Görüş Bildir
Haberler
Dış Basın: Bu Özgürlükler Rejiminin Askıya Alınması Demek!

Dış Basın: Bu Özgürlükler Rejiminin Askıya Alınması Demek!

Bu Özgürlükler Rejiminin Askıya Alınması Demek!

İngiliz gazetesi Financial Times, MİT'e 'geniş' yetkililer veren teklifin zamanlanmasına dikkat çekerek 'tasarı, Çarşamba günü, ABD Başkanı Barack Obama, Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüşürken 'Hukuk üstünlüğünü temel alan sağlam politikaların öneminden' söz ettiği sırada sunuldu' diye yazıyor.

Teklifin içeriğine ilişkin bilgi verdikten sonra bir analistin 'Bunlar adeta savaş yetkileri. Bu esasen Türk anayasasındaki özgürlükler rejiminin askıya alınması demektir' görüşünü yansıtan gazete, 'Üst düzey bir uluslararası yetkili, 'Türkiye'nin kurumları, bir petrol devletinin bağımsızlığı ve özerkliğini geliştiriyor ama petrol olmadan' dedi' diye yazıyor.

FT, teklifi destekleyenlerin MİT'nin son dönemde üstlendiği görevlerin bazıları nedeniyle teşkilatın yasasının güncelleştirilmesinin gerektiğini söylediklerini belirttiği haberinde iktidar ile Gülenciler arasındaki mücadeleye değinildikten sonra MİT Başkanı Hakan Fidan'ın Erdoğan'ın 'en yakın yardımcılarından biri' olarak niteliyor ve 'Başbakan'ın, polisin, savcılıkların ve yargının Gülencilerle dolu olduğunu' söylediğini kaydediyor.

MİT'in de 'Gülenciler ile hükümet arasındaki mücadelede geniş yer aldığı' belirtildiği haberde bu bağlamda Hakan Fidan'ın ifadeye vermeye çağrılması ve MİT Tırları olaylarına dikkat çekiyor.

WSJ: KİLİT KURUMLAR ÜZERİNDEKİ KONTROLÜ GENİŞLETMEYE YÖNELİK SON ADIM

ABD'nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, MİT'e 'geniş kapsamlı' yetkileri veren yasa teklifini, 'kritik seçimler öncesi yürütmenin kilit kurumlar üzerindeki kontrolünü genişletme yönündeki son adım' olarak görüyor.

Teklifin mahkeme kararı olmadan MİT'e 'devlet kurumları ve özel şirketlerin kayıtlarına sınırsız erişimini' sağlayacağına işaret eden gazete, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın, teklifin 'olağanüstü bir şey' olmadığını belirtirken muhalefetin ise Türkiye'yi 'bir istihbarat devletine dönüştüreceğini' söylediğine dikkat çekiyor.

Haberde MİT teklifinin Başbakan 'Erdoğan'ın kilit kurumları üzerindeki kontrolünü güçlendirecek bir dizi tartışmalı yasayı izlediğine' dikkat çekerek internet ve HSYK düzenlemelerine de vurgu yapılıyor.

Erdoğan'ın bu çabalarının 'paralel devleti' ni yok ederek demokrasiyi ilerleteceğini savunduğunu kaydeden gazetenin haberine göre, merkezi New York'ta bulunan siyasi risk danışmanlık şirketi Teneo Intelligence'in Genel Müdürü Wolfango Piccoli, 'Başbakanın güç mücadelesini, yürütmenin kurumlar üzerindeki kontrolünü güçlendirme çabasını örtmek için kullandığını' öne sürdü. Piccoli, 'İnandırıcı bir kontrol denge sistemi yoktur ülkede' sözlerine ekledi.

Cumhuriyet

Kaynak: http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/du...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0