Görüş Bildir
Haberler
Bozcaada'ya İmar: Ölüm Fermanına Halkın İtirazı Var

Bozcaada'ya İmar: Ölüm Fermanına Halkın İtirazı Var

FreiGeist
13.10.2014 - 12:20
İçeriğin Devamı Aşağıda

Çevre Bakanlığı'nın Bozcaada'yı betonlaştıracak imar planına Bozcaada Belediye Meclisi oybirliği ile itiraz etti. Referandum öneren Bakanlık uzman heyet göndererek itirazları değerlendirecek. Birgün gazetesinden Olgun Kundakçı adanın imara açılan koylarını yerinde inceledi.

Bozcaada'nın yemyeşil koyları ve bağcılık yapılan tarım arazileri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı imar planıyla yapılaşma tehdidi altında. Bozcaada sakinleri ise hazırlanan imar planının adanın dokusunu tamamıyla bozarak doğal SİT alanı olan koyları betonlaştıracağından endişeli.

Güney sahillerinde adanın mevcut yerleşim merkezinin 3-4 kat büyüklüğünde yeni bir merkez yaratmayı öngören 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planına Bozcaada Belediye Meclisi'nin CHP, AKP ve DP'li üyeleri oybirliğiyle itiraz etti. Yapılan itiraz üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan 9 kişilik uzman bir heyet adada inceleme yaparak itirazları değerlendirecek bir rapor hazırlayacak. Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz, imar planının Bozcaada halkının katılımıyla tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini söylüyor.

SAHİLDE ARITMA TESİSİ

İlk durak arıtma tesisi inşaatı ile şantiye alanına dönüştürülen Poyraz Liman koyu oldu. Hemen deniz kıyısında yapılan tesis 1,3 milyon lira maliyetinde. Projenin maliyetini karşılayacak olan İller Bankası'nın 2007'de tesisin yer seçimine karşı çıkması üzerine proje şimdi Bozcada Belediyesi'nin bütçesinden karşılanıyor. İmar planında arıtma tesisi için alternatif yer belirlenmesine rağmen, tesis için deniz kıyısının seçilmiş olmasına Bozcaadalılar tepki gösteriyor. Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz, yerel seçim öncesi temeli atılan projeyi durdurmak için çok uğraştıklarını söyledi. Yılmaz, “Arıtma tesisi Bozcaada sahiline bir hançer gibi saplandı. İnşaat sahilde turizme ciddi bir darbe vuruyor. Tesis kıyıya yapılmasaydı, kapalı sistemde arıtılan su tarımsal sulamada kullanılabilirdi” diyor.

'İKİNCİ BOZCAADA YARATILIYOR'

1. derece doğal SİT alanları dışında yeni planla boydan boya imara açılan adanın güney sahillerinde fıstık çamı ormanları yapılaşma tehlikesiyle karşı karşıya. Planda kentsel gelişim alanı ilan edilen bu alan kıyı şeridinde 3 km'lik bir alanı kapsıyor, 1 km de sahilden içeriye uzanıyor. 1997 yılında onaylanan 1/5000 ölçekli imar planına dayanılarak yapılmış tek tük ruhsatlı yapının dışında Akvaryum Koyu yemyeşil bakir bir alan. Bakanlığın hazırladığı imar planı ile 3. derece doğal SİT alanı olan bu bölgeye konutlar ve turizm tesisleri yapılabilecek. Sulubahçe'den Habbele plajına kadar 1,5 km'lik sahil şeridi ise kentsel yeşil alan olarak planlanarak buraya günü birlik tesislerin inşa edilmesinin önü açılıyor.

Belediye Başkanı Yılmaz, bölgenin imara açılmasıyla adanın güneyinde yeni bir merkez yaratıldığına dikkat çekiyor: “Biz köyü olmayan tek ilçeyiz diye övünüyoruz. Ancak adanın merkezinden bu kadar kopuk bir alana yapılaşmaya izin verilirse burası başka bir Bozcaada olur. İmar planına göre Bozcaada'da 11 bin nüfus öngörülüyor. Ancak burada kalıcı nüfusun yaşaması mümkün değil. Yol, elektrik, su gibi altyapı da bu bölgede yok. Korkumuz buraya bir yapı yoğunluğu getirilmesi; sahil şeridinin yılın 10 ayı boş kalan; ancak yazlık ve turizm tesisleriyle sadece yazın kullanılan bir alana dönüşmesi.”

Olgun Kundakçı | Birgün

Kaynak: http://www.birgun.net/news/view/bozca...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0