Görüş Bildir
Haberler
Penguen Dergisine Erdoğan’a Hakaret' Davası

Penguen Dergisine Erdoğan’a Hakaret' Davası

FreiGeist
20.03.2015 - 14:12 Son Güncelleme: 20.03.2015 - 22:13
İçeriğin Devamı Aşağıda

Kendini “AKP sempatizanı” olarak tanımlayan Cem S. isimli kişinin “Penguen Dergisi’ndeki karikatürde “Recep Tayyip Erdoğan’a ‘top’ işareti yaptılar” ihbarı ciddiye alınarak karikatüristlere akıl almaz bir dava açıldı. 

Penguen Dergisi’nin 21 Ağustos 2014 tarihli sayısında Recep Tayyip Erdoğan’ın köşke çıkmasını konu alan karikatür yayımlandı. Savcılık, Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) yapılan şikâyeti dikkate alarak hazırladığı iddianamede çizerlerin 2 yıl 4 aya kadar hapsini istedi. 

Cumhuriyet'ten Canan Coşkun'un haberine göre, kendini “AKP sempatizanı” olarak tanımlayan Cem S. isimli kişi BİMER’e derginin kapağıyla ilgili şikâyet dilekçesi yazdı. Cem S. dilekçesinde dergiye hakaret ederek “Derginin son kapağında Sn. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a hitaben karşısındaki kişi amiyane parmaklarıyla top işareti yapmıştır” dedi. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı Vekili Vedat Yiğit de ihbarı ciddiye alarak akıl almaz bir iddianameye imza attı. Başsavcı Vekili Yiğit hazırladığı iddianamede, çizerlerin 1 yıl 2 aydan 2 yıl 4 aya kadar hapsini istedi.

Yiğit iddianamede, karikatürdeki erkek tiplemelerin Recep Tayyip Erdoğan’ı karşılarken, “Hayırlı olsun efendim, köşke hoşgeldiniz” dediklerini, Erdoğan’ın ise cevap olarak “Böyle kuru kuru olur mu yaaa, en azından bir gasteci kesseydik!” dediğini ifade etti. 

Yiğit, iki erkek tiplemeden birinin ceketini iliklerken yapmış olduğu harekette ve “böyle kuru kuru olur mu yaaa” ile “en azından bir gasteci kesseydik!” cümlelerinin ayrı ayrı ve birlikte değerlendiğinde, Türk toplumunun etik, örf ve âdetlerine aykırı algılanabilecek bir anlayış ve anlamın söz konusu olduğunu belirterek eleştiri hakkının sınırlarının aşılıp, görevinden dolayı Erdoğan’ın onur, şeref ve saygınlığına saldırıldığı kanaatine varıldığını belirtti.

Savunma yapan çizer Bahadır Baruter de “Bundan dolayı suçlayan şahsın şuur altından nasıl bir ifade yarattığı aşikâr. Savcının bu şikâyeti değerlendirerek bu sürece yol açması savcı beyin şuur altından da şüphe etmeme neden oluyor” dedi. Çizer Özer Aydoğan ise “Dergi kapağı böyle ucuz bir espri ile çıkmaz. Espri gazetecilerin mecazi bir dille kurban edilmesini konu alıyordu. Gazetecilerin gerçekten kesilmesini değil” dedi. Mahkeme de dosyanın karar verilmek üzere incelemeye alınmasını kararlaştırarak duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
4
1
1
0
0
0