. Çünkü genetik olarak yetişkenlerin gerçeklik algısı daha fazladır ve bu basit çizimi gerçek bir otobüs olup yaşamdan bir kesit olarak düşünmezler. Çocuklara sorulduğunda ise bu basit çizimi gerçek bir otobüs olarak düşünüp, otobüsün yolcuları alması ya da indirmesi için kapısı olması gerektiğini ve bizim resme baktığımız tarafta kapı olmadığını fark ederler.

2. Şimdi de otobüsün yol üzerindeki konumuna bakalım. Türkiye'de ve Amerika'da -bildiğiniz üzere- arabalar ve yayalar yolun sağ tarafından ilerler. Şimdi bu kabule göre otobüs şoförünü yerleştirin zihninizde. Otobüsün bir şoförü olduğu ve yolun sağ tarafında olduğunu göz önüne alarak, şoförün otobüsün sol tarafında olması gerektiği sonucuna varırız.

3. Son olarak da otobüsün imalatında sıkıntı olmadığını ve şoför koltuğunun da otobüsün önünde olduğunu kabul edelim. Şoförün otobüsün solunda oturduğunu bildiğimiz ve otobüsün kapısının da resme bakmadığımız tarafında olduğu için, doğru cevabımız sol olacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Peki, neden çocuklar doğru cevabı rahatlıkla bulurken yetişkinler bulamadı?

Peki, neden çocuklar doğru cevabı rahatlıkla bulurken yetişkinler bulamadı?

Yetişkinler olarak, çizim gerçeğe yakın olduğu durumlarda ancak olayı zihnimizde realize edebiliyoruz. Bu durum, günlük hayatımızda çok defa başımıza geliyor. Psikologlar bu durumu bilgi yanılsaması olarak adlandırıyor. Yetişkinler resme bakıp daha karışık çözümler üretmeye, gizli bir ayrıntı veya bir hile ararken, çocuklar olabildiğince basit, düz bir bakış açısı ile ve yanlış bir cevap vermekten çekinmeden sorunun doğru cevabını bulabiliyor.

Beynimiz sorulara doğru cevap vermeye programlanmıştır ve hayatta kalmak için yanlış cevap verme durumundan olabildiğince kaçmaya çalışır. Önünde alması gereken bir karar varken kimse bilgisiz görünmek ya da yanlış karar vermek istemez. Bu tamamen içgüdüsel bir durumdur. 

Çoğu insan, basit düşünüp soruya yanlış cevap vermektense ya hiç cevaplamamayı, ya komplike bir çözüm bulmayı ya da %50 ihtimalle doğru olan bir soruda bile sallamasyon yaptığına kendisini ve çevresini inandırmaya çalışarak mazeretler üretmeyi seçer.

Gelelim soruyu doğru cevaplayanlara, basit düşünenlere.

Öncelikle sizleri tebrik ediyoruz, çünkü kişilik olarak toplum baskısından sıyrılmayı başarmış birisiniz. Zihninizin iplerini de kimseye bırakmamış, toplumun büyük bir çoğunluğunun yaşadığı gibi beyninizin sizi kontrol etmesine izin vermeyip, onu kontrol altına almayı becermişsiniz.

Tebrikler!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2211
567
365
132
109
109
11
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
II for freedom

Cevabı bulamayınca bir sigara yaktım otobüs hareket etmeye başladı

KOVALA NEJDET

hangi otobüs -.-

Eylem Duman

kaçmış necdet durma hadi kovala

Validen

Benim cevap tamamen alakasız. Sağ dedim, yanlış cevap verdim fakat sebebi farklıydı. Arkaplana bakarsak çimenlerin solda bir kıvrım oluşturduğunu görüyoruz, ... Devamını Gör