Görüş Bildir
Haberler
Bozdağ: 'Hiçbir Makam Mahkemelere Talimat Veremez, Telkinde Bulunamaz'

Bozdağ: 'Hiçbir Makam Mahkemelere Talimat Veremez, Telkinde Bulunamaz'

ATKN
28.03.2016 - 12:15 Son Güncelleme: 28.03.2016 - 13:35

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, gazeteciler Can Dündar ile Erdem Gül'ün yargılandığı davanın geçtiğimiz cuma günü görülen duruşmasını izlemeye gelen ve salonu terk etmeyen milletvekillerini eleştirerek, 'Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; tavsiye ve telkinde bulunamaz. CHP/HDP'li bazı vekillerin, mahkemenin görevine müdahalesi; yargılamayı/yargı görevi yapanı etkileme, yargı görevini engelleme suçudur' dedi. Duruşmayı izlemeye gelen konsoloslara da tepki gösteren Bozdağ, 'Bazı ülkelerin konsoloslarının yetkilerini/hadlerini aşması ve birlikte hareketle Türk yargısını etkilemeye çalışmaları da kabul edilemez' ifadelerini kullandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Twitter hesabından, Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı davaya ilişkin açıklama yaptı.

Bozdağ, şunları söyledi:

'Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, mahkemelere ve hakimlere talimat veremez'

'Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, mahkemelere ve hakimlere talimat veremez'

'Hiçbir organ,makam, merci veya kişi, mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; tavsiye ve telkinde bulunamaz. (Anayasa 138-2) Derdest dava hakkında TBMM'de yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz, beyanda bulunulamaz (Anayasa,138/3). Sanığın lehine/aleyhine karar vermesi; işlem tesisi; beyanda bulunması için yargı görevi yapanı, hukuka aykırı etkilemeye teşebbüs, suçtur.

Görülen davada hukuka aykırı karar vermesi/işlem tesisi için yargı görevi yapanı, hukuka aykırı etkilemek için sözlü/yazılı beyan da suçtur. Yargı görevi yapanın görevini yapmasını engellemek amacıyla, cebir veya tehdit kullanmak da suçtur. CHP/HDP'li bazı vekillerin, İst.14. ACM'nin görevine müdahalesi; yargılamayı/yargı görevi yapanı etkileme, yargı görevini engelleme suçudur.

Anayasa ve kanunlara aykırı olarak mahkemeyi ve yargı görevi yapanları baskı altına almaya yönelik bu tutum,asla ve asla kabul edilmez. Hakimler, TBMM'nin faaliyetlerini engelleyemeyeceği gibi milletvekilleri de yargılamayı ve yargı görevini yapanların görevini engelleyemez. Yargı kararları, elbette eleştirilebilir; ama mahkemelere ve yargı görevi yapanlara CHP'li/HDP'li vekiller dahil kimse baskı yapamaz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Konsolosların yetkilerini/hadlerini aşması ve birlikte hareketle Türk yargısını etkilemeye çalışmaları da kabul edilemez'

'Konsolosların yetkilerini/hadlerini aşması ve birlikte hareketle Türk yargısını etkilemeye çalışmaları da kabul edilemez'

Fotoğraf: Leigh Turner / Twitter

Bazı ülkelerin konsoloslarının yetkilerini/hadlerini aşması ve birlikte hareketle Türk yargısını etkilemeye çalışmaları da kabul edilemez.

Türkiye, bir müstemleke değildir; bağımsız,güçlü ve de kudretli bir devlettir. Türk yargısı da Türk hakimleri de bağımsızdır.

Konsolosların bu tavrı tartışmasız adil yargılamaya ve yargı görevi yapanlara baskıdır. Bu, hukukumuzda suçtur ve asla kabul edilemez. 

Türkiye'nin mahkemeleri de hakimleri de bağımsızdır. Kararlarını, baskıya göre değil anayasa, kanun/hukuka bağlı vicdani kanaatleriyle verir. Mahkeme kararları, eleştirilebilir. Ama bu eleştiri, karar verildikten sonra yapılır. Karar sonrası eleştiri haktır; yargıya baskı değildir.'

Erdoğan da tepki göstermişti

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanı Erdoğan da, Can Dündar ve Erdem Gül’ün yargılandığı MİT TIR’ları davasının görüldüğü mahkemeye giden konsoloslara sert tepki göstererek şöyle konuşmuştu:

“Dün malum bir gazetecinin mahkemesi vardı. Bu yargılamaya katılanların durumu çok önemli. İstanbul’daki konsoloslar mahkemeye geliyor. Siz kimsiniz, sizin ne işiniz var orada?'

Eleştirilere yanıt veren Can Dündar ise 'Bizim konsolosların gelmesinde bir dahlimiz yok. Kendi inisiyatifleriyle geldiler ve fotoğrafları da kendileri çektiler. Dünyanın böyle bir hukuksuzluğu izlemesi gayet normal. Çünkü Türkiye’nin nereye gittiğini bütün dünya merak ediyor' ifadelerini kullanmıştı.

Twitter ve Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
51
28
4
3
2
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Arthur Schopenhauer

Resmen koca milletle dalga geçiyorlar. Can Dündar, Erdem gül davası için söyleme bari.. BİZDEN BAŞKA! hiç bir merci, hakim ve savcılara talimat veremez derse... Devamını Gör

Refik SARILAR

Bunların Kuyruk acısı geçmez.

Sek...

Savcılara ve hakimlere emir veren beğenmediğiniz hakimi değiştiren başkası değil mi adi şerefsizler...

itsasin

bu orospu çocuklar değilmi "o hakim zaten alevi diyenler ",siz değilmisiniz suriye bizim iç işimiz diyenler. https://www.youtube.com/watch?v=cNafjy7DuM4