Görüş Bildir
Haberler
Bu İpuçları Önemli! Sıfır Araç Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Bu İpuçları Önemli! Sıfır Araç Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Don't mind me
20.12.2018 - 11:33

Sıfır araba alırken akla gelen onlarca soru var. Kafası karışan insanlar birikimlerini pişman olacakları araçlara yatırabiliyorlar. Teknoloji ve internet sayesinde istenilen otomobilleri araştırmak ve kıyaslamak artık daha kolay ancak yine de pratikte sıkıntılar yaşanıyor. Peki sıfır otomobil alırken nelere dikkat edilmeli? Sıfır araç alma prosedürü nasıl? En uygun fiyata hayalinizdeki aracı nasıl alabilirsiniz? İşte sizin için derlediğimiz sınıf otomobil alma rehberi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yeni bir araç almaya karar verdiğinizde, öncelikle araçtan ne beklediğinizde karar vermeniz gerek. Sadece dış görünüşüne bakarak, yeterince araştırma yapmadan araba almak, pişman olmanıza neden olabilir.

Araçtan ne bekliyorsunuz? Konfor, performans, teknoloji? Kalabalık bir aileyseniz almanız gereken arabanın iç hacmi geniş olmalı. Kalabalık bir şehirde yaşıyorsanız hatchback bir araba tercih edebilirsiniz. Bütçenize göre olan araçların hepsini inceleyerek kıyaslamalar yapın.

Aracın liste fiyatından ne kadar indirim yapılır?

Aracın liste fiyatından ne kadar indirim yapılır?

Bu konuda o fiyatı çekebileceğiniz kadar aşağı çekmeye çabalayın. Bu durum çoğu firma için geçerli. İnternette ya da galeride aracın başındaki fiyatlara baktığınızda ederinden daha yüksek fiyatlar görebilirsiniz. Bütçenize uysa bile direkt olarak o fiyatlara yönelmeyin, pazarlık yapın. Yanında size sundukları ekstraları öğrenin.

Sıfır araç alırken hangi belgeleri kontrol edilmeli?

Sıfır araç alırken hangi belgeleri kontrol edilmeli?

Aracı alırken size verilecek belgeler var. Artık çoğu galeri bu belgeleri sizin haberiniz olmadan hazırlıyor. Size gösterilmese de rica ederek fatura, garanti belgesi, vergi makbuzları gibi dokümanları dikkatlice incelemenizde fayda var.

Benzin mi dizel mi tercih etmeli?

Benzin mi dizel mi tercih etmeli?

Bu sorunun cevabı hem kişisel tercihe hem de araç ve yakıt göre değişebilir. Şu an güncel fiyatlara göre benzinin ve dizelin litresinin aralarındaki fiyat farkı neredeyse minimumda. Dizel daha tasarruflu bir yakıt olsa da bazı markalarda dizel modeller, aynı aracın benzinlisinden çok daha yüksek fiyatlara satılabiliyor. Aldığınız dizel araba, fiyatını yakıt sayesinde amorti edebilecek mi? Bunu göz önünde bulundurarak hesaplama yapıp bütçenize en uygununu tercih etmeniz en doğrusu olacaktır. Detaylı bilgi için aşağıdaki başlığa göz atabilirsiniz.

Aracın donanımını seçerken nelere dikkat etmeliyim?

Aracın donanım özellikleri ve paketlerini inceleyin ve diğer araçlarla kıyaslayın. Bu size, fiyat/performans kıyaslaması yapmanız için olanak sağlar. Pek çok özellik işinizi kolaylaştırır ancak alacağınız araç teknoloji olarak diğer markaların benzer modellerinden geri kalmış olabilir. Aynı paraya alınabilecek diğer araçlarda kaç hava yastığı olduğu, fren sistemleri, teknolojik donanımları gibi faktörleri analiz edin.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Test sürüşlerine neden katılmalıyım?

Test sürüşlerine neden katılmalıyım?

Hayalinizi aracı bulduğunuzu düşünüyor olabilirsiniz ancak direksiyon başına geçmeden bundan emin olamazsınız. Almak istediğiniz aracın ve benzer segmentteki araçların test sürüşlerine katılarak kıyaslamalarda bulunun. 

Ayrıca test sürüşüne çıktığınız aracın sizin alacağınız araçtan farklı motora ve donanımlara sahip olacağını göz önünde bulundurun.

Sıfır araç kazalı veya hasarlı çıkabilir mi?

Sıfır araç kazalı veya hasarlı çıkabilir mi?

Bunun çok düşük bir ihtimal olmasına karşın, ülkemizdeki pek çok büyük otomotiv distribütörünün müşterilerine hasarlı araçlar sattığı konusunda skandal haberleri internette de bulabilirsiniz. Ne kadar güvenilir bir marka olursa olsun, aracı almadan showroomda bir ekspertiz mevcutsa onun kontrol cihazını alarak aracın boyasını kontrol edebilirsiniz.

Alacağım aracın yedek parça fiyatlarını incelemeli miyim?

Alacağım aracın yedek parça fiyatlarını incelemeli miyim?

Araçlarda özellikle bazı parçalar diğerlerinden daha fazla sıkıntı çıkartabilir. Motor contası, kayış, vites ve birkaç motorla alakalı yedek parçanın ikinci ellerine ve temin edilme durumlarına bakın.

Ayrıca ufak da olsa bir kaza durumunda hemen etkilenecek kaporta parçaları, far gibi aracın dışındaki parçaların orijinallerii ve  ikinci ellerinin fiyatlarını kontrol edin.

Aracın yıllık vergisi nasıl hesaplanır?

Aracın yıllık vergisi nasıl hesaplanır?

Aracı alırken motoruna göre yıllık vergilerinin ne kadar olduğunu kontrol etmeyi unutmayın. Örneğin 1.6 motorlu bir arabanın vergisi günümüzde 2 bin 500 TL'den başlıyor. Bu fiyatların sizi aşmadığından emin olun.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
4
4
3
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Bilal Lirik

Zamanında Türkiye'nin en ünlü lüks araç firmalarından birinde çalıştım, ismi lazım değil baş harfi B, efendim burada aracın yanına 2 katı fiyat yazarlar. Ara... Devamını Gör

Bilal Lirik

Ayrıca yine ben bu şirkette çalışırken müşterilerden biri aldığı arabanın boyasına bakmak istemiş ve tüm kaputun boyalı olduğu ortaya çıkmıştı. ekşide rezale... Devamını Gör

se.de

Sıfır araç almayın, ikinci el alın, hatta benim aracımı alın :( bi satamadım gitti :D